NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Medijska slika
       Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sadištem u Njujorku, ocenio je u izveštaju o stanju medija za 2001. godinu, da je situacija u SRJ mnogo bolja nego za vreme vlasti Slobodana Miloševića, ali da su nastavljeni prikriveni pritisci na kritičke medije. Komitet tvrdi da se DOS oslonio na BK Televiziju i Pink i da je zapostavio male i nezavisne medije koji su se našli u finansijskim problemima. Posebno zabrinjavajuće je, prema ocenama CPJ, pitanje nacionalnih medijskih kuća, nerešeno pitanje dozvola za frekvencije i odsustvo revizije poslovanja medija bliskih bivšoj vlasti.
      
       Ovlašćenje
       Opštinski sud u Dimitrovgradu nije realizovao rešenje o sprovođenju privremenih mera u Centru za kulturu, prema kojem je novo rukovodstvo tog centra trebalo da preuzme upravljanje od aktivista Otpora, koji su u januaru zauzeli lokalnu Radio-televiziju "Caribrod". Advokat ovog centra Srđan Mitić rekao je novinarima da policija nije sprovela rešenje suda uz obrazloženje da nema ovlašćenja da upotrebi silu.
      
       Dugovi
       Radio-televizija Crne Gore poslovala je prošle godine sa gubitkom više od sedam miliona maraka, objavio je podgorički list "Vijesti". Prema pisanju tog lista, više od 40 radnika RTV CG otišlo je prošle godine pod nepovoljnim uslovima u penziju, zbog neuplaćivanja doprinosa Fondu za penziono i invalidsko osiguranje. RTV CG duguje tom fondu oko dva i po miliona maraka, jer doprinosi nisu uplaćivani od 1998. do 2001. godine nijednom radniku.
      
       Konkurs
       Federalna komisija za dodelu frekvencija ruskog Ministarstva za informacije dodelila je šesti federalni TV kanal nedavno osnovanom "Medija sociumu", na čijem su čelu bivši premijer i sadašnji predsednik Privredne komore Rusije Jevgenij Primakov i šef kompanije "Šesti kanal" Jevgenij Kiseljov, koji se nedavno odvojio od novinarske ekipe TV6. Konkurs je objavljen posle zatvaranja TV6, poslednje nezavisne stanice u Rusiji. Na konkurs se prijavilo 13 kompanija, ali i bivši novinari TV6.
      
       Bugarski "Plejboj"
       Prvi broj bugarskog "Plejboja" štampan u tiražu od 40 000 primeraka, u kojem se nalaze erotske fotografije šezdesetdvogodišnje bugarske pevačice Lili Ivanove, rasprodat je i biće ponovo štampan. Bugarsko izdanje "Plejboja" košta dva evra, a prvi broj je rasprodat za svega nekoliko sati.
      
       Presuda Ruždiju
       Pisac Salman Ruždi tvrdi da britanska štampa "prolazi kroz gadnu fazu" i da je "ideja novinarstva da nađe metu i onda udara po njoj". U intervjuu nemačkom nedeljniku "Špigl" Ruždi je naveo da su neki njegovi kritičari u britanskim medijima razočarani što on nije ubijen, kako to zahteva presuda koju su mu izrekli islamski fundamentalisti.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu