NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mučan utisak

("Rimsko cigančenje", NIN br. 2658)

      Podrugljiv tekst Zorana Ćirića, odnosi se na nevladin sektor, koji se bavi tzv. konvertibilnom edukacijom. Autor se zgražava nad "ulično-salonskim kontekstom treniranja humanoidnosti", a ne zgražava se zbog jezivog, gotovo neljudskog ponašanja fakultetskih, obrazovnih i naučnih oligarhija prema mladima (studentima, asistentima, docentima), ženama, nastavnicima, vaspitačicama, deci, posebno romskoj deci itd. Takođe, ne zgražava se nad pojavom da su televiziju i druge medije okupirali muškarci: na prvom kanalu su političari, na drugom muška košarka, na trećem muški fudbal, na četvrtom muške filmadžije, na BK gole ženske, na šestom meksičke serije, a na B2 92 - Zoran Ćirić!
       Sličan sadržaj, samo na TV emitovan je i u "Utisku nedelje" na televiziji Studio B, 20. januara 2002. godine (utisak br. 4, pod nazivom "Umesto hvala"), Olje Bećković, u kome Zoran Ćirić daje podrugljiv komentar o Sorosovim aktivistima.
       Zoran Ćirić očigledno nije upoznat da na univerzitetu postoje naučnici i stručnjaci čija bi se radna mesta pogasila zbog siromaštva. Fondacija Soros je finansirala brojne talente među studentima, asistentima i docentima, tako što je davala sredstva za rad (kompjutere, video-kamere itd.), finansirala štampanje mnogih knjiga i učestvovanje na međunarodnim skupovima...
       Drugo, posebnu pomoć pružili su mladima koji se bave humanističkim i humanitarnim naukama. Učestvovanjem studenata i asistenata u tzv. romskim programima, postiže se i formiranje odgovarajućih kadrova za rad sa siromašnom, hendikepiranom, bolešljivom i decom koja potiču iz manjinskih grupa (kao što su Romi, Rusini i drugi), koja su pogođena nekom vrstom bede (beda može biti: beda ishrane, beda odevanja, beda obrazovanja, beda izgleda...). Bez aktivističkog rada na terenu ostale bi mnoge predrasude prema Romima među stručnjacima i naučnicima koji su belci. Nije tačno da Cigane samo zanima "živa lova i živo veselje". Istraživanja dr Svenke Savić i njenih saradnica (2000. godine), pokazuju da stare Romkinje i te kako uviđaju značaj obrazovanja za integraciju Roma u većinsko društvo, kao što uviđaju i drugi visokoobrazovani Romi i Romi učitelji.
       Ako svaka "ciganska mala hoće svoj festival", i treba da ga ima da bi negovala svoje kulturne osobenosti i da bi belci, koji su "osiromašeni i raspekmeženi", mogli bolje da ih upoznaju.
       Pošto su u tekstu ismejane čitave generacije studenata, mladih istraživača, asistenata i profesora humanističkih nauka, koji se finansiraju iz nevladinog sektora, savetujem Zoranu Ćiriću da pročita i kritički analizira sjajne tekstove svoje redakcijske koleginice Marijane Milosavljević: na primer, o položaju naših žena u sopstvenim porodicama.
      
       Dr MARINA ARSENOVIĆ-PAVLOVIĆ,
       Defektološki fakultet Beograd,
       Institut za defektologiju


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu