NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nova JRT

Po principu da je lakše podeliti cenu legalno otkupljenog filma ili serije, i da je razmena programa korisna za sve, tridesetak lokalnih i regionalnih TV stanica iz Srbije i Crne Gore od 1. aprila udružile su se u “Kontakt Viziju”

      Saradnja između lokalnih i regionalnih televizija koje se nalaze u Srbiji i Crnoj Gori postala je vidljiva 1. aprila kada su i počele da emituju program na koji ima pravo svaka članica “Kontakt Vizije”. U ovom trenutku, to je po jedna epizoda serije svakog radnog dana i po dva filma vikendom. Ovaj igrani program legalno je kupljen od stranog dobavljača i to udruženim sredstvima svih televizija članica.
       Trenutno, “Kontakt Vizija” emituje ciklus italijanskog filma i seriju sa istog govornog područja “Ona i on” kao izraz saradnje sa RAI, a po završetku toga sledi ciklus visokobudžetnih američkih filmova koji nisu bili u bioskopima. Najavljeni su Drakula, Oliver Tvister... Svaka televizija ovom igranom programu ustupa svoj udarni termin.
       Tako, po saznanjima direktora i glavnog urednika “Kontakt Vizije” Miodraga Kotlajića, serija “Ona i on” predstavlja veliki hit u unutrašnjosti i vrlo je gledana. “Radi se o kvalitetnijem igranom programu srednjeg nivoa, ni nalik ‘latinosima’. Odlučili smo da ne prikazujemo ništa što u donjim granicama ne bi prikazivala RAI, ZDF, TVE, RTL... Tako, na primer, serija kojom se RTS ponosi ‘Kralj stočara’, nikada ne bi prošla na ‘Kontakt Viziji’. Sve ovo što se sada emituje u Jugoslaviji je B produkcija. Poslednja serija koja se svrstavala u A produkciju bila je ‘Tvin Piks’ i emitovala ju je JRT”, kaže Kotlajić.
       Nekadašnja Jugoslovenska radio - televizija, koju su činile radio-televizije iz svih republika bivše SFRJ, i jeste nešto što grupacija “Kontakt Vizija” ima pred očima. Mada se, za sada, ne pominju lokalne televizije van prostora Srbije i Crne Gore, iako su neke bile vrlo zainteresovane za udruživanje. “Ne želimo da obnavljamo neku staru JRT. Ako se gleda kao JRT koja ima u vidu Srbiju i Crnu Goru, onda nam to jeste cilj”, kaže Kotlajić.
       Razmena programa, isključivo zabavnog, unutar ove medijske grupacije odvijaće se tako što će svaka prosleđivati svoje najbolje emisije ostalima. U “Kontakt Viziji” tvrde da je emisija Vanje Bulića “Prvo lice množine” u Požarevcu najgledanija i da gledanost lokalnih televizija u određenim terminima daleko nadmašuje sve ostale tamo vidljive televizije zajedno!
       Za područje Beograda, članica “Kontakt Vizije” je Televizija ART. Njena gledanost i mogućnost prijema signala i nisu baš najbolji, ali prema optimističkim prognozama prvog čoveka “Kontakt Vizije”, Televizija Art biće gledanija od Pinka u određenim terminima, od jeseni, ako se bude držala svih saveta. Pregovori sa Studijom B nisu bili plodotvorni. Ova beogradska televizija, prema rečima Kotlajića, tražila je da sve što bude programski imala “televizija Kontakt Vizija” ekskluzivno bude emitovano na Studiju B.
       Manje bitno od toga ko će imati prestiž kada je u pitanju premijerno emitovanje, bar za ove prostore, jeste to da će gledaoci “Kontakt Vizije” moći da vide ekranizovano delo “Derviš i smrt” Meše Selimovića. Umesto bioskopa, italijanski producent (RAI TRADE) odlučio se da posle festivala u Sopotu, film bude emitovan na lokalnim televizijama koje su u sastavu ovog novog medijskog udruženja.
      
       Dragana Bjelica


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu