NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Najslađe je zabranjeno voće

Najviše problema smo imali sa ljudima iz republičke vlasti, prvenstveno iz DS, dok su se predstavnici DSS-a uvek odazivali pozivu, ligaši takođe. I Nenad Čanak bio je gost naše televizije, iako je rekao da je ona "recidiv prošlog režima"

      Novosadska televizija "Most" počela je da radi nekako uoči izbora 2000. kao još jedan medijski izdanak tadašnjeg režima. Vlast se promenila, ali je "Most", za razliku od ostalih "posestrima", ostao na istoj političkoj liniji. Direktor televizije je predsednik vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović, dok je jedan od oslonaca informativnog programa SPS kadar - Nemanja Đorđević, poznat kao vođa studentskih kontrademonstracija 1996/97. godine.
       "Signalom pokrivamo gotovo celu Vojvodinu, ali ne vidimo se u Pančevu, Vršcu i Kovinu, kao i u delu Srema. Radi mala i mlada ekipa ljudi, nas tridesetak, i trudimo se da napravimo program u kojem ima i politike, i zabave, i informacija 'sa lokala'... Naravno, koliko para, toliko muzike, a para nema mnogo", kaže Nemanja Đorđević za NIN.
      
       I zvanično i nezvanično "Most" slovi za SPS-ovsku televiziju. Po kojem se kriterijumu modeliraju informativne emisije?
       - Zaista se trudimo da svima otvorimo vrata naših emisija, i onima iz vlasti i onima iz opozicije. I mislim da ne postoji neki iole značajniji čovek na našoj političkoj sceni koji nam nije bio u gostima. Osim Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice, a nadam se da ćemo i od njih dobiti intervjue. Kada sam dolazio na televiziju "Most" dogovorili smo se da to tako funkcioniše. Poređamo sve informacije, pa neka gledalac sam prosudi, a komentare smo ukinuli - slanu čorbu ne treba dosoljavati. Istina, možda ima malo više opozicije, ali to je samo zato što je drugde nema.
      
       Da li je ekipa televizije formirana u skladu sa političkim opredeljenjem?
       Nedavno je bila audicija, ljudi su se javili, i izabrani su oni koji su zadovoljili svojim nastupom, pojavom... Nismo nikoga pitali koju stranku ili političara preferira. I to ne bi ni trebalo da bude presudno. Oni koji dobro rade svoj posao, treba da rade, a jedini reper je gledanost i zadržavanje imidža i da ima svega.
      
       Deo opreme koji je u početku koristila televizija "Most" nabavljen je u poznatoj aferi čiji su akteri bili STV "Mreža" i, navodno, bivši srpski ministar finansija Borislav Milačić?
       Spornu opremu je kupila STV "Mreža", ali se još uvek ne zna ko je njen vlasnik. O tome treba da odluči sud. Nažalost, istražni sudija, koji je sada otišao u penziju, čuveni Dobrivoje Gerasimović, malo je, po mom mišljenju, prekoračio svoja ovlašćenja unapred "utvrđujući" čija je ta oprema i na šta nema pravo. Nismo hteli oko toga da pravimo neki veliki problem i ta oprema se sada nalazi na "čuvanju" u RTS-u, a mi funkcionišemo uz pomoć štapa i kanapa. Ali, ja sam na to navikao, jer mene je Nebojša Čović izbacio iz Studija B kada je bio predsednik Skupštine grada Beograda, tako da mi nije prvi put.
      
       Prema poslednjim istraživanjima, televizija "Most" je ipak dogurala do četvrtog mesta po gledanosti u Vojvodini. Vaša procena - da li je takav rezultat posledica rasta popularnosti SPS-a, kvaliteta programa ili želje građana da "čuju i drugu stranu"? Ili ima svega pomalo?
       - To da li SPS napreduje ili ne, mislim da nema nikakve veze. Jednostavno - zabranjeno voće je uvek najslađe. A "Most" definitivno jeste sada neka vrsta zabranjenog voća, jer je jedina opoziciona televizija u Vojvodini. Studio B je bio ultra gledan dok je bio jedini. Sada više nije toliko gledan.
      
       Da li predstavnici aktuelne vlasti odbijaju vaše pozive?
       - Kako da ne! Recimo, novosadski gradonačelnik Borislav Novaković nas je odbio više puta. Zvali smo ga onda kada je bio akter afere "Supermen", zvali smo ga i pre dve nedelje, a on - hoću, neću. Najviše problema smo imali sa ljudima iz republičke vlasti, prvenstveno iz DS-a, dok su se predstavnici DSS-a uvek odazivali pozivu, ligaši takođe. I Nenad Čanak bio je gost naše televizije, iako je rekao da je ona "recidiv prošlog režima". Inače, kada kažu "ne", samo ih podsetim na ona vremena kada su svuda želeli da gostuju. Ali, dobro, kažu da vlast menja ljude.
      
       Strahujete li da ćete u predstojećoj trci za frekvencije zbog opozicionog stava biti "kažnjeni" i ostati kratkih rukava?
       - Televizija "Most" ne može da konkuriše za neke nacionalne frekvencije, ali mislim da ćemo ostati i opstati u "lokalpatriotskom" miljeu. Održaće nas gledaoci.
      
       MIŠKO VOLJČKOV
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu