NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbija u Dosijeu S

Emisije ispod kojih ne stoji potpis - proizveo RTS na programu su nacionalne televizije zato što su u ovom trenutku bolja ponuda od sopstvene, RTS-ove. Ili bar jeftinije

      Jedna od najgledanijih emisija koju RTS uzima "spolja" je "Rikošet", a momci koji je rade televizijska su interventna jedinica. Pokreću se na pucanj pištolja i u bilo koje doba kamera stiže na mesto dešavanja; ubistva, pljačke, otmice, zaplene droge... Gledaoci redovno prate ovako prikazanu crnu hroniku, a iz nacionalne televizije kažu da je ovo vrlo dobro rešenje jer ne moraju da pokreću svoju mašineriju.
       Trenutno, gotovo deset nezavisnih produkcija ima svoje emisije na RTS-u. U igri je, posle konkursa koji je raspisan krajem 2001. kada se prijavilo više od 60 nezavisnih produkcija, ostala trećina. Tada je RTS-u ponuđeno oko 250 emisija uključujući i ideje koje bi tek trebalo realizovati. Sa nekima saradnja je ostvarena iako ne postoje zvanični rezultati konkursa. Na primer, samostalna produkcija Mreža na RTS-u je sa emisijom "Eurolink", a da još čeka zvaničan odgovor. Da bi se eventualno proširila saradnja, osnivač Mreže Lila Radonjić smatra da je potrebno dobiti i tu zvaničnu odluku.
       Sam konkurs, smatra direktor nacionalne televizije Aleksandar Crkvenjakov, i nije nešto što je poslednja reč za emitovanje programa koji bi dolazili iz nezavisne produkcije. Kako Crkvenjakov kaže, emisije "spolja" u svakom trenutku su prihvatljive, ukoliko su "bolje nego što RTS može da proizvede, ili bar po kvalitetu iste, ali znatno jeftinije". "Onima koji nisu zadovoljili uslove, poželeli smo više sreće idući put. Neke produkcije tek treba da pokažu da mogu dobru ideju da ekranizuju", kaže Crkvenjakov i odbacuje optužbe da su neke samostalne produkcije imale prohodan put jer su iz "same kuće", odnosno vlasništvo nekih zaposlenih na RTS-u. "RTS ima snimatelja profesionalaca koji u slobodno vreme mogu da rade za neku samostalnu produkciju. Ali, to je autorski posao i to niko ne može da zabrani."
       Od poznatijih nezavisnih produkcija na konkursu se nije pojavio VIN. Osnivač VIN-a Gordana Suša kaže da u RTS-u ne postoji interesovanje za emisije koje ima ta samostalna produkcija. "Prilikom susreta sa urednicom Informativnog programa Televizije Beograd Bojanom Lekić ni u jednom trenutku nije bilo govora o saradnji, tako da pretpostavljam da RTS nije zainteresovan za VIN-ovu produkciju."
       Ni novosadska samostalna produkcija "Urbans" nije zainteresovana da obnavlja saradnju sa RTV NS. Prema rečima Marine Fratucan, urednice "Urbansa", od 14. novembra 2001. kada je trebalo da ide emisija o "crvenim beretkama", koja nije dospela na TV ekrane, između RTV NS i "Urbansa" saradnje nema. "Naš program emituje B92 i lokalne stanice u Vojvodini. Pravimo i neke emisije za crnogorsku TV i zadovoljni smo pokrivenošću koju imamo."
       Veliki plus, kada je u pitanju nezavisna produkcija, RTS je zaradio emitovanjem specijalnog novogodišnjeg razgovora koji su u studiju vodili Koštunica - Mićko, Đinđić - Petrući i novinar-Bićko. O nastavku saradnje sa "indeksovcima" od tada se neprekidno govori. "Indeksovci drže prst na čelu. RTS je spreman na koprodukciju sa 'indeksovcima' koja bi izgledala poput serijala 'Monti Pajton'." Međutim, ono što ima izvesniji i skoriji početak emitovanja na RTS-u je Dosije S-svojevrsni srpski pandan Dosijeu Iks. Direktor RTS-a Crkvenjakov "tipuje" na emisiju iz samostalne produkcije koja će pokušati da osvoji gledalište možda baš odgovorom na pitanje iz pilot - emisije: Zašto je Ibarska magistrala ukleta?
      
       DRAGANA BJELICA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu