NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Putnici za Hag

      Za Milanom Milutinovićem, predsednikom Srbije, Nikolom Šainovićem, bivšim potpredsednikom Vlade SRJ, Dragoljubom Ojdanićem, nekadašnjim načelnikom GŠ VJ i Vlajkom Stojiljkovićem, bivšim ministrom unutrašnjih poslova Srbije, Tribunal je izdao naloge za hapšenje zbog krivičnog dela za koje se tereti i Slobodan Milošević u optužnici za Kosovo.
      
       Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin traženi su zbog zločina tokom zauzimanja Vukovara 1991. godine.
      
       Mile Mrkšić je tokom borbi u Vukovaru bio pukovnik JNA i komandant Gardijske brigade. Posle zauzimanja Vukovara unapređen je u gene-
       rala a kasnije postao komandant Vojske Republike Srpske Krajine. Mrkšić je teško bolestan i leči se na Vojnomedicinskoj akademiji.
      
       Miroslav Radić je, kao kapetan JNA, komandovao specijalnom jedinicom u okviru Gardijske brigade tokom rata u Vukovaru. Napustio je vojsku na svoj zahtev.
      
       Veselin Šljivančanin bio je major JNA, komandant bataljona vojne policije i oficir zadužen za sigurnost u Gardijskoj brigadi. Bio je operativni zapovednik snaga JNA u poslednjoj fazi opsade Vukovara. Posle toga je unapređen u čin pukovnika i postavljen za komandanta jedne brigade JNA u Podgorici. Penzionisan je krajem prošle godine.
      
       Milana Zeca i Vladimira Kovačevića, bivše pripadnike JNA i VJ, Tribunal traži zbog optužbi za ubistva, okrutno postupanje, napade na civilne ciljeve, oduzimanje imovine i uništavanje istorijskih spomenika na dubrovačkom ratištu tokom 1991. godine.
       Osim državljana SRJ, Tribunal od ovdašnjih vlasti zahteva izručenje i građana Republike Srpske koji se zateknu na teritoriji Srbije.
      
       Željka Meakića iz Omarske Tribunal traži zbog genocida koji je navodno počinio dok je bio komandant logora “Omarska”.
      
       Momčilo Gruban iz Prijedora, Dušan Knežević iz Šipova i Goran Borovnica traženi su takođe zbog zločina u “Omarskoj”.
      
       Ranko Ćesić iz Brčkog traži se zbog zločina u logoru “Luka”.
      
       Savo Todović i Mitar Rašević optuženi su za zločine u KP domu u Foči.
      
       Za Gojkom Jankovićem izdata je poternica zbog silovanja u Foči, a zbog istog dela Tribunal traži i Radovana Stankovića i Dragana Zelenovića.
      
       Milan i Sredoje Lukić traže se zato što su, prema tvrdnjama Tribunala, zajedno sa Mitrom Vasiljevićem u Višegradu počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje rata.
      
       Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra javne bezbednosti Banjaluka, optužen je za zločine protiv čovečnosti, kršenje Ženevske konvencije i zakona i običaja rata.
      
       Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Romanijskog korpusa, Tribunal tereti za kampanju bombardovanja Sarajeva i snajpersku paljbu po civilima u tom gradu. Vinko Pandurević, bivši komandant Drinskog korpusa, umešan je u napad na Srebrenicu, tvrdi Tužilaštvo Tribunala.
      
       Među osobama koje traži Haški tribunal su i Milan Martić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, Radovan Karadžić, bivši predsednik RS, i Ratko Mladić, bivši komandant VRS.
      
       Tekstovi: SLOBODAN IKONIĆ
      
       Dizajn: MIODRAG SINĐELIĆ
      
       Naslovna strana: VLADA DIMITRIJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu