NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Vitlejem

      Izraelski tenkovi su prošle nedelje opkolili Vitlejem u okviru najveće eskalacije sukoba na Bliskom istoku poslednjih godina.
       Vitlejem na reci Jordanu, osam kilometara južno od Jerusalima, rodno je mesto Isusa Hrista. U Jevanđelju po Mateju piše: “I sabravši sve glavare svešteničke i književnike narodne, pitaše ih (car Irod): gdje će se roditi Hristos? A oni rekoše: u Vitlejemu Judejskome; jer je tako prorok napisao. I ti Vitlejeme, zemljo Judija! Ni po čem nijesi najmanji u državi Judinoj; jer će iz tebe izići čelovođa koji će spasti narod moj Izrailja.”
       Pre nešto manje od dvadeset godina posetio sam skromnu pećinu u kojoj je već u drugom veku pisalo “Ovde je Marija rodila Isusa Hrista”. Iznad pećine je 330. godine carica Jelena, majka cara Konstantina, sagradila crkvu, koja je kasnije srušena. Car Justinijan u šestom veku ponovo gradi crkvu manje-više takvu kakva je danas. Nad njom jurisdikciju imaju Grkopravoslavna, Rimokatolička i Jermenska pravoslavna crkva.
       Manje je poznato širim krugovima da je po Kuranu
       Isus Hrist jedan od četiri velika proroka muhamedanske religije, pored Avrama, Noja i Mojsija, a Muhamed je poslednji prorok.
       U Vitlejemu je sahranjena Jakovljeva žena Rahela, a rođen car David i pomazan za vladara.
       Crkveni otac blaženi Jeronim je tu živeo trideset godina i krajem četvrtog veka preveo Bibliju, takozvanu vulgatu (opštu, običnu). U Vitlejemu je sačuvana ćelija u kojoj je živeo i grob u kojem je sahranjen.
       Ime Vitlejem (u zapadnoj varijanti Betlehem, a na arapskom Beit Lahm) znači na hebrejskom Kuća hleba (bet, kuća i lehem, hleb).
       Ironija sudbine je da u SAD nedaleko od Filadelfije postoji industrijski grad, koji su 1741. godine osnovala naša slovenska braća Moravci i nazvali ga Vitlejem. Grad je poznat po Vitlejemskoj čeličnoj korporaciji. Njegovu čeličnu reputaciju donekle umekšava jedan muzički festival i Bahov hor.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu