NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ekstra stipendiranje

Ni na jednom od fakulteta postdiplomci nisu predviđeni za stipendiranje budući da je Ministarstvo prosvete donelo odluku da prednost dobiju asistenti pripravnici

      Odlukom republičke vlade milion maraka od ekstraprofita namenjeno je dodeli 1000 stipendija najboljim studentima. Konkurs je na većini fakulteta već završen, a epilog ove raspodele je da je deo novca namenjenog studentima otišao asistentima pripravnicima, dok neke studentske kategorije uopšte nisu predviđene za stipendije. Ispostavilo se da ova etički korektna zamisao korišćenja novca sumnjivog porekla za dotiranje najboljih studenata nije dosledno pravična i u realizaciji.
       Ni na jednom od fakulteta postdiplomci nisu predviđeni za stipendiranje budući da je Ministarstvo prosvete donelo odluku da prednost dobiju asistenti pripravnici. Student postdiplomskih studija na FLU Mina Antonijević, smatra da je ovakva politika raspodele stipendija nepravična, jer u samom proglasu Ministarstva prosvete sugeriše se da se u većem broju stipendiraju studenti starijih godina koji imaju visok prosek i koji su potvrdili konzistentnost u radnim navikama. "Postdiplomci su upravo najbolji studenti koji su ostali u zemlji i nastavili školovanje na našim fakultetima", kaže Mina i dodaje da je "nepravedno da novac namenjen postdiplomcima dobijaju samo asistenti pripravnici koji su pri tom deo nastavnog osoblja i kao takvi već su dobili jednokratnu pomoć od 3000 dinara iz ekstraprofita".
       Najavljujući ovaj konkurs, premijer Zoran Đinđić nije spomenuo asistente pripravnike, niti se u široj javnosti nagoveštavalo da će jedan deo studentskih stipendija biti njima namenjen. Ova odluka je, očigledno, ad hoc donesena naknadno u Ministarstvu prosvete. To potvrđuje i izjava Srbijanke Turajlić, pomoćnika ministra za visokoškolsko obrazovanje: "Tačno je da smo se dogovorili da određenu prednost damo asistentima, ali s obzirom na njihov višegodišnji materijalni položaj oni su nam u ovom trenutku važniji od postdiplomaca i za sada zbog toga nije bilo većih primedbi." Mora se priznati da pozivanje na težak materijalni položaj nije sasvim dosledno, jer su asistenti pripravnici za razliku od postdiplomaca zaposleni na fakultetima i kao takvi primaju platu.
       Raspodela stipendija asistentima pripravnicima, međutim, nije samo dovela do ignorisanja postdiplomaca, već je na nekim fakultetima njima pripao i jedan deo stipendija namenjen studentima na osnovnim studijama. U proglasu Ministarstva prosvete piše da je odlučeno "da asistenti pripravnici do 20 odsto učestvuju u ukupnom broju stipendija koje se dodeljuju na jednom fakultetu." Ova računica se, međutim, ne slaže sa tabelom priloženom u okviru istog dopisa a po kojoj na nekim fakultetima učešće asistenata daleko premašuje predviđenih 20 odsto: na Fakultetu za fizičku hemiju asistenti učestvuju sa 50 odsto u ukupnom broju stipendija, na Tehničkom fakultetu - Bor sa 40 odsto, na Fizičkom, Geografskom, FLU i FDU sa 33 odsto.
      
       Umetnici i budući veroučitelji
       Posebnu kategoriju studenata koji nisu bili u mogućnosti da konkurišu za studentske stipendije čine studenti pete godine na Fakultetu likovne umetnosti, Fakultetu primenjene umetnosti i nekim grupama na Fakultetu muzičke umetnosti. Od dekana Fakulteta likovnih umetnosti, Anđelke Bojović, saznajemo da je, na njihovom fakultetu, Ministarstvo prosvete predvidelo po dve stipendije za studente treće i četvrte godine kao i dve stipendije za asistente pripravnike. "Radno mesto, tj. status asistenta pripravnika na FLU uopšte ne postoji tako da u tom delu nismo ni mogli da odgovorimo. Pitanje se postavlja zašto su kod nas preskočeni studenti druge i posebno pete godine, jer, kako sam obaveštena, na ostalim fakultetima stipendiraju se studenti od druge, pa do završne godine, kao što je na Medicinskom fakultetu gde studije traju šest godina." Anđelka Bojović dodaje da bi bilo i najprirodnije da se stipendiraju najbolji studenti pete godine, jer bi se time krunisao njihov rad i visok prosek. "Tom stipendijom bi oni bili materijalno pomognuti s obzirom da su naše studije skupe. Potrebna je finansijska podloga da se naslikaju slike, izvedu skulpture u materijalu, naprave grafike, a sve to iziskuje nimalo jeftina sredstva. Materijale nabavlja i fakultet, ali i studenti i te kako moraju da, na neki način, finansiraju svoje studije pogotovo ako žele da ostvare neke svoje lične projekte." U pogledu dve sporne stipendije za asistente pripravnike za koje uopšte nema kandidata, Anđelka Bojović kaže: "U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva odgovoreno mi je da ako nemamo zaposlene u tom statusu, nema nikakve zamene ni mogućnosti da se to eventualno prebaci na petu godinu. Isključivo mi je rečeno da na osnovnim studijama podelimo onoliko stipendija koliko smo i dobili."
       U istom razgovoru gospođa Bojović nije uspela da dobije direktan odgovor zašto su uopšte izostavljeni studenti druge i pete godine na FLU. Ovakav propust ne može se objasniti ograničenim brojem stipendija (što je jedan od šturih i konfuznih odgovora koje smo mi dobili u Ministarstvu), jer su na Beogradskom univerzitetu uredno propisane stipendije za studente završnih godina na fakultetima koji traju pet i više godina. Ipak, činjenica da u Ministarstvu prosvete nemaju uvid u to koliko traju osnovne studije na nekim fakultetima Univerziteta umetnosti zaista navodi na pitanje ko je uopšte sastavljao ove liste i da li su one prošle neku proveru. Posebno začuđuje i nedostatak dobre volje da se greška barem delimično ispravi u hodu, korišćenjem fantomskih stipendija (za nepostojeću kategoriju asistenata pripravnika na FLU) za stipendiranje vrlo postojećih studenata.
       Studenti Bogoslovskog fakulteta takođe nemaju prava da konkurišu za stipendije, jer Bogoslovski fakultet nije u sastavu Beogradskog univerziteta odakle je izbačen još 1952. godine. Ova činjenica pomalo i parodira svečanu promociju dodele stipendija koja se odigrala na Svetosavskoj akademiji uz prigodan program i prisustvo patrijarha srpskog Pavla. Stipendiranje studenata teologije bi se svakako očekivalo posle ponovnog uvođenja veronauke u osnovne i srednje škole, mada svakako ne bi izazvalo toliku medijsku pažnju niti bi imalo iste efekte u skupljanju političkih poena kod tradicionalnijeg dela glasačkog tela. Iako je status Bogoslovskog fakulteta u akademskim krugovima podložan raspravi (kao uostalom i uvođenje veronauke u škole), to u krajnjoj liniji ne bi trebalo da se odrazi na ostvarivanje osnovnih studentskih prava kao što su stipendije.
      
       Konkursne dileme
       Većina fakulteta je konkurs za dodelu stipendija organizovala tokom zimskog raspusta, iako Ministarstvo prosvete nije odredilo konačne rokove za prijavljivanje i isticanje rang-liste. Ovo ažurno organizovanje konkursa dovelo je do toga da mnogi studenti nisu bili blagovremeno obavešteni i nisu bili u prilici da na vreme podnesu molbu. Na Filozofskom fakultetu jedna od žalbi koje su podnete nakon objavljivanja rang-liste odnosila se upravo na vreme organizovanja konkursa (koji je trajao tokom sedam dana raspusta). Zbog relativno malog broja prijavljenih studenata na Filozofskom fakultetu (30 kandidata za 20 predviđenih stipendija) odstupilo se od propisanih kvota za raspodelu stipendija po godinama studija i fakultetskim grupama. Stipendije su u većem broju dobili studenti druge i treće godine, kao i studenti nekih fakultetskih grupa (psihologija, istorija, istorija umetnosti). Sasvim je sporno da li bi konačna rang-lista tako izgledala da su studenti bili u prilici da konkurišu i posle početka letnjeg semestra.
       Na fakultetima na kojima smo se raspitivali zašto se konkurs organizuje u vreme kad većina studenata nije prisutna, odgovoreno nam je da je u toku prijavljivanje i polaganje ispita i da studenti imaju priliku da se informišu o konkursu. Ovakva logika valjda podrazumeva da su studenti koji pretenduju na stipendije dovoljno revnosni da ne propuste januarski rok ili barem da uredno vrate knjige u biblioteke. Međutim, ako skiciramo profil idealnog stipendiste prema kriterijumima Ministarstva prosvete, on čak i ne polaže ništa u januarskom roku, jer s obzirom da "prednost imaju studenti koji su dali sve ispite iz prethodne godine studija" podrazumeva se da su godinu "očistili" zaključno sa oktobarskim rokom.
       Izuzetak u pogledu konkursnih rokova su jedino Filološki i Geografski fakultet na kojem će se prijave primati i tokom februara, a ovakvi propusti su uspešno izbegnuti i na manjem broju fakulteta gde su rang-liste najboljih studenata napravljene na osnovu same evidencije fakulteta (ETF, FON, Arhitektonski fakultet). Ove liste su svakako i najmerodavnije u pogledu rangiranja kandidata, jer nisu pravljene na osnovu pojedinačnih studentskih prijava.
       "U svakom slučaju, svi koji se smatraju oštećenima, moći će da, posle obavljivanja rang-lista, primedbe i žalbe dostave fakultetima", izjavila je Srbijanka Turajlić i dodala da će se sve to još jednom razmotriti u okviru Ministarstva. Na Filozofskom fakultetu rok za podnošenje žalbi je završen i od šefa studentske službe Olge Kostić saznajemo da su podnete dve žalbe. "Jedna od njih će biti uvažena, ali neće remetiti samu rang-listu, jer je Ministarstvo dalo još po jednu stipendiju svakom fakultetu. Znači od 20 mesta na našem fakultetu, sada 21 student može da primi stipendiju." U Ministarstvu prosvete, međutim, nismo dobili precizan odgovor na pitanje o dodatnim stipendijama i eventualnim kriterijumima za dobijanje istih. Rečeno nam je samo da je u pitanju mali broj pojedinačnih slučajeva koji se i dalje uvek razmatraju i da u svakom slučaju neće biti nekih novih raspisivanja konkursa. Koliki je ukupan zbir tih pojedinačnih slučajeva i da li to podrazumeva i dodatno osvežavanje fonda od početnih milion maraka - nismo uspeli da saznamo.
       Budući da se na fakultetima prihvataju samo žalbe studenata koji su konkurisali, među ekstra stipendistima se neće naći studenti koji su eventualno zakasnili sa prijavom ili oni koji od samog početka nisu bili predviđeni za stipendije. U svakom slučaju, od Ministarstva prosvete se očekuje da po završetku rokova za razmatranje žalbi, sačini konačnu rang-listu a zatim aminuje deljenje novca. A svi nezadovoljni studenti moraće najverovatnije da sačekaju neka nova oporezivanja nevoljnih mecena.
      
       JELENA VUKOTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu