NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Borba još traje

Pitanje "Ko drži televiziju" još je aktuelno u Kragujevcu. Samo nedostatak para sprečava zainteresovane da krenu u otvoreniji sukob za obezbeđenje prevlasti nad ovim gradskim medijem

      Povicima "Bando crvena", "Lopovi" i "Ne damo našu televiziju", pre sedam godina hiljade Kragujevčana zahtevalo je poništavanje odluke o pripajanju ove medijske kuće RTS-u.
       U tim veoma dramatičnim danima, kada se rešavala sudbina lokalne vlasti koalicije "Zajedno", koja je pobedila na lokalnim izborima, postojala je mogućnost da dođe do opštih sukoba i nemira. Odbrana Radio-televizije Kragujevac i narodno slavlje posle tih događaja, sigurno će ući u istoriju grada, kao jedan od najznačajnijih događaja i uspeha u borbi protiv režima Slobodana Miloševića.
       Danas, međutim, tih događaja kao da niko ne želi da se seća, ni sadašnja vlast ni opozicija.
       Ali, pitanje televizije i posedovanje monopola nad njom, isto je aktuelno kao i ranije.
       Glavni i odgovorni urednik RTK Nenad Janković kaže da ova medijska kuća nastoji da bude objektivna i nepristrasna i programski se priprema za učešće na tenderu, koje će biti obavezno posle usvajanja zakona o radiodifuziji i frekvencijama, a koji će biti "rigidan". On naglašava da je neophodna privatizacija, kako bi se obezbedila sredstva za kupovinu potrebne opreme i omogućila realizacija nove programske šeme. Treba obezbediti i sredstva za plate 120 zaposlenih i stotinu honorarnih saradnika, koje se sada u celini finansiraju sredstvima gradskog budžeta.
       "Televizija košta, uši otpadaju i za to treba obezbediti novac, a to možemo samo putem privatizacije", kaže Janković i dodaje da je neophodno pronaći partnera koji će da uloži sredstva u televiziju, što će omogućiti nesmetan rad i dalji razvoj ove medijske kuće, koja treba da postane regionalna televizijska stanica.
       Ističući kao osnovni cilj zaposlenih i osnivača (Skupštine grada) transformaciju RTK u regionalnu televizijsku stanicu, Janković je rekao da je neophodno obezbediti dalje povećanje gledanosti televizije. On smatra da će nedavno usvojena nova programska šema, u kojoj je sve manje politike, a više aktuelnih tema i programa omogućiti još veću gledanost, kako bi se obezbedili svi uslovi za dobijanje frekvencija za rad regionalnog televizijskog centra.
       Uz konstataciju da to neće biti nimalo lako, jer nedostaju oprema i kadrovi, Janković kaže da RTK ima mogućnosti da ispuni sve uslove do utvrđenog roka i naglašava da je najvažnije realizovati novu programsku šemu, u kojoj je posebno mesto dato problemima manjina, dečije zaštite, kulturi, obrazovanju i ekologiji.
       Očigledno je da nova programska šema ne nailazi na dobar prijem kod političkih stranaka, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, kaže Janković, dok građani, prema istraživanjima, podržavaju novu šemu, mada i dalje najviše gledaju emisije informativnog sadržaja "Komentar" i "Hroniku".
       Kragujevčani imaju mogućnost da prate program pet televizija, očigledno priliku da dobiju frekvencije za regionalnu i komercijalnu, imaju samo dve - RTK i privatna televizija Kanal 9.
       U Televiziji Kragujevac kažu da "nema otvorenih pritisaka iz centara političke moći", ali ima negodovanja zbog neobjavljenih saopštenja, dužine trajanja pojedinih priloga i skraćivanja izjava čelnika stranaka.
       Visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove (SPO) Veroljub Stevanović kaže da ova stranka nije zadovoljna načinom i sadržajem programa gradskih medija. Ističući da se rad televizije i radija finansira sredstvima svih građana, Stevanović kaže da se "saopštenja ne objavljuju, friziraju se izveštaji" i sve je pod kontrolom Demokratske stranke (DS) koja "drži televiziju i radio".
       "Pošto se ništa nije promenilo i posle više upozorenja, sigurno će SPO u Kragujevcu prekinuti svaku saradnju sa njima, kako bi otvoreno ukazali na neprofesionalan rad ove partijske kuće u kojoj sve konce povlače ljudi iz Demokratske stranke", kaže Stevanović.
       Ni gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Kragujevcu (SPS) nije zadovoljan sadržajem programa RTK. Šef poslaničkog kluba SPS-a u Gradskoj skupštini Miroslav Klačar izjavio je da je "prenaglašen pristup i afirmacija onoga što je u domenu gradske vlasti", a nedovoljno kritike i sadržaja o pitanjima i problemima koja se tiču građana i rada ostalih stranaka i udruženja.
       "Televizija Kragujevac u svojoj programskoj šemi ima svega više od sadržaja koji se tiču života grada i standarda građana, kao što su problemi grejanja, kvaliteta vode, čišćenja ulica od snega, toga nema na televiziji", kaže Klačar i dodaje da se sve svodi na "kratka saopštenja u kojima se ne vidi uzrok i ne ukazuje na odgovornost za rad komunalnih službi", zaključujući da "SPS nije zadovoljan svojim mestom koje mu daje gradska televizija i zatvorenošću prema ovoj stranci i njenim aktivnostima".
       Nastojanje i trka ko će zauzeti više prostora na gradskim medijima još uvek traje.
       Po svemu sudeći politički interesi su i dalje isuviše jaki da bi dozvolili da oni drugi svakodnevni budu dominirajući. Dokle. Pa, najverovatnije dok i ovu kuću ne zahvati privatizacija.
      
       OLIVERA S. TOMIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu