NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Više od albuma

Naziv: Kosheen
Mesto: Sala Spens, Novi Sad, 12. januar

      Vojislav Pantić
       Tačno u ponoć (isto kao u Beogradu - sklon sam da pomislim da je tako regulisano ugovorom, ali onda je, valjda, fer da i publika to zna), na scenu su izašli Kosheen, u momentu postavljajući stvari na pravo mesto. Oni su energični, puni snage, drski i SVIRAJU - nastup daleko prevazilazi ono što je zabeleženo na albumu "Resist". Prva numera je, očekivano, aktuelni singl "(Slip & Slide) Suicide". Bez štaka sa Exit festivala (koje je zaradila u pranju prozora), pevačica Šin Evans superiorno koordinira akciju. Ova šarmantno korpulentna brineta je stalno u pokretu, spremna na tesnu komunikaciju sa muzičarima i sa publikom, plus odlično peva. "Catch" (drugi singl) i "Cover" šalju dobru poruku onima koji su skloni da band ostave u okvirima drum and bass-a: stariji (nije ih bilo mnogo u sali) će se setiti ranih Eurythmics (Annie Lennox) i Yazoo (Alf Moyet), što je odlična referenca prema poslednjim dobrim godinama britanskog popa. Misija Kosheen još je jasnija u raspevanoj "Face In A Crowd". Klavijaturista Marki (Sabstens) Morison razlaže fini klavir (jezivo prepoznatljiv motiv, ali... teško je biti totalno originalan posle pet decenija rokenrola) za zdravu pop matricu.      
       "Pride" je odušak drum and bass fanovima, pre nego što Morison ustane sa klavijatura i zaprži gitaru u bloku nežnijih pesama. Prva je "I Want It All", koju Evansova najavljuje kao lično iskustvo ljubavnog trougla i uspeva da iz sebe izvuče adekvatan senzibilitet. U "Hungr" uzima akustičnu gitaru - značajnije za imidž rokerke nego što ima stvarne potrebe za tim. Ambijentalni solo na čelu u izvođenju simpatičnog (crnca) Vejna Urkvarta daje dobar smisao koncertnom izvođenju. Ponovo u vodama drum and bass-a, "Emptyskies" je izvanredan primer kako biti moderan, humanim sredstvima. Morison ostaje sa gitarom, bas i bubnjevi prže uživo, ali je zvuk ipak prilagođen savremenim tendencijama. Sa prvim taktovima "Hide U" je jasno da se koncert primiče kraju, bend i publika troše energiju bez ustezanja.
       Na bis je ponovo izvedena "(Slip & Slide) Suicide" i naslovna numera albuma "Resist", prava Portishead-orijentisana balada u mračno-jezovitom ambijentu, još jedna mogućnost za Šin da se prepusti dubokim emocijama i petoricu muzičara da zagrade auditorijum pastelnim bojama. Ukupno, nastup je trajao tačno sat vremena, što je normalno za grupu koja ima samo jedan album iza sebe. Tri dominantna ugođaja - drum and bass, pop i baladno/mistični - nagoveštavaju tri moguća puta kojima će se bend razvijati. Najbolje bi bilo da ne odbacuju nijedan, već da raznovrsnost iskoriste kao najbolji adut protiv dosadnog okruženja današnjih fah specijalista.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu