NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Ostavke
       Uredništvo RTV Kraljevo, opštinskog glasila koje posluje u okviru Javnog preduzeća za informisanje "Ibarske novosti", podnelo je ostavke 11. aprila. Dan ranije, ostavku je podnela Radmila Vesković, glavna urednica "Ibarskih novosti", koja je u obrazloženju upućenom Skupštini opštine Kraljevo navela da "mnogi ljudi u okruženju nisu spremni za vreme koje traži korenite promene, kako u shvatanju uloge novinarstva, tako i rukovođenja". Od članova uređivačkog tima ostavku nije podneo samo urednik nedeljnika "Ibarske novosti" Ivan Rajović.
      
       Lobiranje
       Direktor DžUBC Sistema Simo Ivaneža izjavio je da postojeći zakon o telekomunikacijama ograničava mogućnost slobodnog razvoja Interneta u Srbiji i najavio da će Udruženje Internet provajdera po tom pitanju početi uskoro da lobira kod nadležnih institucija. On je optužio Telekom Srbije da koči razvoj Interneta, a Vladu Srbije da nije sposobna da natera to preduzeće da se stvarno pozabavi tim problemom.
      
       Prijava
       Radio Bum 93 u Požarevcu podneo je prijavu Saveznom ministarstvu za saobraćaj i telekomunikacije zbog smetnji u prijemu njegovog programa, koje uzrokuje nedavno osnovan Radio "Bejbi". Prema podacima tehničke službe ANEM, čiji je Radio Bum 93 jedan od osnivača, Radio "Bejbi" je, uprkos moratorijumu, počeo nedavno bez dozvole da emituje program na frekvenciji 93,2 megaherca, iz pravca "Bambi parka". U Požarevcu ima šest novih radio-stanica, odnosno 12 radio i tri TV programa, zbog čega je Radio Bum 93 ponovio apel za hitno usvajanje zakona o radio-difuziji i privremena rešenja za nevladine medije kako bi opstali do okončanja postupka dodeljivanja frekvencija po novom zakonu.
      
       Kablovska TV
       Predstavnici Sindikata Telekoma Srbije tvrde da postoji sprega između pojedinaca u tom preduzeću i vlasnika privatnih kablovskih televizija, koji "nezakonito ugrađuju svoje kablove u telefonsku kanalizaciju Telekoma". "Privatni vlasnici kablovskih televizija nezakonito uzimaju novac od građana, a zatim nezakonito koriste i kanalizaciju Telekoma, a za to nikome ništa ne plaćaju", rekao je predstavnik Sindikata Tihomir Živanović, dodajući da u Srbiji ima oko 50 privatnih vlasnika kablovske TV, a više od 100 000 pretplatnika.
      
       Nagrade
       Novinari i fotoreporteri koji su izveštavali o terorističkim napadima u SAD, 11. septembra prošle godine, osvojili su 9. aprila najveći broj Pulicerovih nagrada - osam od ukupno četrnaest. Šest nagrada je dobio list "Njujork tajms", a po jednu "Vašington post" i "Volstrit žurnal".
      
       Dve TV mreže
       Vojvođanski sekretar za informisanje Rafail Ruskovski nezadovoljan je rešenjima predviđenim u Predlogu zakona o radio-difuziji i najavio amandmane kada taj zakon uđe u proceduru Skupštine Srbije. On je rekao da pokrajinske vlasti pre svega traže dve TV mreže, od kojih bi jedna bila za program na srpskom, a druga za program na jezicima nacionalnih manjina. Zakonom je predviđena jedna TV mreža za budući pokrajinski javni servis.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu