NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Deset najboljih: Život u tranzitu

POP-ROK
lni izdavači neverovatnom brzinom su se, od piratizovanja sopstvenih izdanja, premetnuli u borce krstaše za zaštitu autorskih prava

      Teško je priznati da u jednoj kalendarskoj godini nije bilo dovoljno kvalitetnih muzičkih ostvarenja domaće popularne muzike, da bi se od njih napravila top-lista deset najboljih albuma. Nažalost, takav je slučaj sa proteklom 2001.
       Da li je bilo potrebno da sve bude u skladu sa "izneverenim očekivanjima", kako neki ocenjuju doseg ekonomsko-političkih reformi od 5. oktobra naovamo, tek - godina koja je izmakla, prošle sedmice definitivno i po gregorijanskom kalendaru, ostaće upamćena kao tranziciona u svakom aspektu domaće muzičke industrije.
       S poslovne strane, lokalni izdavači neverovatnom brzinom su se, od piratizovanja sopstvenih izdanja, premetnuli u borce krstaše za zaštitu autorskih prava i intelektualne svojine. Kako je malo neumesno pominjati intelekt u ovom kontekstu, recimo samo da je ikad bolje nego nikad, ali će jedan mali tranzicioni period ipak proći dok klinci ne budu imali dovoljno novca za originalna izdanja. Bdž the njadž, izvesno je da će uskoro "prodavci muzike" i njihove tezge biti proteran s trotoara ispred Studentskog kulturnog centra, zato trk i spiskajte svu svoju ušteđevinu na omiljene ritmove (a bogami i softver, samo nemojte nikome da kažete da sam vas ja na to nagovorio).
       I koncertne aktivnosti su pokazale da je ovo povratak u neko novo vreme. Neohipispektakl Exit u svojoj savremenoj varijanti, "Vudstok nekih novih klinaca", samo je pokazao da vreme ovakvih priredbi tek dolazi i da će tek budući festivali biti "ono pravo". Naravno, potrebna je samo, pogodite šta - tranzicija, odnosno dolazak novih organizatorskih navika i mlade krvi u taj biznis.
       Veoma su značajni i Demo fest, koji se skoro svakog petka održavao u Domu omladine Beograda, Streetnjize festival hip-hop grupa, te ostali koncerti neafirmisanih bendova. Treba li reći da su među njima najpopularniji hardkor, pank i hip-hop, muzički žanrovi čiji opis staje u nekoliko reči: protest, protest, pobuna, pobuna...
       Ostvarenjima od prethodne godine svoju slavu su sačuvali Intruder, muzika iz filma "Zemlja istine, ljubavi i slobode", sa koje je skinuto dosta singlova, mušičavi Rambo Amadeus svojim koncertnim aktivnostima i remiksima sjajnog albuma "Don't Happdž, Be Njorrdž" (istovremeno i sjajna preporuka za novi milenijum). Belgrade Coffee Shop 1 i 2, i u svetu uspešne kompilacije domaće elektronske muzike, ne smeju da budu izostavljene. Automatikov najznačajniji bend, Negativ, biće zapamćen po petostrukom live-box setu "19 05 00", a za istog izdavača, na duplom nosaču izašla je "Retrospektiva" Del Arno benda, dok se na podetiketi "Tilt" pojavila, opet hip-hop, kompilacija "Streetnjize".
      
       DAMIR JELISAVČIĆ
      
      

10. Razni izvođači - Muzika iz filma "Apsolutnih sto"
       9. Supernaut - Raj na nebu... pakao na zemlji (Beograund)
       8. Edžesburn - Gabau! (Metropolis Records)
       7. Veliki prezir - Brazde (Free B92)
       6. Eva Braun - Everest (Free B92)
       5. Obojeni program - Ako nisam dobra šta ćemo onda? (UrbaNS)
       4. Razni izvođači - Muzika iz filma "Munje" (Free B92)
       3. Beogradski sindikat - Tišinčina (Automatik)
       2. Kristali - Sve što dolazi (PGP RTS)
       1. Jarboli - Suvišna sloboda (Free B92)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu