NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Soba panike
       U Beogradu se od 12. aprila pretpremijerno, a od 19. u redovnom bioskopskom repertoaru prikazuje novo ostvarenje Dejvida Finčera “Soba panike” sa Džodi Foster (40) u naslovnoj ulozi. Distributer ovog filma je “Tak”, i reč je o trileru inteligentnog scenarija u kojem se Fosterova posle nekoliko godina ponovo našla u krugu komercijalnih dobitnika.
      
      
       Ana u Milanu
       U Galeriji Antonija Janone u Milanu upravo je otvorena izložba novih slika beogradske umetnice Ane Kapor koja već dvadeset godina živi i radi u Rimu. Alesandro Riva, ugledni likovni kritičar časopisa “Arte” i jedan od vodećih italijanskih teoretičara slikarstva, u predgovoru kataloga ove izložbe pod nazivom “Tajni svetovi Ane Kapor”, između ostalog kaže: - Ana Kapor se izdvojila doslednošću i vernošću sopstvenoj opsesiji, usvojivši taj podsvesni svet i pretvorivši ga u svojevrsnu ikonu, simbol, sa minucioznošću umetnika prošlih vremena i kompozicionim rafinmanom i tehnikom renesansne slikarke.
      
      
       Likovna osećajnost
       U centralnom Domu Vojske Jugoslavije 16. aprila se otvara samostalna izložba slika Milene Ikonić pod nazivom “Prošlost-sadašnjost-budućnost”. Reč je o urbanim pejzažima, mrtvoj prirodi i nadrealističkim kompozicijama. Milena Ikonić je, inače, tehnolog po zanimanju, ali likovni kritičar Slobodan Škobić kaže da je izgradila likovnu osećajnost i dala joj svoj identitet.
      
      
       Dejanov sindrom
       Horor-triler Dejana Zečevića “TT sindrom” premijerno će biti prikazan u petak 12. aprila u 20.30 i 23.30 u bioskopu “Palas Šumadija” na Banovom brdu, u produkciji “Revižna” i “Tangrama”. U filmu igraju Nebojša Glogovac, Sonja Damnjanović, Nikola Đuričko, Bane Vidaković, Feđa Stojanović, Dušica Žegarac, Boris Komnenić, Džemal Maskut, Nenad Gvozdenović, Mihailo Zaverla, Suzana Ristić... Priča o epidemiji retke i opasne bolesti, koja napada isključivo novorođenčad i ostavlja trajne degenerativne posledice, počinje sredinom 50-ih godina prošlog veka, a nastavlja se u 2001. Grupa mladih ljudi, umesto dobrog provoda, ostaje zaključana u javnom toaletu koji krije stravičnu tajnu u katakombama iznad kojih je sagrađen. Film “TT sindrom” nedavno je prikazan na 20. međunarodnom festivalu naučno-fantastičnog i horor filma u Briselu, a biće prikazan i u okviru festivala “Cimeudma” koji se održava u Luksemburgu od 4. do 13. aprila.
      
      
       Sestre Bizjak
       Beogradska filharmonija, pod vođstvom češkog dirigenta Petra Vronskog, održaće koncert u petak, 12. aprila u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Kao solisti, nastupiće mlade pijanistkinje Sanja i Lidija Bizjak (1976). Vronski je počeo karijeru kao violinista, a kao dirigent od 1978. godine radi sa Simfonijskim orkestrom iz Plzena. Od 1991. godine radi u Pragu i nastupa na turnejama s mnogobrojnim svetskim orkestrima. Redovni je profesor dirigovanja na Janačekovoj akademiji u Brnu.
      
      
       Plava ptica u Čačku
       Predstava “Tajna plave ptice”, u produkciji beogradske kuće “Fa-Vi”, biće izvedena u petak 12. aprila u 20 sati u Domu kulture u Čačku. U toj predstavi Stevana Koprivice, u režiji Milana Karadžića, igraju Tanja Bošković, Ivan Jevtović i Boba Latinović.
      
      
       Marulićevi dani
       Festival hrvatske drame i autorskog pozorišta 11. “Marulićevi dani” počeće u Splitu, u petak 12. aprila gde će do 19. aprila biti izvedeno 11 domaćih predstava, kao i nekoliko ostvarenja pozorišta iz Venecuele, Hajdelberga i Sarajeva, rađenih prema tekstovima savremenih hrvatskih pisaca. Od 25 pravljenih predstava, na festivalu će učestvovati “Brat magarac” Renea Medvešeka, “Narandža u oblacima” Ivane Sajko, “Suzana čista” Mavra Vetranovića, “Ptičice” Filipa Šovagovića, “Važno je biti pozitivan” Darka Lukića, “U ago- niji” i “Adam i Eva” Miroslava Krleže, “Akvarij” Radovana Ivšića, “Atentatori” Tomislava Zajeca, “Kaj sad?” Borivoja Radakovića i “Šta je muškarac bez brkova” Ante Tomića.
      
      
       Kristali u Domu omladine
       Beogradska pop grupa “Kristali” održaće koncert u subotu 13. aprila u 22 sata u sali “Pogon” Doma omladine Beograda (DOB), dok će u Klubu DOB-a biti održano hip-hop veče “Saund bombing” di džeja Timjaha. “Kristali” će predstaviti prošlogodišnji album “Sve što dolazi”, u izdanju PG RTS-a, a nastupiće u pratnji trubača Bore Veličkovića iz “Dece loših muzičara” i klavijaturiste Ivana Krstića. Posle Beograda, “Kristali” bi 21. aprila trebalo da nastupe u Pančevu, a 25. u Nišu.
      
      
       Nova postavka
       Nova stalna postavka Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, pod nazivom “Jugoslovenski umetnički prostor 1900-1991”, prema koncepciji istoričara umetnosti i likovnog kritičara Jerka Denegrija, biće otvorena u subotu 13. aprila u 13 sati u tom muzeju. Autori postavke su Denegri, direktorka MSU Branislava Anđelković i kustosi Branislav Dimitrijević i Dejan Sretenović. Biće predstavljeni izabrani radovi iz kolekcije MSU, koja broji oko 7 500 umetničkih dela, kao i radovi pozajmljeni od drugih institucija. Kolekcija MSU obuhvata geografski, kulturni i vremenski kompleks od početka 20. veka, kada je u umetničkim krugovima začeta ideja o utemeljivanju umetničkog zajedništva južnoslovenskih naroda, preko višedecenijskog trajanja njihove zajedničke države, do njene dezintegracije 1991. godine.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu