NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Investicija za budućnost

("Drugi put treći blok", NIN br. 2674)

      Povodom najave ujedinjenja Socijaldemokratske unije i Socijaldemokratije i pokušaja stvaranja autentične levice u Srbiji, dr Goati navodi kako on to vidi "kao investiciju za budućnost". Upravo ovoj tezi u prilog valja dodati činjenicu da je Socijaldemokratska omladina u okviru SDU već dve godine punopravna članica Omladinske socijalističke internacionale (IUSDž). Na poslednjem kongresu je, štaviše, kandidat SDO izabran za jednog od potpredsednika Internacionale.
       Svi današnji socijaldemokratski ministri i ministarke ili socijaldemokratske vođe opozicije iz zapadnoevropskih zemalja nekada su sarađivali unutar IUSDž. Nije nerealno očekivanje da će se i sadašnja generacija socijaldemokratskih omladinaca i omladinki sresti kroz, recimo, petnaest godina, tada kao predstavnici svojih regiona ili zemalja, nadajmo se baš u nekom organu Evropske unije.
       Uz proces jačanja kao i daljeg ukrupnjavanja autentično levih partija u Srbiji, mora doći i do saradnje, do stvaranja bloka: partijska levica, UGS "Nezavisnost", asocijacije koje se zalažu za uspostavu građanskog društva, za emancipaciju grupa gurnutih na društvene margine, za ženska i manjinska prava, svi građani i građanke Srbije koji sebe tu vide. Taj će blok predstavljati onaj pravi pokret za modernizaciju i evropeizaciju Srbije.
      
       ZORAN NIKOLIĆ,
       Getingen, Nemačka


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu