NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lige novca i publike

“Ono što mogu u ovom trenutku da tvrdim jeste da nijedan tim u Evropi ne bi mogao da napuni ‘Poljud’ kao što bi to učinili ‘Zvezda’ i ‘Partizan’”, kaže Ivica Vukašin, potparol splitskog “Hajduka”

      Mnogi su skloni tvrdnji da je sve počelo u Maksimirskoj šumi, na utakmici između Nogometnog kluba “Dinamo” i Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” - izbila je tuča! A onda je počeo ozbiljan rat na prostorima SFRJ i, srećom, priveden je kraju...
       Istorija se nikada nije oslobodila paradoksa - naročito ne na prostorima eks-Jugoslavije - sa šest buktinja u grbu. Velikosrbi su ispustili iz ruku Srbiju koju su mali Srbi glavom i srcem napravili velikom, a mali Hrvati su dobili državu Hrvatsku kakvu ni najveći Hrvati nisu mogli da sanjaju! Još su odlučili da nikada više ne treba da imaju kontakte sa “Bizantincima” i njihovim Balkanom.
       Deset godina kasnije oglasili su se prvi nostalgičari ili je samo reč o trgovcima. Iz Hrvatske, dakako! Ono što je doskora bilo nezamislivo - da se sportisti iz bivših republika SFRJ takmiče u istim ligama (fudbal, košarka, rukomet, vaterpolo...), sve je dalje od nekog realnog ostvarenja. Povratak na Balkan, doduše, plašio je Hrvate kao gušter Ciganče. Pa opet, prvi su predložili da se u košarci igra liga, nazvana “Jadranskom”. Ona je zaživela prošle godine, sa klubovima iz Hrvatske, Slovenije, BiH i jednim iz Crne Gore - podgorička “Budućnost”, ali bez onih iz Srbije! Onaj, možda najvažniji, fudbalski sport, stidljivo je spominjan iako su reprezentacije novih država Jugoslavije i Hrvatske, silom prilika, igrale u Beogradu i Zagrebu, jer su se našle u istoj kvalifikacionoj grupi za odlazak na šampionat Evrope 2000. u Belgiju i Holandiju. Za sve, pre toga, bila je “kriva” Maksimirska šuma...
      
      
       Veliki rizik
       Projekat fudbalske lige koja bi trebalo da sledi primer košarkaške “Jadranske lige”, kažu, već je napravljen u Zagrebu. Idejni tvorci su, naime, novinari zagrebačkog “Jutarnjeg lista”. Čelnici dva najpoznatija hrvatska kluba “Hajduka” i “Dinama” smatraju da je ideja dobra, ali da treba napraviti objektivnu procenu koliki rizik nose utakmice, na primer, sa beogradskim “Partizanom” i “Crvenom zvezdom”.
       “Kod nas još postoji otpor prema svakoj vrsti balkanske integracije i motivi ‘Dinama’ bili bi strogo poslovni. Podatak da evropski klubovi 35-40 odsto budžeta pune prodajom ulaznica, za nas je naučna fantastika. Znam da je isto tako i kod vas. Organizovanje utakmice sa ‘Crvenom zvezdom’ na ‘Maksimiru’ bilo bi dobro, verovatno i finansijski uspešno. Međutim, pitanje je kolika bi bila šteta ako bi se događaji od pre deset godina ponovili”, kaže za NIN Ivan Rotim, portparol “Dinama”.
       Istog je mišljenja i Ivica Vukašin, predstavnik za štampu splitskog “Hajduka” koji za NIN objašnjava: “Nisam dovoljno upućen u politička zbivanja u Srbiji. Ono što mogu u ovom trenutku da tvrdim jeste da nijedan tim u Evropi ne bi mogao da napuni ‘Poljud’ kao što bi to učinili ‘Zvezda’ i ‘Partizan’. Mi Splićani smo tolerantni i mislim da ne bi bilo većih problema da se pokrene nova povjest ‘baluna’ na svim bivšim prostorima eks-Jugoslavije.”
       Prvi operativac Fudbalskog saveza Jugoslavije, generalni sekretar Branko Bulatović, podseća i kaže: “Takva inicijativa je već bila pokrenuta u Sarajevu od Fudbalskog kluba ‘Željezničar’ još pre dva meseca. Međutim, na tom skupu iz mnogih razloga niko se nije pojavio, pa ni mi. Objektivno gledano, nije samo politička situacija ta koja sprečava stvaranje nekakve lige na ovim prostorima već je problem u terminima zbog nacionalnih šampionata, takmičenja reprezentacija. Mi ne bismo imali ništa protiv, ali smatram da bi mogli da se održavaju nekakvi zimski turniri u vremenu pauza između dva dela prvenstva.”
       Dragan Džajić, predsednik “Crvene zvezde”, kaže da je u ovom trenutku teško ostvariti takve ambicije: “Dobro je razmišljati o jačem takmičenju koje ‘Zvezda’ nema već godinama. Realnost je, međutim, sasvim dugačija. Neko buduće vreme treba da učini svoje...”
       Prošlog vikenda u Beogradu su boravili čelnici košarkaške “Jadranske lige”, nazvane još “Gudijer” (po sponzoru) koji su sezonu završili sa dvanaest klubova, po četiri iz Hrvatske i Slovenije, tri iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Crne Gore. Slovenci su još ranije izrazili spremnost da se odreknu jednog mesta, ali u hrvatskim košarkaškim krugovima ne postoji takvo raspoloženje. Josip Bilić, predsednik KK “Split”, mogućnost da se udovolji zahtevima srpskih klubova, prokomentarisao je da bi onda trebalo uvećati ligu na četrnaest klubova: “Nova dva kluba bi iziskivala više utakmica, što bi povećalo troškove za 60 odsto. U ‘Jadranskoj ligi’ klubovi ne plaćaju troškove, smeštaj, sudije; jedini izdatak su im ljudi za zapisničkim stolom...”
      
      
       Posebni uslovi
       Druženju, bez dogovora, u hotelu “Slavija luks”, prisustvovao je kopredsednik “Partizana” Predrag Danilović i vidno nezadovoljan je rekao: “Nije potrebno po ko zna koji put da ponavljam zašto ‘Partizan’ želi da igra u ovom takmičenju. Našim najboljim klubovima neophodno je učešće u još jednom kvalitetnom takmičenju, iz sportskih, ali i finansijskih razloga. Međutim, naš uslov je vrlo jasan i od koga ne odustajemo - Jugoslavija je šampion Evrope i nelogično je da nema bar četiri kluba u ‘Jadranskoj ligi’. Naravno, predstavnike naše zemlje odredio bi Košarkaški savez Jugoslavije.”
       Tako su se i rastali, bez dogovora, predstavnici “Jadranske lige” sa čelnicima KSJ. Liga i dalje ostaje kakva je, sa predstavnikom iz Crne Gore, ali sve je ostalo, kako bi to vrcavo rekao knjaz Miloš Obrenović: “Glava u nebesi, a m... po pepelu”!
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu