NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Magični geto<br>Zoran Ćirić
Hound Dog Man

      Kol'ko mogu da primetim sa južnjačke distance, Tirnanićeva penetracija Ninosaurusa je izazvala burne odjeke kako "među nama", tako i "među vama". U stilu moga Učitelja, odmah ću isterati stvari na čistac (ma koliko taj "čistac" bio pun krtičnjaka!): Elem, držim da njegov "lični stav" nije nikakvo durenje na crti koja deli sredovečnu od gerontološke starosti, ni autoparodični rekvijem, ni nabrijani manifest tipa "ubij sve i vrati se sam" - već još jedno majstorsko delo tračerske imaginacije, gotovo smrtonosan dokaz da je kemp jedini epski koncept današnjice. Kako se radi o svestranom tretmanu INTELIGENCIJE kao socijalno-umetničkog fenomena, pomenuti tekst karakteriše zaumna, ali za neke preterano mračna, višeznačnost. Pa, braćo i sestre, evo nekih od značenja tog VESELOG ŠIFRARNIKA PIČKARANjA; tek toliko da Magični svojom desnicom pogladi uzbujali, narasli nesporazum koji se sve više drvi.
       1. Marsel Dišan je, negde na početku druge decenije prošlog veka, otvorio Pandorinu kutiju, sve želeći da otpečati Diogenovo bure! Taj metafizički zajeb doveo je do ustoličenja "artističkog virusa": Sve se može, sve se sme - jedino se bez ugovora ne sme svršiti u Čićolinu.
       2. Vorholov "vaj not" nije isto što i Voren Outsov "vaj not". Prvi kaže: "Zašto da ne, ako može da se naplati." Drugi, pak, veli: "Zašto da ne - pa šta košta da košta."
       3. Ninosaurus nikako da shvati da nema grđeg i grešnijeg pleonazma od "saksofonista Čarli Parker" i "trubač Dizi Gilespi"!
       4. "Dušan Makavejev" je naziv omiljene ateističke terapije Vladete Jerotića.
       5. Univerziteti u Ohaju ne podnose "posredovanu golotinju" već samo presno telo. Tu tradiciju nepatvorenog ljudskog mesa vaspostavila je Niksonova Nacionalna garda, u jarko leto sedamdeste prošlog veka, ukokavajući četiri studenta, što je nateralo Nila Janga da napiše himnično-gnevnu pesmu "Ohio". Obe stvari - i ukokavanje bundžija i Jangova pesma - vremenom su prerasli u klasiku.
       6. Li Marvin ama baš nikada u svojoj karijeri nije snimio loš film.
       7. Ruska mafija je totalno nefilmska zato što i na Kipru, i kada je trideset i šest stepeni u hladu, prodaje bunde - beskompromisno i isplativo.
       8. Film Voltera Hila "Džeronimo: američka legenda" distribuiran je u Evropi pod izmenjenim naslovom "Četniks 2".
       9. Raditi na sebi moguće je samo ako se dosledno i do kraja pridržavate nepisanog zakona: "Širim famu, svima jebem mamu!".
       10. Kada bosansku provinciju preselite u požarevački atar, odmah dobijete "šesetosmaša u sopstvenim redovima", kao i sveti šapirografski spis "Šest dopisanih dana Veljka Vlahovića".
       11. Žan-Lik Godar je ostao nepopravljivo "neshvaćen autor" jer je do bolesti umislio kako je on tvorac revolucionarne teorije koja glasi: "Ako pred sobom imaš dva puta, izaberi onaj koji vodi u smrt i nećeš pogrešiti."
       12. Vladimir Beara ne bi bio jedini golman koji je Puškašu odbranio penal da ne voli "sve kaubojske filmove", i da mu omiljeni pevač nije Frenk Sinatra.
       13. Nisu samo pisci Biblije logoreični.
       14. Ninosaurus ne može osvojiti ni delić zapadnog Balkana sve dok ne obezbedi sudskog tumača da ga prevodi na hrvatsku latinicu.
       15. Teško je oprostiti i mrtvome Kišu jebavanje sa Suzan Zontag. Upravo o tom NEOPROSTIVOM Klint Istvud je snimio poslednji veliki vestern naših života.
       16. Don Zigel je mažnjavao Pekinpoa i pre nego je ovaj režirao svoj prvi film!
       17. Kad god bi malo više popio, iranski šah Reza Pahlavi voleo je da kupuje lovce bez pilota. A pio je u kontinuitetu sa svojim pitomcima Vazduhoplovne akademije, tako da niko od tih mladih, nesuđenih letača, nikada nije uspeo da se dotetura ni do školskog modela MIG 1.
       18. I pored vašarsko-skandalozne istorije FEST-a, najveći "kulturni skandal" u srpskoj prestonici odigrao se početkom sedamdesetih, u vreme Beogradskog džez festivala, kada su sa scene Doma sindikata bukvalno izneli/izgurali Rolanda Kirka, slepog saksofonistu koji je slepački predano duvao, dok je publika bučno negodovala što je prekidaju u transu, a sve to da se ne bi ugrozio "šou glavne zvezde" Majlsa Dejvisa, koji se toliko bio navukao na "belo" da nije mogao da podnese nijednog belca u svojoj blizini. Zahtevao je da ga usred Beograda snabdevaju crnački dileri (čime je i nehotice ispoštovao njegovu, mislim beogradsku, metropolsku prirodu), a posle se trtio pred publikom, napinjući se da izvuče svoj znameniti trubački prdež od tona.
       19. Srpske devedesete su se tako grozno srozale jer aktuelni trust mozgova nije uočio džinovske potencijale rivaliteta Cece Veličković i Dragane Mirković, tog najvažnijeg rata u modernijoj istoriji ovog podneblja koji nije ni započet, a koji je srpskoj ekonomiji i umetnosti mogao da znači ono i onoliko koliko je Britanskom kraljevstvu značila dijalektička suprotnost "Bitlsa" i "Stonsa" tokom šezdesetih.
       20. Džordž "Samtin' Stjupid" Buš već nekoliko meseci snima "dokumentarno-istorijski" rimejk filma "Pet Geret i Bili Kid". Budući rođeni Teksašanin, Džordž poznaje istorijsku potku legende o dvojici revolveraških prijatelja, koji su u različitim sezonama jahali za Čizama. Prema autentičnom predanju iz Novog Meksika, Pet Geret je unakazio nečije lice i sahranio ga kao Bilija Kida, a Biliju je dozvolio da pobegne od svih.
       21. Između Jovana Ćirilova i Dasti Springfild uvek treba birati ovu drugu. Tako se prepoznaje čovek od ukusa, soula i ispravnog opredeljenja.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu