NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Barbarin rez
       Na 49. festivalu jugoslovenskog dokumentarnog filma Barbara Bogavac dobila je nagradu kao najbolji montažer za film V.J. Janka Baljka u produkciji B92. Barbara je, inače, montirala i dosadašnje nagrađene dokumentarne filmove Janka Baljka "Anatomija bola" (Gran pri 2000) i "Anatomija bola II" (najbolji dokumentarac 2001).
       - Ovaj dokumentarac je na neki način eksperimentalan jer u osnovi filma V.J. je zvuk, a slika ga prati. Princip montaže je kao u video-spotu - kaže za NIN Barbara Bogavac koja je inače i asistent pripravnik na Katedri za montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
      
       Tanović dobio, Vešović odbio
       Vlasnik ovogodišnjeg "Oskara" za najbolji film van engleskog govornog područja reditelj Danis Tanović ("Ničija zemlja") dobitnik je ovogodišnje Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva (oslobođenje ovog grada 1945). Prvi put, ove godine, ovaj datum uključuje i proslavu godišnjice "Obruča oko Sarajeva".
       U Sarajevu se očekuje dolazak rođenog Sarajlije Danisa Tanovića (poslednjih godina živi u Belgiji) da primi nagradu. U medijima Federacije najavljeno je da je jedan od nagrađenih, književnik Marko Vešović, odbio da primi ovogodišnju Šestoaprilsku nagradu koja mu je dodeljena.
       U slavu Marlen Ditrih
       Filmski ciklus posvećen čuvenoj nemačkoj glumici Marlen Ditrih počinje u četvrtak 4. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, američkim filmom "Obeščašćena" (1931) Džozefa fon Šternberga. U Kinoteci će biti otvorena i izložba fotografija Marlen Ditrih (1919-1992), povodom stogodišnjice njenog rođenja. Do kraja nedelje, od 17 sati, biće prikazani nemački film "Žena za kojom se čezne" (1929) Kurta Bernharda, kao i Šternbergova ostvarenja "Maroko" (1930) i "Šangaj ekspres" (1932). Višednevni ciklus filmova u kojima Marlen Ditrih igra glavnu ulogu biće završen 14. aprila svečanom premijerom nemačkog filma "Marlen" (2000) Jozefa Vilsmajera, sa Katjom Flint i Herbertom Knaupom. Nemačko-američki dokumentarac "Marlen - njena pesma" (2001), u režiji Davida Riva, premijerno će biti prikazan 15. aprila u 20 sati, a na programu će biti i naredna dva dana.
       Stogodišnjica rođenja Marlen Ditrih obeležava se od decembra prošle godine u njenom rodnom Berlinu i širom Nemačke mnogobrojnim kulturnim programima.
       Detaljan program Gete instituta o Marlen Ditrih nalazi se na sajtu njnjnj.goethe.de/ms/bel, na kojem je, između ostalog, moguće naći i reči čuvene pesme "Lili Marlen", kao i omiljene recepte slavne glumice.
      
       Albahari na nemačkom
       Posle sedam izdanja na srpskom jeziku (od kojih jedno u Hrvatskoj) i izdanja na hebrejskom, grčkom, bugarskom, francuskom, engleskom, španskom, danskom, makedonskom i slovačkom, roman jugoslovenskog pisca Davida Albaharija "Mamac" objavljen je i na nemačkom jeziku.
       U prevodu Mirjane i Klausa Vitmana, a pod naslovom "Majčina zemlja" (Mutterland) roman je objavio "Ajhborn", izdavač koji je ranije, u prevodu Ivana Ivanjija, izdao Albaharijevu zbirku priča "Opis smrti" i roman "Snežni čovek" u prevodu Vitmanovih.
       "Mamac" je u Jugoslaviji objavljen 1996. Iste godine autor je dobio NIN-ovu nagradu za roman godine i Nagradu za najčitaniju knjigu Narodne biblioteke Srbije.
       Od 1994. David Albahari živi i radi u kanadskom gradu Kalgariju u zapadnoj državi-provinciji Alberta.
      
       Pisac konstruktor
       Zanimljiva je biografija Borislava Vesnića. U mladosti bio je poznat po svom angažovanju u kulturi: bio je glumac i reditelj, imao je i svoje trupe, učestvovao je i u osnivanju nerežimskog prvog Kluba mladih pisaca u Novom Sadu, gde se začela i ideja o pokretanju časopisa "45. paralela" koji je već posle prvog broja zabranjen... Posle preseljenja u Pariz nastavio je da održava kulturne veze sa Novim Sadom. Posebno dragocen je njegov doprinos u prevođenju na francuski poezije Miroslava Antića, pa i u uspostavljanju nekih drugih vidova kulturne saradnje.
       Ali, u međuvremenu život ga je odveo na druge strane. Postao je izuzetno cenjen i tražen kao sposoban inženjer elektronike. Obišao je gotovo ceo svet. Živeo je na različitim kontinentima. Proslavio se po mnogim patentima, ali i kao konstruktor bespilotnih letilica. Ipak, ni sve to nije moglo da ga odvoji od njegovih korena, nije mogao da zaboravi teško vreme svoje mladosti, pogotovo vreme Drugog svetskog rata i isto tako teške, reklo bi se i još teže godine posle njega.
       Sada se ponovo vraća tom vremenu, kao autor upravo objavljene romaneskne trilogije Raskrsnice (pod naslovima Crni petak, Senke sumraka i Pozne godine), u izdanju novosadskog "Prometeja".
      
       Vajareve slike
       Poznati vajar iz Nikšića Ratko Vulanović koji je u međuvremenu počeo intenzivno da se bavi i slikarstvom, ovih dana u Galeriji Beograd, Kosančićev venac 19, priredio je samostalnu izložbu svojih likovnih radova koji svoje ishodište imaju u naslagama tradicije.
       U katalogu za ovu izložbu Zdravko Vučinić piše: "Vulanović je privržen svetu kultnih predmeta sa odlikama arhetipskih naslaga koje iz pozicije prošlosti (u dosluhu sa umetnikovom kreacijom) nanovo bude zapretenu energiju. On dodiruje njihov duh kao znak pobede nad vremenom, zapravo nastoji da produži njihovo trajanje preoblikujući ih u posve nove simbole i osobene znakove promisli. Vulanović na taj način nastoji da uspostavi moguće relacije likovnog svedočenja saobrazno iskustvu autentičnih zapisa poteklih iz bogatih slojeva tradicije utemeljene u podneblju iz kojeg potiče."
      
       Novo rođenje
       Narodna biblioteka Srbije obeležiće 6. april kao Dan sećanja na bombardovanje 1941. godine, kada su uništeni skoro ceo njen fond i inventar. Dan sećanja trebalo bi da bude obeležen otkrivanjem spomenika na Kosančićevom vencu u Beogradu, gde je Narodna biblioteka bila pre spaljivanja u Drugom svetskom ratu. Od ove godine dan osnivanja nacionalne biblioteke, stare 170 godina, obeležava će se 28. februara.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu