NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Obaranje diktatora
       U Nacionalnom pres-centru u Vašingtonu promovisan je dokumentarni film "Obaranje diktatora" koji govori o promeni vlasti u Jugoslaviji. Prema rečima Srđe Popovića, savetnika premijera Srbije, koji je govorio na promociji, film je producirala nacionalna američka mreža PBS. Projekciji i tribini prisustvovali su mnogi novinari, predstavnici Stejt departmenta i druge javne ličnosti. Film će biti prikazan na mreži PBS 31. marta, rekao je Popović, navodeći da su njegovi autori Stiv Jork i Piter Askerman, a da je narator u filmu poznati holivudski glumac Martin Šin.
      
       Sud časti
       Predsednik Suda časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Petar Luković izjavio je da bi većinu novinara koji su podržavali vlast Slobodana Miloševića poslao "u zatvor ili na vešala" ili bi "bili streljani". U intervjuu za mesečnik "Prava čoveka" u Leskovcu on je rekao da u DOS-u nema želje za suočavanjem sa prošlošću, kao i to da se nada da će Sud časti NUNS-a "čak i kad ne bude imao izvršnu vlast, biti neka vrsta straha".
      
       Odšteta
       Splitski nezavisni list "Feral tribjun" saopštio je da je njegov opstanak doveden u pitanje presudama Županijskog suda u Zagrebu, na osnovu kojih mora da plati 200 000 kuna odštete Marici Meštrović, ćerki vajara Ivana Meštrovića, i Željku Olujiću, zbog kritike Meštrovićevih antisemitskih i profašističkih izjava. U slučaju Marice Meštrović, "Feral" je preneo ocenu istoričara umetnosti Zvonka Makovića da ona nije kompetentna da vodi "Fondaciju Meštrović". U slučaju Olujića, "Feral" je kritikovao njegove tvrdnje da "ustaše nisu bili fašisti", da su Jevreji "sami iznudili holokaust nad sobom" i da u Zagrebu za vreme Drugog svetskog rata "nije bilo žrtava fašizma". "Feral" je najavio da će u narednom broju ponovo objaviti sporne tekstove da bi javnost bila upoznata sa "razmjerama zločina hrvatskog pravosuđa protiv slobode javne riječi".
      
       Promene
       Upravni odbor Televizije Loznica (LTV) imenovao je lokalnog funkcionera Socijalističke partije Srbije Dragana Jovičića za vršioca dužnosti direktora, a diplomiranog politikologa Ljubisava Raševića za novog glavnog urednika. Dosadašnji direktor Vera Matić, koja je poslednjih godinu dana obavljala i dužnost urednika, povukla se na svoj zahtev sa tih funkcija. U Loznici je na vlasti DOS, koji je u više navrata kritikovao izveštavanje LTV.
      
       Hrvatska riječ
       Skupština Vojvodine naložila je pokrajinskoj vladi da do narednog zasedanja parlamenta pripremi odluku o osnivanju novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ". Predlog za formiranje "Hrvatske riječi" podneo je 41 poslanik, uz obrazloženje da bi novinsko-izdavačka kuća na hrvatskom jeziku bila "u skladu sa dugom demokratskom tradicijom i tolerantnim međunacionalnim odnosima u Vojvodini".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu