NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Učimo se na tuđim greškama

("Kad doktor pogreši", NIN br. 2667)

      Lekari su bez sumnje pogodan stalež za "odstrel". Ne znam kako je u drugim novinama, ali u NIN-u je tako. U broju 2590 pisalo je: "Lekari ubijaju" (prof. Vesna Dadić-Živojinović), u broju 2593 "Zagarantovana bezbednost" - osiguranje od mehaničke povrede od strane lekara" (Dijana Ivanović), u ovom, poslednjem (poskupelom) broju 2667 "Kad lekar pogreši".
       Vreme je da se Srpsko lekarsko društvo pozabavi ovim problemom, da otkloni nedostatke i sve ono što ruši ugled ove časne i cenjene profesije koja zbog neodgovornih pojedinaca trpi uvrede i poniženja. Lekari ne ubijaju! Oni možda i pogreše, radeći sa najboljom namerom da svom pacijentu pomognu što je moguće bolje i više. Tako je u medicini bilo oduvek i tako treba da ostane. Njena čast mora da se sačuva.
       U članku novinarke Marijane Milosavljević "Kad lekar pogreši", posle opisa tragičnog slučaja porodice Đurđić, iznose se komentari autora "Povelje o pravima pacijenata", koja je, kažu, urađena po uzoru na neke u zapadnom svetu, ali u našoj verziji jer centralni značaj imaju dva prava. Pravo na ljudsko dostojanstvo i samoodlučivanje i pravo na kvalitetnu i sigurnu medicinsku uslugu. (Sve u duhu prošlosti skorašnje!). Međutim, da bi i naša Povelja bila ponešto u duhu zapadnih, u članu 9. tač. 2 lekar je dužan da obavesti pacijenta o načinjenim greškama u medicinskom tretmanu. Ipak, pribojavaju se da se i nama ne desi ono što se Amerikancima desilo. Oni su, naime, uveli naknadu za slučaj tzv. malpractice koji naši pogrešno prevode kao greška a znači neuspeh usled nemarnog tretmana (za lekare i za advokate). U Americi se desilo krajem sedamdesetih godina da je svaki deseti lekar bio tužen po osnovu malpractice!
       Dok sam radio u jednoj američkoj GI bolnici u Nemačkoj, od tamošnjih lekara čuo sam mnoštvo morbidnih storija šta su sve pacijenti u Americi radili da bi izazvali gnojenje operativnih rana i tako stekli šansu za obeštećenje. Amerikanci su to izmenili. Učimo se pomalo i na tuđim greškama.
      
       DR SVETOZAR R. CVETKOVIĆ,
      
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu