NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Katodna i kanalizaciona cev

      Da ne bude zabune. TV program ne mogu da posmatram kao običan gledalac, jer to nisam. Naime, radim na TV5 u Nišu i po prirodi stvari sedim s druge strane stola, to jest preko puta dragog gledaoca. Poznajem magiju zvanu televizija, zapravo znam da magije nema. Moći, o da, još kako, ali magije više ne! Sve je odavno poznato, bolje reći emitovano.
       Da li televiziju uopšte treba gledati otvorenih očiju? Zarad opšteg zdravstvenog stanja nije neophodno. Drugo pitanje je kada zapravo zažmuriti, makar na jedno oko. Može li čovek kome je televizija posao, štaviše urednik iste, da TV gleda otvorenih očiju - realno?
       Šta je na ovdašnjem medijskom nebu (omiljen izraz poetski nastrojenih novinara i ponekih političara) realno, sem 350 TV stanica (tačan broj ne zna ni milicija)?
       Realno je:
       - večita urednička dilema kako napraviti uređivački kompromis u programu
       - zloupotreba medija u lične svrhe
       - dosadan program
       - čekati dve godine novi zakon o radio-difuziji
       - voditelji koji pitaju: “A šta je to ujednačavanje standarda?”
       - dve hoklice u studiju pojedinih lokalnih televizija (između njih stočić iz nečije dnevne sobe)
       - pričati kako se na RTS-u nije ništa promenilo a ne primetiti pitanje Bojane Lekić, urednice iste televizije, upućeno predsedniku Koštunici: “Da li znate da vas zovu Buda?”
       - da lokalne televizije širom Srbije priželjkuju uloške na svojim ekranima (mnogospominjane reklame uložaka svih proizvođača donose dobar profit)
       - mala šala mog kolege koji je još ‘91. napisao da su katodna i kanalizaciona - dve bratske cevi.
       - da se voditeljke svih televizija iz petnih žila trude da budu atraktivne
       - mnogobrojni visoki intelektualci i TV kritičari koji pljuju a zatim gostuju na istim televizijama koje su prethodno zdušno pominjali
       - da ne bledi sećanje na Simu Gajina
       - masovna piraterija na lokalnim televizijama, od sportskih prenosa, filmova i serija do masovnih krađa satelitskog programa sa neadekvatnim prevodom (zanimljivo je da su ovakve pojave teško zamislive u Beogradu - valjda su na oku raznim komisijama za pirateriju)
       - dijalog voditeljke i gosta: V: Hvala, vi ste pravi diplomata. G: Diplomata je zanimanje, mislili ste -diplomatičan. V: Mislila sam, ako nameravate da se bavite diplomatijom imaćete uspeha (gost je inače dizač tegova)
       - čekanje da država konačno napravi red, neke ugasi, a nekim TV omogući da budu ozbiljne komercijalne kuće koje će gledaoci da gledaju a one svoj program prodaju
       - da postoji daljinski upravljač
       Izbor je veliki, izbor je lak. I dok vlasnici i urednici pitaju kad će već jednom te dozvole, gledaoci pomalo očajno pitaju kad će taj zakon. Pa da se zna red.
       Gledaoci čekaju program. I to dobar. Širom otvorenih očiju.
      
       Aneta Radivojević


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu