NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rada Trajković predsednik Kosova

Predlog Adema Demaćija

      Među srpskim poslanicima i srpskim političarima u Beogradu vođena je žustra rasprava da li su Srbi napravili dobar politički potez što nisu dali podršku izboru Ibrahima Rugove za mesto predsednika Kosova. Očigledno da je u ovom trenutku prevagnula ona struja koja zagovara čekanje raspleta među samim Albancima i neučestvovanje kao političko ponašanje.
       - Nama niko nije ponudio ozbiljan razgovor i program saradnje i mi nemamo razloga da se bilo kome nudimo. Kad dobijemo ozbiljnu ponudu, ozbiljno ćemo je i razmotriti, poručuje Oliver Ivanović, član Predsedništva Skupštine Kosova.
       Šef poslaničkog kluba koalicije Povratak, Rada Trajković, pak smatra da uspostavljanje i funkcionisanje demokratskih institucija daje mogućnost da se život Srba na Kosmetu normalizuje, da se stvore bezbedni uslovi za život i slobodu kretanja, za povratak raseljenih i pokretanje ekonomskih aktivnosti. To je po njenom mišljenju razlog i obaveza za poslaničku grupu koalicije Povratak da aktivno učestvuje u radu Skupštine Kosova.
       - Sa 22 poslanika u parlamentu, Srbi su postali realan politički faktor koji može i treba da pruži doprinos stabilizaciji prilika i uspostavljanju demokratskih procesa, smatra Rada Trajković. - Prilika je i mesto da dijalog počne u parlamentu i to u procesu rešavanja konkretnih životnih pitanja.
       O razlikama u stavovima među srpskim poslanicima niko ne želi javno i detaljno da govori. Činjenica je ipak da neki od njih smatraju da je trebalo da Srbi daju podršku Rugovi u trećem krugu, a neki su za stari sistem odbijanja saradnje bez konkretnih obećanja.
       - Mislim da smo propustili priliku da idemo korak ispred i da time sebi obezbedimo političku prednost, kaže za NIN poslanik koji je želeo da ostane anoniman kako ne bi bio proglašen za razbijača unutar srpske koalicije. - Mi bez demokratskih institucija na Kosovu i Metohiji ne možemo da ostvarimo proiritete koje smo zacrtali. A vreme neumitno leti. Od progona Srba prošlo je već dve godine, ljudi gube strpljenje, vezuju se za novu sredinu i kasnije će ih biti sve teže privoleti da se vrate. Propustili smo priliku da ovim činom pomognemo i međunarodnoj zajednici koja se zbog parlamentarne krize našla na muci. To bi nam u budućnosti dobro došlo, jer bismo dokazali da želimo da sarađujemo, da smo spremni na kompromise. Treba biti realan i iz toga povlačiti poteze koji su u ovom trenutku najracionalniji za nas. Nadam se da je vreme kada smo stalno govorili "ne" ostalo iza nas.
       Insistiranje srpske strane da se Rugova javno distancira od predizborne ideje nezavisnosti Kosova i Metohije među Albancima se tumači kao nerealno.
       - Tražiti da se bilo koji albanski političar odrekne nezavisnosti, pa bio to i Ibrahim Rugova koji je vrlo elastičan političar, nije realno i niko neće u ovom trenutku povući takav potez, ocenjuje Adem Demaći, predsednik Komiteta za sporazumevanje i suživot na Kosovu. - Prema onome što sam je čuo, Rada Trajković neće potezati pitanje nezavisnosti, već će zahtevati da se Srbi tretiraju kao svi ostali građani Kosova.
       Adem Demaći čak smatra da je Rada Trajković trenutno najbolje rešenje za predsednika Kosova. Ona je, po njegovim rečima, najpametnija među 120 poslanika u kosmetskom parlamentu.
       - To ne znači da se u svemu slažem s njom, ali to bi u ovom trenutku bilo razrešenje krize. Međutim, veliko je pitanje da li će je prihvatiti Albanci, kaže on.
       Mada se o tome javno ne govori, poslednjih meseci bilo je puno kontakata između srpskih i albanskih političara. Najčešće na insistiranje i u organizaciji međunarodnih predstavnika. I jedni i drugi procenjuju da bi im obelodanjivanje sadržaja tih razagovora nanelo političku štetu.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu