NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zločin protiv umetnosti

Za novu zgradu Narodnog pozorišta potrebno je 30 miliona evra; Ljubiša Ristić mora na sud; premijer bezbedno popio kafu

      Upotrebu zgrade subotičkog Narodnog pozorišta je 21. marta zabranila republička građevinska inspekcija i to nedelju dana pre no što se plafon Velike sale srušio! Prava je sreća što niko nije stradao (majstori koji su popravljali elektroinstalacije bili su na pauzi za ručak)!
       U foajeu Narodnog pozorišta, preuređenom u kafić, dva dana pre no što je građevinska inspekcija zabranila predstave, kafu je popio premijer Zoran Ćinđić, prilikom posete Subotici. Ipak, predsednik vlade nije bio u životnoj opasnosti, jer je građevinska inspekcija procenila da su kafići i kafane u istoj zgradi bezbedni. Svečani ulaz i strana zgrade do ulice su bezbedni i upotrebljivi. Problematičan je deo zgrade prema fontani na Trgu, gde se nalaze pozorišne sale, i taj deo je zatvoren.
       Glumci Narodnog pozorišta iz Subotice, silom prilika, postali su putujuća pozorišna trupa i u sredu, 27. marta, na Svetski dan pozorišta bili su prinuđeni da igraju predstavu "Sluga dvaju gospodara" na Gradskom trgu, pod vedrim nebom ispred prepoznatljivih šest stubova zgrade Pozorišta.
       "Uputili smo apel za pomoć vojvođanskim pozorištima i sada znamo da u aprilu gostujemo u Somboru, Zrenjaninu i Novom Sadu", kaže za NIN Ljubica Ristovski, upravnik subotičkog Narodnog pozorišta i dodaje: "Iako smo bez zgrade, mi radimo, ovog meseca imamo dve premijere, 'Džoni pod oružjem' 19. i 'Trilogija' 28. aprila. Premijeru predstave 'Pagani' planiramo za 10. maj."
      
       Megalomanski projekti
       Na nedavno okončanom pozorišnom festivalu "Dani komedije" koji je održan u Jagodini, između 20. i 27. marta, predstava "Sluga dvaju gospodara", pozorišta iz Subotice, osvojila je nagradu stručnog žirija "Mija Aleksić" za najbolju predstavu, dok je glumica Suzana Vuković proglašena za najbolju mladu glumicu.
       Ištvan Išpanovič, predsednik SO Subotice, kaže da je odmah posle nalaza građevinske inspekcije i rešenja o zabrani održavanja predstava u subotičkom Narodnom pozorištu pozvao ministra kulture Branislava Lečića.
       "Hteo sam da tražim pomoć od ministra Lečića ne bi li se pronašlo rešenje i omogućilo glumcima i zaposlenima da u ovoj ustanovi nastave da rade. Međutim, ministar je bio u inostranstvu i sve je odloženo. Lokalna samouprava ne odustaje da pomogne Narodnom pozorištu i učiniće sve što je u njenoj moći", objašnjava Išpanovič i dodaje:
       "Nažalost, Ljubiša Ristić je za vreme svoje 'vladavine' u Subotici učinio sve što je mogao da upropasti ovo pozorište. Zahvaljujući njegovom radu, dok je bio direktor i reditelj, imamo sada ovakvo pozorište. Evo, posle nekoliko godina spora, tek pre nekoliko dana dobili smo ključeve od bivšeg bioskopa 'Jadran', koji je Ristić takođe 'prilagodio' svojim potrebama... Pokušaćemo salu 'Jadrana' da osposobimo za predstave kao privremeno rešenje, a u budućnosti da postoje tri sale: u Narodnom pozorištu dve, velika i mala, plus sala u 'Jadranu'."
       Išpanovič je ocenio da je prethodni režim, kome je pripadao i Ljubiša Ristić, mnogo obećavao, a umesto obećanja dobili smo ruševine.
       "Novac je direktno uplaćivan Republičkom zavodu za zaštitu spomenika. Lokalna samouprava ne zna ni koliko je para uplaćeno, da li su (ako jesu) i gde su potrošene. Bilo je megalomanskih projekata, a neki su predviđali i sale sa hiljadama sedišta. Od tih projekata se, nadam se, odustalo, a da je bilo osećaja za realnost ne bismo sada imali to što imamo", kaže Išpanovič.
      
       Kasa demantuje Išpanoviča
       Suboticu su u utorak, 26. marta, posetili Jožef Kasa, potpredsednik Vlade Republike Srbije, Zoltan Bunjin pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu, te Ljiljana Stoiljković i Aleksandra Jovićević, pomoćnici republičkog ministra kulture. Motiv posete je stanje u zgradi Narodnog pozorišta (propao krov i zabrana građevinske inspekcije da se održavaju predstave), zatim popravka subotičke sinagoge i rekonstrukcija drugih zgrada kulture u ovom gradu.
       Jožef Kasa je demantovao Išpanoviča da su projekti novog subotičkog pozorišta megalomanski:
       "Čitao sam u novinama neke izjave da su projekti o rekonstrukciji subotičkog Narodnog pozorišta megalomanski, i na to odgovaram da nisu megalomanski!", kaže Jožef Kasa i objašnjava zašto tako misli: "Zgrade pozorišta se ne grade svaki dan, već to treba da bude ostavština za buduće generacije. Subotica treba, pored postojećih drama na srpskom i mađarskom, da dobije i dramu na hrvatskom jeziku. Subotica nema salu za simpozijume, koncertnu dvoranu, nemamo "ozbiljan prostor" za neki naučni skup. A sve je to potrebno. Zbog toga mislim da bi izgradnjom nove zgrade sa tri sale, jednom od 500 i dve manje od po 300 mesta, svi problemi bili rešeni.
       Zoltan Bunjin, pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu naglasio je da Vojvodina ima interes da Subotica dobije novu zgradu pozorišta, pre svega zbog ansambala nacionalnih manjina.
       "Dogovorili smo se da se odmah počne sa pripremom projekta i da se subotičko pozorište više 'ne krpi', jer je stanje zaista loše da bi sve, osim temeljne rekonstrukcije, bilo bacanje para. Uskoro ćemo potpisati protokol o rekonstrukciji koji bi regulisao prava i obaveze lokalne samouprave, Pokrajine, Republike i drugih koji će učestvovati u ovom projektu, a onda odredio i dinamiku radova i finansiranja, izradu dokumentacije i ostalog", kaže Ljiljana Stoiljković, pomoćnik republičkog ministra kulture.
      
       Posle potopa - obnova
       Jožef Kasa, koji je u poslednjoj deceniji minulog veka bio gradonačelnik Subotice, na toj funkciji pregovarao i razgovarao sa tadašnjim ministrima, te je, otud, i najviše upoznat sa problemom, kaže da je ovoga puta optimista.
       "Zavodu za zaštitu spomenika je u više navrata upućeno više miliona dinara, ali taj novac nije upotrebljen za rekonstrukciju pozorišta ili neki drugi spomenik kulture, već je bio u funkciji kampanje SPS-a i JUL-a. Prilikom posete Subotici, dogovorili smo se i da se izvrši revizija rada i poslovanja Zavoda za zaštitu spomenika, ali i da se krivično gone oni koji su doveli do ovakvog stanja u subotičkom pozorištu. Ljubiša Ristić je uništio sve do čega se dokopao. Sala Sokolskog doma u kome je deceniju bilo pozorište KPGT, a čije smo ključeve dobili tek pre neki dan, u katastrofalnom je stanju. Sada i tu zgradu i salu moramo rekonstruisati. Ljubiša Ristić mora da odgovara za ono što je sistematski i sa ciljem uništavao", smatra potpredsednik Vlade Srbije.
       Zgrada Sokolskog doma biće privremeni smeštaj za glumce i radnike Narodnog pozorišta dok im sala u matičnoj zgradi ne bude osposobljena.
       Po mišljenju Jožefa Kase, gradnja nove zgrade ili rekonstrukcija Narodnog pozorišta mora se obavljati u etapama i finansirati iz različitih izvora.
       "Verujem da će gradnja trajati možda i deceniju i da će se sprovoditi u fazama, što je najbolje rešenje. Finansiranje mora biti iz više izvora, jer po procenama, potrebno je sakupiti oko 30 miliona evra. Pored lokalne samouprave, Pokrajine i Republike, finansijeri bi mogle da budu i susedne zemlje, pre svega Mađarska, a i Hrvatska. U Mađarskoj je trenutno izborna kampanja, ali mislim da se može naći prostor između dva kruga glasanja da se počnu pregovori. Ove dve zemlje imaju interes da finansiraju ovaj projekat pre svega zbog mađarske i hrvatske nacionalne manjine u Subotici", smatra Kasa.
      
       VELIMIR KOSTADINOV


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu