NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stjepanović u Grčkoj

Objekat: Poslovna zgrada u Katerini, Grčka
Autori: Arhitekti A. Stjepanović i J. Navrozidis

      Milorad H. Jevtić
      
       Naš višegodišnji investicioni zastoj nagnao je arhitekte da potraže posao u inostranstvu. Mnogo ih se, naročito onih najmlađih, odselilo na Zapad, a od onih koji su ostali u zemlji, nemali broj, našao je povremene projektne angažmane širom Ruske federacije ili u srpskim gradovima preko Drine. Jedan od retkih naših arhitekata koji su dobili priliku da svoju graditeljsku veštinu pokažu u Grčkoj, naš je istaknuti stvaralac Aleksandar Stjepanović.
       Posebno aktivan tokom sedamdesetih i osamdesetih godina proteklog veka, Stjepanović je u različitim timskim kombinacijama sa kolegama Jankovićem, Karadžićem, Vulovićem i Drinjakovićem značajno učestvovao u formiranju arhitektonskog lika Beograda i, naročito, Novog Beograda. Novobeogradski blokovi 23 i 22 sa kompletnim stambenim i infrastrukturnim sadržajem i danas stoje visoko na kvalitetnoj skali naše savremene arhitekture. Fakultet dramskih umetnosti važi kao jedan od naj- uspešnijih primera našeg brutalizma, a kuće u nizu na Bežanijskoj kosi prednjače svojim vrlinama u ovom novom naselju. Projekat za veliki stambeni kompleks na Banjici doživeo je mnoge nametnute investitorske izmene koje su dobrim delom narušile osnovnu autorsku koncepciju, ali i sada impresionira projektantskom veštinom iskazanom na verovatno najvećem urbanističko-arhitektonskom zahvatu u savremenom Beogradu kada je sagrađen čitav mali grad sa više od petnaest hiljada stanovnika.
       Da je kadar da svoje majstorstvo pokaže i na "malom" zadatku Stjepanović je dokazao na izuzetnoj, dvojnoj kući u Ulici Ognjena Price na Neimaru.
       Na ponudu svog nekadašnjeg studenta sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, grčkog arhitekte Navrozidisa, da mu se pridruži u projektovanju objekata u gradu Katerini i okolini, Stjepanović je tokom protekle dekade uradio niz projekata od kojih je njih nekoliko i realizovano. Pansion u Paraliji, višespratna stambena zgrada i vila u Katerini, te vila u Korinosu - vredna su dela sa stilskim obeležjima neomoderne pri čemu namensku razložnost i ekonomičnost prati likovna obrada odmerene ekspresije i prostornog dejstva prilagođenog pejzažu i izgrađenoj okolini.
       Posebnu pažnju u nizu izvedenih građevina u ovom delu Egejskog primorja privlači poslovno-stambeni objekat u gradu Katerini. Nepovoljna, izdužena i izrazito uzana lokacija iskorišćena je veoma veštim projektantskim postupkom. Lučni segment u osnovama prizemlja i sprata koji se, kao omiljena forma, često nasilno upotrebljava u savremenom projektovanju, ovde je primenjen tako prirodno da se čini da nije bilo alternativnog rešenja. Zalučena staklena fasada umetnuta u ritmični raster betonske strukture obuhvata dve prve etaže da bi se na trećem nivou, gde je smešten prostrani apartman, pojavilo povučeno ortogonalno zidno platno koje se delimično spušta u prizemlje i daje kompozicionu čvrstinu celom gabaritu. Betonski strukturalni elementi nastavljaju slobodno prostiranje na levoj strani pročelja gde preuzimaju dobro smišljenu ornamentalnu ulogu i, uz to, naglašavaju prilaz suterenskom skladištu.
       Upotrebnom efikasnošću i stilskom celovitošću ovaj objekat predstavlja vredan dodatak Stjepanovićevom tvoračkom opusu. Nadajmo se da ćemo u povoljnim investicionim uslovima, koji nam moraju doći, videti njegova nova dela i na našem tlu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu