NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Oštar polemičar

Miladin Korać 1924 - 2002.

      Burne godine naše novije istorije proizvele su snažne ličnosti osobitih sposobnosti i temperamenta. Nema nikakve sumnje da je prof. Miladin Korać bio jedan od onih, malobrojnih naučnika, koji su svoj lik utisnuli u sliku vremena u kome su živeli. To je bilo vreme snažnog aktivizma i bespoštednih polemika, koje su, ipak, imale za rezultat vidljiv razvoj i prepoznatljive ekonomske promene. U tom razvoju i tim promenama prof. Korać je iskreno učestvovao sa naučnom strašću koja, po mišljenju mnogih kolega, nije imala premca.
       Za razumevanje takvog života nisu bitne pozicije koje je zauzimao, kao ni funkcije koje je obavljao, ali je veoma bitan način na koji se borio za stavove i istine do kojih je došao upornim naučnim radom. Taj ogromni rad, ta posvećenost ozbiljnom naučnom istraživanju literature i empirijskih podataka, bio je primer za maštovite i vredne naučne radnike, ali je, takođe, bio i ostaće uvek opomena onima koji improvizacijom, ili efektnom prezentacijom, žele da nadoknade propuste u čitanju literature, ili da zabašure nedovoljnu koncentraciju na problem kojim se bave.
       Ako bi se sa svega tri reči morala opisati slika života prof. Koraća, te tri reči bile bi: rad, borba, i radovanje. U svakoj od njih vidimo lik prof. Koraća. Savestan rad uz visoku koncentraciju - rezultat tog rada je ogroman broj članaka i knjiga. Borba, jer je svaka od mnogobrojnih polemika bila bitka - u svaku je od njih prof. Korać ulagao ogromnu energiju. Radovanje, jer smo ga znali i voleli kao čoveka koji oko sebe širi vedro raspoloženje, sa puno ljubavi prema sagovorniku čak i onda kada u potpunosti protivreči njegovim stavovima.
       Bio je "borac na otvorenom ringu" spreman da zadaje i prima udarce pošteno i hrabro, bez lažnog milosrđa i uvek sa sklonošću da toleriše tuđe slabosti, jer ni svoje nikada nije krio. Bučne polemike, koje pamtimo, stapaju nam se u sećanju sa žamorom veselih sedeljki i druženja uz gitaru, pesmu i dobar zalogaj.
       Možda je najbolji portret njegovog lika knjiga "Život i zbivanja", koju je, s velikom marljivošću i strpljenjem, napisao u saradnji sa svojom suprugom Verom. To je živa i, rekao bih, sa radošću i ljubavlju napisana biografija, u kojoj su pažljivo zapisana sećanja na društvena, fakultetska i porodična zbivanja.
       Učili smo od prof. Koraća ne samo ekonomsku teoriju, nego i veštinu polemičkog dijaloga. Kako biti oštar u argumentaciji, a ostati pristojan? I o tome piše prof. Korać u svom autobiografskom delu! Svi smo mi u toj knjizi, svi smo u životu i zbivanjima prof. Koraća, kao što je i on ostao u našim životima i zbivanjima.
       Teorijske stavove prof. Koraća možemo danas razumeti i kao pionirski prodor ideje ekonomskog liberalizma u centralno plansku ekonomsku doktrinu. Planskom konceptu, u kome se cela privreda posmatra kao jedno preduzeće sa jasno označenom upravom, prof. Korać je, još u ranim šezdesetim godinama, suprotstavio ideju konkurentskog tržišta i robne privrede, onako kako ju je on tada video. Ta teorija se možda može interpretirati i kao sinteza marksističke i liberalističke doktrine? I možda je danas aktuelnija nego ikad?
       DANIJEL CVJETIČANIN


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu