NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Skandal zbog Vronskog

Budimir Patočan

      Gotovo u istom danu u Beogradu su se pojavile dve knjige o najpoznatijem Tolstojevom junaku, grofu Vronskom, i njegovoj pogibiji kao dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu 1876. godine u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca. Autor jedne knjige je novinar - istraživač Budimir Potočan koji je više od 15 godina istraživao sudbinu pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, alijas Vronskog, a autor druge knjige je Andrej Šemjakin, istoričar iz Moskve.
       Budimir Potočan otkriva za NIN da je Šemjakin pozajmio rezultate njegovog petnaestogodišnjeg istraživanja, da ga je blagovremeno upozorio da to ne radi, i kaže:
       - Skandalozno je što se Šemjakin oglušio o moje upozorenje. Umesto da kao mlad autor i naučnik približi rusko-srpske odnose, on je posegao, nedozvoljeno i nedozvoljivo, za istraživanjem koje je publikovano u više uglednih knjiga, časopisa i pretočeno u scenarija za dva dokumentarna filma. Dokaz za to ko je istraživao, a ko prepisivao leži i u tome što je Šemjakin desetinu puta citirao mene, a ja nisam imao potrebu ni da ga pomenem, bez nevolje.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu