NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Trinidad i Tobago

      Nema više Jugoslavije, osim u uspomenama i istoriji. Postoje Srbija i Crna Gora. Od sada živimo u zemlji sa dva imena koja se zove Srbija i Crna Gora. Takve su i karipske ostrvske državice Trinidad i Tobago (1,4 milion stanovnika), Sent Vinsent i Grenadini (120 hiljada), Antigva i Bermudi (80 hiljada) i Sent Kits i Nevis (44 hiljade). I zaboravismo najbližu, tako smo se na njeno dvostruko ime već odavno navikli - Bosna i Hercegovina (preko četiri miliona stanovnika).
       Onog jutra kada smo osvanuli u zemlji novog imena, mog prodavca novina je najviše zabrinulo kako ćemo na utakmicama navijati kada bude igrala doskorašnja reprezentacija Jugoslavije. On prihvata već otrcanu šalu da se odsada skandira "Cr-na Srbi-ja, Cr-na Srbi-ja!". A može i "Pla-vi, pla-vi!". To je već ozbiljniji predlog, jer nadam se, zastava se neće menjati.
       Mnogo su zabrinutiji ekonomisti. Oni najotvorenije tvrde da je takav savez, konfederacija ili već šta je - neodrživ. Može jedna stolica, ali ne mogu dve valute.
       Na kraju obavezno malo etimologije:
       Trinidad je dobio svoje špansko ime po prazniku Svete Trojice. Na taj praznik 1498. godine Kolumbo je otkrio ovo karipsko ostrvo. Kasnije je otkriveno da je ono prepuno nafte.
       Tobago je direktno vezano za haićansku reč. Ime je ostrvu dao sam Kolumbo kada je 1498. godine naišao na domoroce koju su pušili lulu koju su oni zvali tambaku.
       Bermuda su dobilo ime po španskom moreplovcu Huanu Bermudesu koji je posetio ostrvo 1515. godine. Po ostrvu se zovu i bermuda pantalone, koje nose tamošnji domoroci.
       Sent Vinsent je takođe dobio ime po svetitelju, saragoskom mučeniku iz 4. veka, na čiji je dan, 22. januara 1498. Kolumbo otkrio ostrvo.
       Ostrvo Antigva (otkrio ga Kolumbo 1493) dobilo je ime po crkvi Santa Mariji Drevnoj u Sevilji.
       Sa ostalim svetiteljima vas ne bih zamarao.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu