NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novi uslovi - novi problemi

Radijski program za inostranstvo ima strateški nacionalni interes. Tako je svuda u svetu - Bi-Bi-Si, Glas Amerike, RFI, Dojče vele, očigledan su primer

      Tek što su prevaziđeni problemi oko isplate duga Elektrodistribuciji Republike Srpske (zbog kojih se program nije emitovao od 11. decembra prošle godine), rukovodstvo Radio Jugoslavije našlo se pred novim nevoljama. Budući da se predajnik ove stanice nalazi na teritoriji druge države, u Bijeljini, potegnuto je i pitanje legalnosti rada, odnosno pitanje da li će Radio dobiti dozvolu za emitovanje programa (a dok se to pitanje ne reši program se ne može emitovati).
       Problem u vezi sa dobijanjem dozvole za rad kada je u pitanju ova stanica - nije nov. Prošlog leta je Regulatorna agencija za medije (CRA) u Bosni postavila pitanje legalnosti rada, a problem je privremeno rešen posle susreta naše delegacije (predstavnik saveznog sekretara za informisanje, ministar za telekomunikacije i direktorka Radio Jugoslavije Milena Jokić) sa predstavnicima Kancelarije visokog predstavništva međunarodne zajednice (OHR) i predstavnicima CRA.
      
       Dozvola
       U međuvremenu, dogodilo se to da je, zbog duga ove stanice Elektrodistribuciji Republike Srpske, program za inostranstvo na trinaest jezika prestao da se emituje, jer je isključena struja na predajniku u Bijeljini. Opstanak Radio Jugoslavije doveden je u pitanje, jer Savezna vlada u tom trenutku nije imala novac kako bi platila devet miliona dinara duga (a investiciona vrednost emisionog centra u Bijeljini iznosi 50 miliona nemačkih maraka).
       Kada je konačno jedan deo duga plaćen Elektrodistribuciji RS i pošto je vlada obećala da će u ovoj godini isplatiti preostali iznos, ponovo je pokrenuto pitanje legalnosti rada Radio Jugoslavije.
       "Pitanje dozvole rada mora da se rešava na međunarodnom nivou. Ministar unutrašnjih poslova Goran Svilanović je razgovarao sa Volfgangom Petričem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu i sa Zdravkom Lagumdžijom, ministrom spoljnih poslova BiH. U razgovore se uključio i Stanimir Vukićević, naš ambasador u Sarajevu. Za nas je veoma značajan dan četvrtak, kada zaseda Savet ministara BiH. Eventualni sporazum između naše vlade i vlade BiH bio bi prvi korak, a drugi, sporazum sa CRA koja izdaje dozvole za rad", kaže Milena Jokić, direktorka Radio Jugoslavije. Ona navodi da je jedini način da se program emituje u ovom trenutku kratkotalasni centar u Bijeljini, koji je vlasništvo Radio Jugoslavije, jer je rezervni kratkotalasni centar u Stublinama uništen 1999. u bombardovanju.
      
       Interesi
       "Radijski program za inostranstvo ima strateški nacionalni interes. Tako je svuda u svetu - Bi-Bi-Si, Glas Amerike, RFI, Dojče vele, očigledan su primer. Tako je i Radio Jugoslavija nezamenljiva u predstavljanju naše zemlje u svetu a kratki talas kao medij globalne komunikacije i međusobnog razumevanja sa svetom, veoma važan", kaže gospođa Jokić. "Nadamo se da će svi problemi biti prevaziđeni i da ćemo nastaviti da emitujemo program za inostranstvo."
       Trenutno se emisije ove radio-stanice mogu pratiti samo preko Interneta i preko Ju radija koje se emituju na teritoriji naše zemlje. I dok se problemi oko emitovanja programa za inostranstvo, na jednoj strani, rešavaju, po svemu sudeći na međunarodnom nivou, na drugoj se postavlja pitanje - hoće li Radio Jugoslavija obaveštavati o svemu aktuelnom u Srbiji i Crnoj Gori ili će se informisanje ograničiti samo na Srbiju, budući da informisanje nije zajednička funkcija saveza ove dve republike. Iako se u prvi mah pričalo da će prevladati druga solucija, izjava republičkog sekretara Crne Gore Božidara Jaredića, govori suprotno:
       "Radio Jugoslavija je jedini kratkotalasni medij, čiji je značaj za informisanje svetske javnosti i naše dijaspore značajan, pa je treba zadržati u redefinisanoj zajednici Srbije i Crne Gore." On je rekao da je ova radio-stanica "veoma značajna za afirmaciju stavova Crne Gore u uspostavljanju novih odnosa sa Srbijom kao i za afirmaciju reformske politike Crne Gore i njenih potencijala", te da veruje da će Radio Jugoslavija pod novim imenom i sa prilagođenom uređivačkom politikom značajno doprineti da se u svetu shvate pozicije obe republike.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu