NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pavlović

Trodelna zbirka Miodraga Pavlovića je poetsko delo visoke duhovnosti koje smiruje protivrečnosti

      Pre pola veka naš prvi (uz Popu) najznačajniji moderni pesnik, Miodrag Pavlović je u ovom času (sa impozantnim, tematskim razgranatim i obuhvatnim opusom u svom stvaralačkom bilansu), bez sumnje naš prvi i najznačajniji hrišćanski pesnik. Nova, trodelna Pavlovićeva zbirka Sa Hristom netremice (Gutenbergova galaksija, 2001) zaokružuje i poentira pesnikovo spoznavanje Svetlosti, na različite načine prisutno u celom njegovom pevanju. Reč je o poetskom delu visoke duhovnosti koja smiruje protivrečnosti, ostvarenom u žanru, ovom narodu danas nasušno potrebnom. O velikom nacionalnom pesniku koji sudbinu svog naroda, krajnje složeno sagledanu i promišljenu, i sada i oduvek peva.
       Među novim, sve malobrojnijim, pesničkim zbirkama objavljenim za Sajam knjiga (a i nešto pre, odnosno posle Sajma) probrano je deset najkvalitetnijih naslova koje preporučujemo čitalačkoj pažnji znatno više no što ih rangiramo. Prvih pet, bliskih merilima, pa i naklonostima potpisnika ovih redova, brojimo u modernu liriku ispevanu na izrazito nestandardnim poetičim smerovima. Izbor drugih pet zbirki je rezultat pokušaja objektivnog vrednovanja (koliko je takvo uopšte mogućno).
       Kad već naglašavamo nestandardne intencije, dodajmo da su vidljive i u antologičarskim poduhvatima koji su kod nas, još koliko donedavno, pesnike uvodili u večnost, ili ih iz nje izbacivali. Na umu, ponajpre, imamo Antologiju srpske lirike 1900-1914. (Čigoja, 2001) Leona Kojena koja prevrednuje pesnička dela nastala u okrilju srpskog Parnasa i Srpske prozaide (Nolit, 2001) Bojane Stojanović-Pantović koja se koncentriše na osobenosti i vrednosti realizovane u žanru pesme u prozi... Zanimanje, pa i sučeljavanje stavova, mogli bi da podstaknu i kriterijumi primenjeni u Novom raspeću (Rad, 2001) Zorana Bognara čiji je podnaslov "Antologija savremene srpske poezije tragom egzorcizma 1967-2000".
      
       BOGDAN A. POPOVIĆ
      
      

1. Dejan Ilić, Lisabon (Rad, Beograd 2001)
       2. Živorad Nedeljković, Tačni stihovi (Narodna biblioteka "Stefan Dečanski", Kraljevo 2001)
       3. D. J. Danilov, Koncert za nikog (KOV, Vršac 2001)
       4. Zvonko Karanović, Tamna magistrala (Narodna knjiga, Beograd 2001)
       5. Božidar Vujić, Bekstvo iz jezika (Narodna knjiga, Beograd 2001)
       6. Vojislav Vukotić, Bežanijski breg (Rad, Beograd 2001)
       7. Đorđe Brujić, Strah od šuma (Narodna knjiga, Beograd 2001)
       8. Draginja Urošević, Sveštenik nove svetlosti (Nolit, Beograd 2001)
       9. Tomislav Mijović, Prepoznavanja (Prosveta, Beograd 2001)
       10. Miloš Komadina, Svejedno (Rad, Beograd 2001)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu