NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Protest
       Bivši vođa pokreta Otpor u Majdanpeku Nenad Danilović Kobra, koji je sada na čelu Pokreta za odbranu Majdanpeka, zauzeo je četvrtog januara ujutru, uz pretnju oružjem, zgradu RTV Majdanpek i počeo da vodi radio program. On je rekao da je to uradio u znak protesta zbog nove koalicije socijalista i Demokratske stranke Srbije, koja je na čelna mesta javnih preduzeća vratila pojedine bivše funkcionere. Danilović je, posle skoro jednočasovnog vođenja kontakt programa, odveden u policijsku stanicu, a ubrzo je potom pušten.
       Demokratska stranka Srbije i ostale stranke DOS-a u Majdanpeku različito su protumačile incident u zgradi lokalne radio-televizije. Demokratska stranka Srbije je osudila Danilovićev upad u RTV Majdanpek, dok je ostatak DOS-a taj njegov gest opisao kao "posledicu tragičnog stanja u opštini".
      
       Ukinut program za Rome
       Redakcija Radio Niša na romskom jeziku saopštila je da je njen program ukinut na osnovu usmenog naloga direktora Milana Kerkovića. Prema navodima redakcije, glavni urednik Radio Niša Velibor Petković je rekao da za nastavak rada romske redakcije nema finansijskih sredstava, te da će program biti nastavljen ako se nabavi novac. U saopštenju je ukazano da je Radio Niš, koji posluje u sastavu RTS-a, dobio u avgustu prošle godine od Saveznog ministarstva za nacionalne i etničke manjine 100 000 dinara za pokretanje programa na romskom jeziku.
       Savezni ministar nacionalnih i etničkih manjina Rasim Ljajić je izjavio da njegovo ministarstvo neće dozvoliti prekid programa na romskom jeziku Radio Niša. On je rekao da je došlo do nesporazuma između Redakcije na romskom jeziku i rukovodstva Radio Niša i dodao da je Ministarstvo zatražilo od rukovodstva niške stanice izveštaj o utrošenim sredstvima za program na romskom jeziku.
      
       Istraživanja
       Odnosi u jugoslovenskoj federaciji i dalje su najzastupljenija tema u domaćim medijima (16 odsto), ali sve više mesta dobijaju i ekonomske teme, pokazalo je decembarsko istraživanje Strateškog marketinga i Medija centra. Posebna tema tog istraživanja bila je medijska zastupljenost crkve. Zaključeno je da je crkva tretirana u medijima prilično uzdržano, ali i da je primetno nastojanje vlasti i medija da svim religijama pruže podjednako prostora i pažnje.
      
       Ugrožena sloboda medija
       Organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF) tvrdi da je posle terorističkog napada na SAD 11. septembra prošle godine i američke vojne akcije u Avganistanu došlo do ozbiljnog ugrožavanja slobode medija u svetu. U izveštaju za 2001. godinu, ova organizacija je zabrinuta zbog nekoliko zakona o borbi protiv terorizma i drugih mera kojima je smanjena mogućnost zaštite izvora informacija i pojačana kontrola Interneta. Posebno je u tom pogledu ukazano na situaciju u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu