NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Besplatan Linux i skup Windows
 

Zoran Davidovac

DOS (Windows) je danas najpopularniji operativni sistem, činjenica je da je za njega napisano najviše komercijalnih igara, korisničkih programa i neverovatan broj virusa, po nekima se taj broj kreće od 500 000 do 1 000 000 i raste svakodnevno. S druge strane, Linux je najpupopularniji UNIX klon i isto tako činjenica je da za unix postoji ogroman broj besplatnih programa, broj igara jeste mali, a broj virusa možete da izbrojite na prste jedne ruke

      U ovoj zemlji raspravljati šta je bolje, pomalo gubi smisao iz prostog razloga što čovek može da kupi jedan i drugi operativni sistem za nekih sto (100) dinara.
       Nažalost, i u kompjuterskom svetu ima politike i ta situacija bi mogla naglo da se promeni, ako se već i nije promenila, pošto je premijer Srbije imao sastanak sa najvećim trgovcem na svetu Bilom Gejtsom, predsednikom kompanije Majkrosoft.
       Srbija je pri tom dobila na poklon nekoliko Windows paketa koji će biti podeljeni, a dobila je i proverenog konsultanta koji će da kaže kako treba opremiti Srbiju tehnologijom Majkrosofta! Platežna moć prosečnog čoveka je mala - on jedva izdržava svoju porodicu i još nekako skupi novac za polovni PC sa svojim primanjima moraće da kupi samo originalni MS DOS. I verovatno neće sebi dozvoliti da dođe u situaciju da se pita: "Da li da skupljam pare šest meseci da bih kupio Windows 98 ili da uzmem kredit na dve godine i kupim Windows XP sa Office Pro?" Očigledno je da će u ovoj zemlji piraterija još dugo vladati. Ali, ako se situacija promeni, ovaj članak definitivno vredi pročitati! Verovatno nema mnogo onih koji nisu videli računar dosad, uglavnom su videli DOS ili neku verziju Windows-a. Malo je onih koji su imali prilike da koriste nešto drugo kao npr. Unix ili neki klon. Prvo masovnije korišćenje Unix-a kod nas je bilo na fakultetima. Koristili su ga, uglavnom, siromašni studenti koji nisu imali računar ili priključak na Internet. Jedan takav centar je RCUB (Računski centar Univerziteta u Beogradu) gde su korisnici mogli da na terminalima koji imaju 80x25 slova, šalju elektronsku poštu rodbini u svetu, pošto im je to bilo mnogo jeftinije od telefoniranja i brže od slanja pisama. U terminalu je moguće sve uraditi, napisati mejl, surfovati mrežom, pustiti muziku, sve - sem gledati slike.
       Rad na takvom terminalu mogao bi se opisati kao rad u DOS-u, većina korisnika, u stvari, i ne mora da zna da su radili na UNIXoperativnom sistemu.
       Obavili su svoj posao jednostavno i brzo, danas ako su nabavili računar, to rade kliktanjem miša i u grafici.      
       UNIX je danas mnogo više od terminala 80x25 slova, on ima isto tako potpuno grafičko okruženje, (svi vole da gledaju slike). Štaviše nije vezan za samo jedno grafičko okruženje, postoji njih više. Obično slike govore mnogo više od reči, zato pogledajte slike!
       DOS (Windows) je danas najpopularniji operativni sistem, činjenica je da je za njega napisano najviše komercijalnih igara, korisničkih programa i neverovatan broj virusa, po nekima se taj broj kreće od 500 000 do 1 000 000 i raste svakodnevno. S druge strane, Linux je najpupopularniji UNIXklon i isto tako činjenica je da za unix postoji ogroman broj besplatnih programa, broj igara jeste mali, a broj virusa možete da izbrojite na prste jedne ruke, koji čak i ako zaraze jednog korisnika, neće zaraziti celu mašinu, drugim rečima, virusi ne rade, sem ako ih ne instalira administrator namerno ili slučajno.
       Znači, ako ne kupujete kompjuter da biste igrali igrice, probajte pouzdaniji i jeftiniji operativni sistem.
      
       (Autor je sistem-administrator)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu