NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Na potezu je Koštunica

Ovog ponedeljka se nije razgovaralo o Pavkoviću i Tomiću, sledećeg će se o njima raspravljati, ali sve odluke je vlastan da donese predsednik SRJ

      Ako ste poverovali da je u ponedeljak na Vrhovnom savetu odbrane (VSO) Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, tražio smenu Nebojše Pavkovića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, i da su se tome suprotstavili predsednici Srbije i Crne Gore Milan Milutinović i Milo Đukanović, onda ste se verovatno upecali na “legendu” ili “montažu”, kako već izmišljene priče nazivaju pripadnici tajnih - vojnih i policijskih - službi. To NIN-u tvrde učesnici razgovora.
       Pošto je oko tri sata utrošio na priču o reorganizaciji vojske i pristupanju Jugoslavije Partnerstvu za mir, VSO je krenuo u diskusiju o “aferi Perišić”, admiral Dušan Stajić, šef vojnog kabineta predsednika Koštunice, pročitao je “zvaničnu verziju” koja bi bez ikakve štete po bezbednost države mogla da bude objavljena u medijima. I onda je priča prekinuta, jer je Đukanović otišao na viđenje sa holandskim premijerom Kokom.
      
      
       Nemilost
      
       Ali, pomenuta verovatna dezinformacija koja se po medijima vrtela onoliko, može da postane informacija već u ponedeljak 1. aprila, kada će Vrhovni savet odbrane nastaviti sa pričom tamo gde je stao, a stao je na “aferi Perišić”. Dakle, moguće je da tada Koštunica predloži smenjivanje-penzionisanje Pavkovića i da, ako nekome padne na pamet da traži ostavku Ace Tomića, predsednik izgovori odlučno “ne”. I njegova će biti poslednja, jer je on vlastan da takve odluke donosi.
       Razlozi zbog kojih je Koštunica, prkoseći vaskolikom DOS-u i Amerikancima pride održavao na mestu načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića, izgleda da su se istrošili još pre nekoliko meseci. Šta mu Koštunica misli, vazda oprezni Pavković je mogao da zaključi kada je na mesto šefa službe u narodu poznate kao KOS, bez znanja načelnika Generalštaba, postavio Acu Tomića. General kome je Koštunica odao priznanje što je u ratu sa NATO-om uspeo da očuva ljudstvo i tehniku na Kosmetu, nije bio obavešten ni o imenovanju novog načelnika Vojno-medicinske akademije.
       Uostalom, Koštunica je mogao nekoliko puta da čuje razloge Pavkovićevog nezadovoljstva, pa i pola sata pre bioskopske predstave kada je dosovcima vrteo film po principu skrivene kamere u kome je glavni junak tada još potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Perišić, a režiser Aca Tomić. Elem, Pavković nije krio pred vrhovnim komandantom da je nezadovoljan što se o osetljivim vojnim temama razgovara pred civilima (Rade Bulatović, savetnik za bezbednost predsednika SRJ), što se kadrovska rešenja donose van Generalštaba, što se u transformaciju vojske žuri bez obzira na troškove, što ga Tomić zaobilazi sa informacijama...
       Ipak, Pavković je znao važne činjenice: da je odobrio mere praćenja potpukovnika Miodraga Sekulića i da se u mreži Ace Tomića našao i penzionisani general Perišić, sa kojim je onoliko ratovao u medijima. Iako je Pavkoviću prebacivano i da je, kao i 5. oktobra, i pre dva-tri meseca promenio stranu i utehu potražio u DOS-u, izvesno je da on drugoj strani nije prosledio informaciju o susretima Perišić-Nejbor. Nije ni Koštunica o tome obavestio svoje koalicione partnere, kao što ni oni njega nisu neposredno i precizno obavestili da je počela akcija deportovanja Slobodana Miloševića u Hag.
      
      
       Otkriće
      
       Ali, bez obzira na to, Pavkoviću verovatno nema spasa. Neće mu pomoći ni navodna bliskost sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, ni novouspostavljeni “link” sa DOS-om. Uostalom, i pored te “veze”, DOS ne odustaje od zahteva da Pavković ne bude prvi vojnik Jugoslavije. Elem, on uskoro neće biti na čelu Generalštaba i verovatno će progovoriti, makar i na lakat ako bude u penziju poslat pre juna-jula, kada njegov odlazak ne bi morao da bude shvaćen kao kazna. Ali, vreme njegovog odlaska bira Koštunica koji je prepun samopouzdanja.
       A Aca Tomić? Pa ako je Koštunica mogao skoro godinu i po da prečuje zahteve DOS-a za smenu Pavkovića, zašto bi sada ražalovao čoveka koji mu je omogućio da zada najteži politički udarac svojim partnerima sa izbora iz septembra 2000. godine ali i da obruka zvaničnu Ameriku, koja se i nije pokazala kao preterano srdačan domaćin kada je on bio u februaru u Vašingtonu.
       Upravo je Tomić svojim otkrićem omogućio Koštunici da povrati ono predizborno uverenje “neopredeljenih” i “razočaranih espeesovaca, radikala, espeovaca...” da je on jedini ozbiljni zaštitnik “nacionalnih i državnih interesa”, kome je “Haški tribunal deveta rupa”. Predsednik SRJ, u čijem govoru je primećena za njega sasvim neuobičajena tvrdoća (“deo ljudi na zapadu ...ponekad...reaguje kao majmun na bananu”; “deo naših političara i do sada (se) bavio tricama i kučinama”...), teško da će žrtvovati šefa KOS-a i imaće za to puno razumevanje većinskog dela javnosti, jer zašto bi stradao neko ko je uhvatio “špijuna” i “izdajnika” ( znak navoda je posledica činjenice da sudski proces nije ni započeo).
      
       # DRAGAN BUJOŠEVIĆ
      
      
      
Proces

Vrhovni vojni tužilac Nikola Petković će u ponedeljak (1. april) ponovo pitati Skupštinu Jugoslavije da li je oduzela Momčilu Perišiću poslanički imunitet. Pre potvrdnog odgovora nema ni dodatne sudske istrage ni podizanja optužnice.
       Inače, sudijama i tužiocima Vrhovnog vojnog suda mandat ističe 28. aprila. Njih ukazom imenuje predsednik SRJ.Petković misli da je postojeći način imenovanja sudija vojnih sudova u suprotnosti sa ustavnom odredbom o stalnosti sudijske funkcije.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu