NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vodič

      Stojanović u "Cvijeti"
       Na izložbi slika Dobrog Stojanovića u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu biće predstavljeni radovi od 1987. do 2001. godine. O Stojanovićevom delu govoriće slikari Bata Mihajlović (na slici) i Todor Stevanović. Povodom izložbe u "Cvijeti" 10. aprila biće održana tribina na kojoj će učestvovati istoričar umetnosti Sreto Bošnjak, slikar Zoran Pavlović, književnik Milo Gligorijević, umetnički kritičar Kosta Vasiljković i likovni umetnik Aleksandar Đurić.
      
       Jelena u ULUS-u
       Izložba beogradske umetnice Jelene Minić (1970) otvorena je u galeriji ULUS u Beogradu. Biće predstavljeno deset slika velikog formata klasičnog likovnog izraza. Autorka je koristila naslikane materijale poput peska, lepka, novinskih isečaka i kolažnih detalja. Jelena Minić rođena je u Prijepolju, a Fakultet primenjenih umetnosti i postdiplomske studije završila je u Beogradu, gde živi i radi. Izložba će biti otvorena dve nedelje.
      
       Dokumatarac i kratka forma
       Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem će do 1. aprila biti prikazano 156 filmova, svečano se otvara u Domu sindikata u Beogradu "Izgubljenim filmom" Marka Mamuzića, u produkciji Medija centra. Na otvaranju 49. festivala biće uručena i nagrada za životno delo Nikoli Stanojeviću, autoru dokumentarnih i igranih filmova, filmskom kritičaru i osnivaču nekadašnjeg najznačajnijeg filmskog časopisa na prostoru bivše Jugoslavije "Sineast".
       Stanojević će na ovogodišnjem festivalu učestvovati sa dva nova filma, a 29. marta u Muzeju jugoslovenske kinoteke biće prikazan izbor njegovih dosadašnjih dela. U takmičarskom programu festivala biće prikazana 64 filma, dok će u programu "Panorama" (nekadašnji Informativni program i Salon odbijenih) biti 92. filma.
       Paralelni programi festivala - "Eksperimentalni film", organizovan sa hrvatskim stvaraocima, zatim "Oberhauzen u Beogradu" - pregled nagrađenih filmova na Festivalu u Oberhauzenu od 1998. godine, kao i izbor filmova sa festivala "Zlatni vitez", biće održani u Kinoteci i delom u "Art bioskopu". Na festivalu i ove godine dominiraju dokumentarni filmovi, a najčešće teme su Kosovo, muzička scena Beograda i psihologija mladih u posleratnim godinama.
       Kratki filmovi uglavnom su rađeni na filmskim akademijama, a većina animiranih nastala je u studiju "Dunav film".
      
       Kir Janja u Kragujevcu
       Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu "Kir Janja" koju je, prema poznatom tekstu Jovana Sterije Popovića režirao Egon Savin, zakazana je za četvrtak u kragujevačkom teatru "Joakim Vujić". Glavnu ulogu u tom klasičnom dramskom ostvarenju igra Predrag Ejdus. Narodno pozorište i teatar "Joakim Vujić" potpisali su početkom marta protokol o saradnji, kojim su predviđena međusobna gostovanja, razmena predstava i umetničkih i tehničkih saradnika, kao i rad na zajedničkim projektima. U okviru te saradnje, Narodno pozorište izvešće u aprilu u Kragujevcu i jednu od najnovijih predstava - "Hasanaginicu" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića.
      
       Antiratno foto-prijateljstvo
       Izložba fotografija mladih autora iz bivše Jugoslavije i Danske, pod nazivom "Drugi", biće otvorena u petak u galeriji "Foaje" Kulturnog centra Beograda. Biće predstavljeni radovi Ive Smokvine, Marka Čaklovića i Željke Gradski Galić iz Hrvatske, Tine Smrekar i Matjaža Vencela iz Slovenije, Ajdina Čolića i Džemila Omerike iz BiH, Ljupča Ristovskog i Josipe Stefanovske iz Makedonije, Pernile Berendsten iz Danske i Vladana Jeremića, Predraga Miladinovića, Dalibora Jocića, Saše Paunovića i Velibora Jocića iz Jugoslavije. Izložba je priređena u okviru projekta "Klubovi prijateljstva" Centra za antiratnu akciju.
      
       Rambo u Skoplju
       Jugoslovenski muzičar Rambo Amadeus predstavlja u četvrtak u klubu "Lejdi Blu" (Lady Blue) u Skoplju, najnoviji album "Don't Happy Be Worry". Pored njega, nastupiće di-džejevi Trut, Pančevac i Miksajlo.
      
       Low-Fi video
       Revija niskobudžetnih filmova beogradske producentsko-distributerske nezavisne kuće "Lou-Faj video" (LFV), koja je počela 15. marta, biće nastavljena u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu. Od osnivanja 1997. godine LFV je prikazao više od 500 domaćih i 250 stranih filmova. Petogodišnjica LFV-a biće obeležena od 4. do 6. jula. Filmovi LFV-a biće prikazivani u Narodnoj biblioteci svakog drugog petka, a ulaz je besplatan.
      
       Turneja "Ajzbrn"
       Beogradska grupa "Ajzbrn" održaće u petak koncert u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Pored pesama sa albuma "Fool Control" i "Gabau", biće predstavljene i nove pesme. Snimanje bi trebalo da počne u junu, a album će verovatno biti objavljen do kraja godine.
       Beogradskim koncertom "Ajzbrn" će početi turneju tokom koje će 12. aprila nastupiti u Skoplju, 13. u Nišu, 19. u Vrbasu, 28. u Gornjem Milanovcu, a 1. maja u Subotici. "Ajzbrn" bi od 20. avgusta do 1. septembra trebalo da održi mini-turneju u Sloveniji. Na koncertu u SKC-u biće i specijalni gosti, među kojima i Dejan Utvar, perkusionista u "Del Arno bendu" i "Neočekivanoj sili".
      
       Nagrada Ugrinovu
       Tradicionalna, 36. manifestacija "Borina nedelja", koja je počela 23. marta u Vranju, biće završena uručenjem nagrade "Borislav Stanković" piscu Pavlu Ugrinovu za roman "Besudni dani", u izdanju "Narodne knjige". Ugrinovljev roman govori o vremenu bezakonja, u kojem stari zakoni i običaji više ne važe, a novi nisu još ustanovljeni. Tema ovogodišnje "Borine nedelje" bila je "Srpska kratka priča". Manifestaciju je otvorila glumica Milica Milša, ćerka preminulog književnika Antonija Isakovića, koji je prošle godine dobio nagradu "Borislav Stanković".
      
       Kusturica u Cankarjevom domu
       Dokumentarni film jugoslovenskog filmskog reditelja Emira Kusturice "Super osam priče", koji opisuje turneju "Zabranjenog pušenja" sa Neletom Karajlićem i samim Kusturicom, biće prikazan u Cankarjevom domu u Ljubljani. Projekcije tog filma biće i 30. i 31. marta.
      
       Sajam muzike
       Drugi sajam instrumenata i nota biće održan u nedelju od 10 do 14 časova u Centru lepih umetnosti Gvarnerius u Beogradu. Građani mogu da donesu svoje instrumente, note, gudala, žice, a prilikom kupoprodaje ili zamene pomoći će im muzički stručnjaci.
      
       Bregović u Beču
       Goran Bregović i njegov "Orkestar za venčanja i sahrane" održali su prošle subote vrlo uspelšan koncert u Beču, na kojem su izveli svoja najpoznatije stare i neke nove kompozicije.
       Pred koncert, kojem je prisustvovao veliki broj Austrijanaca, Bregović je održao konferenciju za novinare i najavio da će u junu izdati novu ploču na kojoj neće biti filmska muzika, već numere bliske onima sa koncerata. Sledeći projekat, kako je dalje najavio, biće liturgija za tri vere. Bregović je objasnio da se on ne bavi komponovanjem moderne muzike, već da se njegov rad oslanja na tradicionalnu muziku Balkana. "Širom sveta ima ljudi koji vole moju muziku, i to su oni koji nisu žrtve MTV-a", kazao je on.
      
       Dragan Nikolić u Tivtu
       Predstava "Inominato" Stevana Koprivice, u režiji Milana Karadžića, koja je poslednji deo bokeljske trilogije ta dva autora, premijerno će biti izvedena u petak u tivatskom Centru za kulturu. Komad opisuje život autentične ličnosti bokeljske istorije iz 16. veka Vicka Bujovića, buntovnika, junaka, razbojnika i političara sa Perasta, čiji će intrigantni i konrtoverzni lik tumačiti beogradski glumac Dragan Nikolić. Prema legendi, Perast je pod Bujovićevom upravom doživeo najveći procvat, ali su za ime tog Bokelja vezane i razne kriminalne i seksualne afere, a posebno sukob sa uticajnom porodicom Zmajevića. U najnovijoj predstavi Koprivice i Karadžića, autora popularnih komada "Betula u Malu valu" i "Bokeški D-mol", igraju i Milena Dravić, Marija Vicković, Mladen Nelević, Mima Karaxić, Dubravka Vukotić, Ivana Mrvaljević i ekipa mladih crnogorskih glumaca. Kostime je osmislila Ljiljana Petrović, dok je muziku i scenske efekte izabrao reditelj Karadžić.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu