NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prst u oko

("Klopka za Đinđićevu vladu", NIN 2673)

      Pridružujem se sjajnoj analizi afere Perišić u članku vašeg novinara, gospodina Bujoševića, u prošlom broju NIN-a. Potpuno se slažem sa njim da se ne radi ni o kakvoj izdaji već o klopci za Vladu Srbije. Da je to tačno uverili su me i dvojica vojnih funkcionera u petak uveče na RTS-u u otvorenom studiju, mislim da se zvao Mihajlovski i isto veče na TV-Politika u okviru emisije 60 minuta, gospodin Stojadinović. Obojica su pričali a ništa nisu rekli i nisu imali nijedan valjan argument protiv gospodina Perišića. Sve vreme su govorili o izdaji, a šta je to tako važno izdato što ovu nesrećnu zemlju može više da upropasti nego što je to već učinjeno, nije rečeno. Odjednom sam shvatila, uz priličnu jezu, da "balkanski špijun" Duška Kovačevića još ima posla u ovoj zemlji, i da nas u stvari komunizam još nije napustio. Da ljudi tipa generala Pavkovića i Tomića, a verujem da ih ima još, nisu smenjeni ni posle skoro dve godine, neverovatno je.
       Gospodin Perišić ne spada u moje omiljene političare iako mu odajem priznanje za izvlačenje vojske iz Zadra i drugih mesta stare Jugoslavije. Spasao je našu decu da ne izginu i zato zaslužuje poštovanje. Kao potpredsednik vlade na mene je ostavio mlak utisak, ali mu moram odati priznanje na viteškom i časnom davanju ostavke na to mesto iako nije kriv. Takav gest čine pravi patrioti.
       Što se afere tiče, kao što je u članku vašeg novinara rečeno, ne radi se ni o kakvoj izdaji već je time trebalo zaustaviti Vladu Srbije i njenog premijera u naporima da temeljno nešto promene u ovoj nesrećnoj zemlji. Pored svih dosadašnjih pokušaja da se kompromituje, evo sada i špijunaže. Analizirajmo, sada, šta to može u ovoj zemlji da se izda, što bi moglo da ima posledice po ovaj nesrećni narod. Da nije možda neko novo oružje, koje smo mi smislili a Amerikanci hoće da nam otmu ili smo mi kao zemlja imali nameru da ih napadnemo pa su im bili potrebni nameravani ciljevi, kao što je to učinio major Binel u slučaju napada NATO-a na nas. Ili je to možda neka nova tehnologija za koju Amerikanci ne znaju, pa hoće da nam je uzmu. Možda je neki srpski Bil Gejts smislio nešto bolje od Njindonjs-a, pa Amerikanci hoće da spreče konkurenciju njihovom Bilu, opasno bi bilo da neki Srbin zaradi milione.
       Bavila sam se prirodnim naukama skoro četrdeset godina i znam koliko smo tehnički ruinirani i zbog siromaštva neopremljeni, tako da kada bi neko i smislio nešto sasvim novo, ne bismo imali čime to da realizujemo. Bez savremene opreme i velikih para nema realizacije nijedne ideje, makar bila i genijalna.
       Jasno je, ništa bitno nema ko da nam uzme ali zato može da nam napravi veliku štetu, kao što je to urađeno ovom aferom. Istorija, pa ni ova najnovija, nas nije naučila da ne guramo prste u oči jačima od sebe, kao što je na drugi način lepo rekao i vaš novinar. Vrhunac bezočnosti je što ona dvojica pomenutih vojnih funkcionera kažu kako generala Tomića treba nagraditi a ne smeniti, a on je van svih međunarodnih normi, američkom diplomati nabio kesu na glavu i zadržao ga petnaest časova bez mogućnosti komunikacije, čak i sa porodicom, a pri tom da niko u zemlji od odgovornih to ne zna. Pa zar to nije isto što je svojevremeno radio NKVD ili OZNA i UDBA.
       Moramo sagledati kolika je šteta učinjena ovoj zemlji diplomatskim skandalom sa zemljom od koje zavisimo i čiji Kongres hladno može da zaustavi i onu pomoć koju je obećao a kamoli da nam odobri novu. Vrlo dobro znamo koliko nam je ona potrebna.
      
       DR MIRJANA TRIPKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu