NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zvezda padalica

Na policiji je da utvrdi identifikaciju "delija" sa kapuljačama. Svi, izgleda, znaju ko su, ali ne smeju da upere prstom. Predsednik kluba, legendarni Dragan Džajić, bez komentara, nemoćno širi ruke

      Kada je u leto 1966. Miljan Miljanić postavljen za glavnog trenera prvog tima "Crvene zvezde", nije ni mogao da nasluti šta će ga, na prvom važnom zadatku u karijeri, snaći. "Zvezda", te godine, nije baš najbolje startovala u šampionatu. Na jednom treningu, na pomoćnom igralištu koje se i danas tu nalazi, nekoliko hiljada navijača kluba utrčalo je na teren, prekinulo trening, polomilo stative i zapalilo ih zajedno sa mrežama. Igrače i Miljana, doduše, niko fizički nije zlostavljao. Takva su bila vremena. Moglo se i u zatvor zbog toga!
       Mnogi su, iz tog vremena, bili skloni da gnev navijača povežu sa smenom legendarnog Rajka Mitića, ali i zbog tada politički moćnog predsednika kluba Dušana Blagojevića. Smene u "Crvenoj zvezdi", kao i gotovo sve što se događalo u ovom klubu tokom pola veka postojanja, a sve donedavno, obavljano je tiho i bez buke. Bio je to, kako se sa strahopoštovanjem govorilo, manir velikog kluba. Miljan Miljanić, danas u ulozi počasnog predsednika FSJ, nerado se seća tih događaja, ali u svom fudbalskom zanosu ne propušta da tvrdi kako u "Crvenoj zvezdi" niko od igrača i trenera nikada nije zavisio od dobrog ili lošeg dana, odnosno od dobijene ili izgubljene utakmice. Naravno, tako je bilo u onom vremenu, a i stative su bile drvene i lomljive, za razliku od današnjih - metalnih. Drugi su bili i navijači, jer bilo ih je više hiljada na običnom treningu! Danas i sa besplatnim ulazom, na prvenstvenim utakmicama, nema ih toliko! Ali, "navijači" su nezadovoljni igrom svojih ljubimaca - "Zvezde" i kada je klub u protekle dve godine osvojio dve šampionske titule i nacionalni Kup! Zahtevaju samo pobede, ma kako se zvao protivnik, ili je nešto drugo pod upitnikom.
      
       Mi smo pobedili
       Minulog vikenda se "retroaktivno" ponovio događaj iz šezdesetih godina prošlog veka, na istom mestu, naravno, sa mlađim akterima, možda i sa sinovima potonjih, sa novim motivima i sa žešćim posledicama. Radile su pesnice, palice i slični rekviziti, i sve po igračima, njihovim leđima i glavama. Stative i mreže su bile pošteđene, jer su napravljene od tvrđeg materijala. Nije bilo kao nekada više hiljada navijača, očevici tvrde: desetak i koji broj više, sa kapuljačama preko glave, valjda, zbog očigledne hrabrosti identiteta...
       Protekle decenije i koju godinu više fudbalski klub "Crvena zvezda" postao je "legitimacija" nacionalne identifikacije. Sa događanjima od 5. oktobra 2000. navijači - "delije" ovoga kluba skloni su tvrdnji da su ONI posebno zaslužni za rušenje režima Slobodana Miloševića. Vođe "delija" tvrde još da je njihov glas odigrao presudnu ulogu u novim demokratskim promenama. Zato je došlo vreme i za ispostavu računa. Dan uoči pomenutog treninga, odvažni predstavnici "delija" pojavili su se (bez kapuljača) na uobičajenom brifingu pred trening i uz obilate pretnje saopštili su fudbalerima da razmisle čiji dres nose! Pale su teške reči: "Koji ste vi k.... da nas zajebavate!?" Nekoliko sati kasnije su motkama objasnili igračima na treningu koliko ovi valjaju. Da li samo to?
       Da li su to naučili ili, pak, videli i negde pročitali o događajima koje su priredili navijači bogatih klubova "Lacija" i "Mančester junajteda" svojim fudbalerima, ostaje samo da se nagađa.
      
       Član vlade
       "Crvena zvezda" nije privatan klub, ili bar klub borda bogatih preduzetnika, nalik na one iz zapadne hemisfere, kakvi su "Lacio" i "Mančester junajted" ili tek treba da postane.
       Član vlade grada Beograda Jovan Šurbatović i član Demohrišćanske stranke Srbije svojevremeno se deklarisao kao jedan od vođa "delija", čak i kao portparol. Na sva telefonska "potraživanja", potpisnika ovih redova dobio je gospodski odgovor: "Gospodin Šurbatović je na putu." Da li je sekretar za sport u gradskoj vladi zaista na putu, odgovoran za događanja u "Crvenoj zvezdi", ne treba trošiti vreme. Valjda je i dalje "delija"?
       Za "objektivno događanje" na treningu fudbalera "Crvene zvezde" potrudio se da objasni Vladan Batić, ministar pravde srpske vlade, rekavši pred televizijskim auditorijumom u popularnoj emisiji "Utisak nedelje" Studija "B": "Ja sam preteča 'delija' iz vremena evropskog uspeha kluba. Treba svi da se zabrinu koji nose dres 'Crvene zvezde'."
       Ministar je pripretio, a koliko su se fudbaleri uplašili, pokazaće vreme. Na policiji je da utvrdi identifikaciju "delija" sa kapuljačama. Objektivno to će biti teško. Svi, izgleda, znaju ko su, ali ne smeju da upere prstom. Takva su ova vremena. Predsednik kluba, legendarni Dragan Džajić, bez komentara, nemoćno širi ruke.
       Istina je uvek na drugoj strani. Klubovi, i ostali poput "Crvene zvezde", godinama finansiraju navijače na putovanjima u zemlji i inostranstvu...
       Kada je svojevremeno zbog huliganskog ponašanja britanskih navijača Margaret Tačer, premijer Engleske, upozorila ser Berta Miličipa, predsednika Fudbalske asocijacije, ovaj je za samo mesec dana uz pomoć pravnika sačinio kazneni predlog po kome je lošim momcima sledio zatvor. Takav je i danas na snazi i primenjuje se. Stara i legendarna izreka knjaza Miloša Obrenovića može i danas da se primeni, a ona glasi: "Radi i čini što ti je volja, ali pitaj pre toga guzicu koliko može batina da izdrži."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu