NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Naše ludorije

"Skriveni mikrofon" Ninka Kresojevića, nova je emisija "Dvestadvojke", čiji gost, (ne)znajući, možete biti i vi

      Da li vam se već dogodilo da vas, dok ručate, usisavate, gledate TV, slušate radio, raspremate pijačni pazar ili prosto dremate, subotom po podne telefonom pozove Džamaludin Hiks, na primer, sa neke "niste dobro čuli" sarajevske radio-stanice i obraduje vešću da ste srećni dobitnik "ležoa 306" (nije greška - upravo "ležoa")? A sve što treba da učinite, jeste da kažete: "Moj narod, isključivo moj narod i samo moj narod je kriv za ratna dešavanja na Balkanu", da vas - Beograđanina - celo Sarajevo čuje. Ili, poziv iz Termoelektrane "Kolubara": dežurni vas upozorava da je "levi blok iskočio zbog četiri aparata koja su uključena u vašoj kući"? Ili, dr Tot iz zavoda za zaštitu slavlja (opet, nije greška!) koji sprovodi "preventivnu anketu protiv gripa", moli vas da se nakašljete u slušalicu ne bi li ustanovio da li vam je kašalj suv ili 'sazreva'. Ili, da 20 sekundi zadržite dah da utvrdi nije li vam se nešto spustilo na pluća?
       Onda vas "nepoznati" zamoli da zadržite dah još samo jedan sekund, jer, "ovo je 'Skriveni mikrofon' Radija 202, nemojte da se ljutite, bili ste u programu...", smeje se Ninko Kresojević (27), autor i voditelj ove emisije, subotom od dva do tri po podne. A vi ste posramljeni, zato što ste psovali Džamaludina iz Sarajeva, odričući se "ležoa" zarad srpstva, ili što ste, kao novograđanin sveta, priznali krivicu. Ljuti ste, pomalo, što ste pristali da odgovarate na glupa pitanja: Gde bacate soc od kafe? Kako palite šibicu - odozdo nagore ili odozgo nadole? I, kako ste samo mogli sebi da dozvolite da vas "tamo neki" sa radija natera da uključite i televizor i fen i usisivač ne bi li proverio kako "fercera napor" (i ponovo - nije greška!)?
       Naizgled zabavna emisija, koja bi, uz dobru muziku, trebalo da nas razonodi i zasmeje, može i da nas upozori koliko (ne)slušamo jedni druge, koliko (ne) umemo da se pravdamo, koliko smo, najzad, koliko god se (ne) čuvali, ipak u medijskoj mašini nagradnih igara, anketa, akcija, reklama. Više i ne razlikujemo "ležo" od "pežoa", "slavlje" od "zdravlja", "napor" od "napona" i nije nam čudno kad nas upitaju da li učestvujemo u nagradnoj igri "dekrik kafe - nešto ste jeli"...
       "Ljudima je, valjda, osnovna misao da ih zove neko važan, predstavnik neke institucije, i često ne slušaju, već odgovaraju na pitanja, kakva god da su ona, koliko god nelogična bila", kaže Ninko Kresojević, student prava, autor stotinak "glupih" proizvoda reklamiranih u "Pile tele-šopu". Ovu emisiju je počeo da radi pre mesec i po dana, na poziv Nebojše Spaića, glavnog urednika Radija 202, čija je prvobitna zamisao bila kontrakontakt-program ("mi zovemo vas, a ne vi nas" emisija), a Ninko se odlučio za radijsku varijantu "skrivene kamere", pa je tako i nastao "Skriveni mikrofon".
       Zanimljivo je da Beograđani mnogo manje "nasedaju" Ninkovim zamkama nego ostali građani Srbije: "Ne mislim da su Beograđani pametniji od drugih, oni su, čini se, nervozni i neraspoloženi za razgovor, a u manjim sredinama ljudima su institucije još uvek - autoritet."
      
       Z. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu