NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jedna karijera

Delo: Dama s kamelijama, Đ. Verdija
Koreograf: L. Pilipenko
Protagonisti: M. Bijelić, D. Kasatkin, M. Kovačević
Dirigent: A. Šurev
Mesto: Narodno pozorište u Beogradu

      Mirjana Zdravković
       Ulogom Margarete Gotje u Dami s kamelijama, Milica Bijelić, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta, i Maja Kovačević, prvi solista Baleta, oprostile su se od igračke karijere, uz topli pozdrav svojih obožavalaca. Obeležavanje odlaska u penziju, kod igračica čiji je radni vek tako kratak i zahtevan (biti uvek mlad, lep, tehnički i psihofizički spreman), obavezujući je događaj, kao i čitav život baletskih umetnika koji zahteva velike glumačke sposobnosti i samopregor atleta.
       Uz svesrdnu podršku D. Kasatkina, kao romantičnog, strasnog i senzibilnog A. Divala, uzdržanog i elegantnog K. Tešee kao G. Divala, N. Jeremića (Gospodina "Ka") i Maje Kovačević, Milica Bijelić potresno je odigrala legendarni lik Margarete. Posebno je bila uspešna u drugom delu baleta, u kojemu su došli do izražaja njena iskrenost, dramsko-lirski senzibilitet, muzikalnost i poistovećivanje sa ulogom moćne žene nežnog srca i duše. Ansambl Baleta veoma je solidno odigrao ovu libretistički prilično kontroverznu predstavu, predvođen odličnim solistima T. Ivanović i O. Gavrilov.
       Milica Bijelić je od 1978. do 2002. igrala glavne uloge u preko dvadeset pet baleta, uz nekoliko operskih sola. Posebno ostaju u sećanju njene interpretacije Svanilde, Žizele, Maše, Julije, Vendi, Odete, Đulijete, Biljane, Solvejg, Jelisavete, Princeze u Žar-Ptici, Mlade u Trijumfu Afrodite, Silfide, Kandelas, Margarite i dr. - uloge čije su odlike bile muzička i stilska prefinjenost, liričnost i otmenost.
       Maja Kovačević, leponoga karakterna igračica dionizijevske energije i moćne sugestivnosti, imponuje brojnim solima i ulogama. U ulozi Faustina - sudbine koja vodi u samoubistvo - dala je celu sebe, dokazujući da žena može virtuozno igrati i muške uloge kad okolnosti to od nje zahtevaju.
       Odlazak u penziju, sa ovacijama ili bez njih, tužna je činjenica. Za utehu: "Mlad čovek je lep, a star - veličanstven", rekao je Viktor Igo u svojim pedesetim, započinjući nove umetničke i političke borbe.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu