NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vodič

      Kusturica snima
       Emir Kusturica, odnedavno i ambasador UNICEF-a, trebalo bi da u okolini Užica i na Mokroj gori počne snimanje najnovijeg filma "Gladno srce". Taj crnohumorni film o ljubavi u ratu, u kojem glavne uloge tumače Slavko Štimac i Nataša Šolak, biće rađen u produkciji francuskog "Kanala plus", prema scenariju Emira Kusturice i Ranka Božića. U filmu igraju i Vesna Trivalić, Nikola Kojo, Aleksandar Berček, Mirjana Karanović i Branka Katić. Film "Gladno srce" trebalo bi da bude spreman za prikazivanje na Kanskom festivalu 2003. godine.
      
       Marković gostuje
       Film beogradskog reditelja Gorana Markovića "Već viđeno" (1987), s Mustafom Nadarevićem i Anicom Dobrom, biće prikazan u klubu "Močvara" u Zagrebu. To Markovićevo ostvarenje organizatori najavljuju kao najbolji političko-ljubavni horor triler i jedan od uopšte najboljih filmova bivše Jugoslavije. Biće prikazan i Markovićev film "Majstori, majstori" (1980) sa Bogdanom Diklićem u glavnoj ulozi. Markovićevi filmovi prikazuju se u "Močvari" kao dopuna njegove nedavne retrospektive u hrvatskoj Kinoteci.
      
       Šaban u Zagrebu
       Poznati jugoslovenski pevač romske muzike Šaban Bajramović održaće koncert u popularnoj Tvornici u Zagrebu. Bajramović, nekrunisani "kralj romske muzike" i čovek sa titulom "Net King Kol iz Niša", peva i portugalske, španske i indijske pesme. On je svojevremeno proveo pet godina na Golom otoku, nakon što je zbog jedne devojke sredinom 50-ih godina pobegao sa odsluženja vojnog roka u tadašnjoj JNA. Na Golom otoku je i počeo da peva, naučivši ubrzo da svira kontrabas. U javnosti je više puta optuživao Gorana Bregovića da je neovlašćeno preuzeo njegovu pesmu "Mesečina". Bajramović je glumio i u filmovima, poput "Ciganske magije" makedonskog reditelja Stoleta Popova (1997), za koji je muziku komponovao Vlatko Stefanovski.
      
       Naša pozorišta u Latinskoj Americi
       Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda i Crnogorsko narodno pozorište (CNP) iz Podgorice učestvuju na pozorišnom festivalu u Bogoti u Kolumbiji, dok Atelje 212 učestvuje na festivalu "Fundateneo" u Karakasu, Venecuela. Atelje 212 četiri puta izvešće predstavu "Roberto Čuko" Bernarda Koltesa, u režiji Aleksandra Popovskog. To je prvo gostovanje Ateljea 212 na tom festivalu posle 23 godine, odnosno izvođenja predstave "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji Mire Trailović. Na festivalu u Bogoti, koji se održava od 15. do 29. marta, JDP učestvuje s predstavom "Bure baruta" Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog, dok će CNP prikazati komad "Malograđani" Maksima Gorkog, u režiji Paola Mađelija.
      
       Dani komedije
       Tradicionalni festival najboljih komediografskih ostvarenja u Jagodini, 31. "Dani komedije", biće otvoren predstavom niškog Narodnog pozorišta (NP) "Ukroćena goropad" Vilijema Šekspira, u režiji Milana Karadžića. U takmičarskom programu festivala, koji traje do 27. marta, biće izvedeno još šest predstava, koje se takmiče za nagradu publike "Jovanča Micić" i nagradu stručnog žirija "Mija Aleksić". Drugog dana festivala somborsko Narodno pozorište izvešće Šekspirov komad "Bogojavljenska noć", u režiji Zorana Ratkovića, dok će subotičko Narodno pozorište izvesti predstavu "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija, u režiji Kokana Mladenovića. Narednih dana biće izvedene predstave "Ženidba i udadba" Jovana Sterije Popovića, u režiji Vladimira Lazića i izvođenju Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara, "Kako Banat kroz rodoljublje ide" autora i reditelja Radosava Đorića, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde, "Uspavana lepotica" Branka Milićevića Kockice, u režiji Slobodanke Aleksić i izvođenju beogradskog Pozorištanceta "Puž", kao i "Doktor šuster" Dušana Kovačevića, u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Žiri 31. "Dana komedije" čine beogradska glumica Mira Banjac, pozorišni kritičar Željko Jovanović i glumac iz Jagodine Toma Trifunović. Najviše priznanje jagodinskog festivala - nagrada za životno delo "Zlatni ćuran", trebalo je da bude uručeno beogradskom glumcu Danilu Bati Stojkoviću .
      
       Festival u Skoplju
       Na skopskom filmskom festivalu, koji je počeo 15. marta, biće prikazano više od 50 najnovijih filmskih ostvarenja. Festival je otvoren filmom "Kandahar" iranskog reditelja Mosena Mahmalbaha. Prvi skopski filmski festival održan je 1998. godine, kada je bio predstavljen novi talas francuske kinematografije. Na ovogodišnjem, petom festivalu, biće prikazani i holivudski visokobudžetni hitovi, u okviru programa "Gala, gala", kao i autorski filmovi, debitantska ostvarenja i filmovi sa već održanih festivala.
      
       "Orgazam", u drugom pokušaju
       Beogradska grupa "Električni orgazam", jedan od najuticajnijih sastava novog talasa 80-ih, održaće dva koncerta u Klubu studenata elekrotehnike u Zagrebu 22. i 23. marta. Grupa je trebalo da nastupi u Zagrebu pre dve godine, ali je koncert tada odložen, nakon što je hrvatska policija pronašla kod frontmena "Orgazma" Srđana Gojkovića Gileta manju količinu heroina. Interesovanje za prvi zagrebački nastup "Orgazma" posle raspada bivše Jugoslavije izuzetno je veliko, a karte su još desetak dana pre koncerta puštene u pretprodaju.
      
       Ponovo "Karamazovi"
       Rekonstrukcija zabranjene predstave "Karamazovi" Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, pod nazivom "Sudbine i savesti", biće prikazana u petak 22. marta na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava "Karamazovi" zabranjena je 1980. godine.
      
       Muzička omladina
       Međunarodno takmičenje muzičke omladine svečano će biti otvoreno u petak 22. marta u Kolarčevoj zadužbini koncertom Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, pod vođstvom dirigenta Luka Kelera. Kao solisti će nastupiti bugarski violinista Valja Dervinski i oboista Dragan Lazić. Do 28. marta na Kolarcu će biti održana etapna takmičenja u disciplini oboa, a finale će biti održano 30. i 31. marta, uz učešće Beogradskog gudačkog orkestra "Dušan Skovran".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu