NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Shonjtime u Kozari
       Duhovita komedija koja se ne sme propustiti - kažu kritičari koji se pitaju zašto Edi Marfi i Robert de Niro nikada ranije nisu radili zajedno. A ovde u režiji Toma Deja, igraju detektiva Losanđeleske policije i patrolnog policajca koji su primorani da rade zajedno. Tu je i lepa Rene Ruso, a distributer ovog hit filma koji počinje da se prikazuje 26. aprila u beogradskom bioskopu Kozara, je Tak.
      
       Austrijski sufleri
       Bečki sastav Sofa Surfers, jedan od najkvalitetnijih na savremenoj austrijskoj elektronskoj sceni, gostovaće u Muzeju savremene umetnosti 27. aprila, u organizaciji DJ tima Belgradedžard Sound Sdžstem. Ovaj petočlani bend koristi najsavremenija tehnološka dostignuća, ali uspeva da zadrži atmosferu i stav rok muzike. Beogradski koncert je sastavi deo promotivne turneje za novi album Encounters, jedinstveno putovanje kroz hip hop, breakbeat, dub, ragga i istinski hardcore. Sa njima će nastupiti i organizacija Vidok, poznata po svojim video-projekcijama.
      
       Britanski film
       Festival britanskog filma počinje u četvrtak 18. aprila u 20.30 sati u Velikoj sali Centra "Sava" u Beogradu premijerom filma "Krvava nedelja", u režiji Pola Gringrasa. U toj britansko-irskoj drami, dokumentarnim stilom rekonstruisani su događaji od 30. januara 1972. godine u Deriju u Irskoj. Glavne uloge igraju Džejms Nezbit i Tim Pidžot Smit. Film je dobio Zlatnog medveda na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. Festival britanskog filma, koji su organizovali SEE film i Britanski savet u Beogradu, biće nastavljen do 21. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
      
       Holandski film
       Nedelja holandskog filma počinje u četvrtak 18. aprila u 20 sati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke ostvarenjem "Rent-a-prijatelj" (1999), u režiji Edija Terstala, koji će gostovati u Beogradu. Tokom sedmodnevnog programa u Kinoteci i delom u Studentskom kulturnom centru, biće prikazano osam igranih, po četiri kratka igrana i animirana filma, kao i šest dokumentarnih, među kojima su i rana ostvarenja Pola Ferhofena i filmovi čuvenih holandskih reditelja Jorisa Ivensa i Berta Hanstra. Nedelja holandskog filma biće završena 24. aprila Terstalovim filmom "Prema knjizi" (1999). Manifestaciju su organizovali Centar za stvaralaštvo mladih i ambasada Kraljevine Holandije. Program, prema selekciji rediteljke i filmske kritičarke Radmile Šešić, biće realizovan i u Nišu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Subotici.
      
       Atelje 212 u Ljubljani
       Beogradski Atelje 212 počeće u četvrtak, 18. aprila sedmodnevno, uzvratno gostovanje u Slovenačkom narodnom gledališču (SNG) u Ljubljani predstavom "Banović Strahinja" Borislava Mihailovića Mihiza, u režiji Nikite Milivojevića. Do 24. aprila, Atelje 212 izvešće na sceni SNG-a i "Porodične priče" Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića, "Poslednju traku" Semjuela Beketa u adaptaciji Ljube Tadića, "Karolinu Nojber" Nebojše Romčevića, u režiji Nikite Milivojevića, "Kaput mrtvog čoveka" Hajdane Baletić, u režiji Đorđa Marjanovića, kao i "Divlji med" Majkla Frejna, "Ledu" Miroslava Krleže i "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji Dejana Mijača. Za predstave Ateljea 212 u Ljubljani vlada veliko interesovanje, a slično je bilo i u Beogradu, prilikom nedavnog gostovanja SNG-a.
      
       SNG u Beogradu
       Slovenačko narodno gledališče (SNG) iz Maribora gostovaće u 19,30 sati na Velikoj sceni
       Narodnog pozorišta u Beogradu, gde će izvesti dramu Dejana Dukovskog "Drakula", u režiji Aleksandra Popovskog. U predstavi glumi jedan od naj- poznatijih slovenačkih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije Radko Polič, kao i glumac mlađe generacije Tadej Toš.
      
       Naši dokumentarci u Torontu
       Dokumentarni filmovi "Moja domovina - samo za kućnu upotrebu" i "Kuća za primer" jugoslovenskog autora Gorana Radovanovića biće prikazani na 15. "Imidžis festivalu" u Torontu. U okviru programa pod nazivom "Glasovi iz nove Jugoslavije", biće prikazan i film "Bombarduju li kod vas?" Radivoja-Raše Andrića, dok će 20. aprila biti prikazana oba dela filma "Anatomija bola" Janka Baljka o stradanju radnika Radio-televizije Srbije u napadima NATO-a u aprilu 1999. godine. Baljak bi trebalo da prisustvuje projekciji filmova. Jugoslovenska ostvarenja učestvuju u konkurenciji za nagrade za najbolji internacionalni film i video- rad. Gran pri festivala biće dodeljen najboljem filmu u kanadskoj produkciji.
      
       Pogorelić u Novom Sadu
       Zagrebački pijanista Lovro Pogorelić nastupiće u nedelju 21. aprila u 20 sati u Sinagogi u Novom Sadu, u okviru Novosadskih muzičkih svečanosti (NOMUS). Ta manifestacija biće završena koncertom Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu, kojim će dirigovati Mladen Jagušt. Kao solista će nastupiti holandski violinista Ilja Grubert.
      
       Vojvođanska lepota
       Novosadski pesnik i književni kritičar Milan Živanović sastavio je antologiju vojvođanske poezije u 20. veku, pod naslovom "Sto godina - sto pesnika", koju je objavio mladi, ali sve poznatiji novosadski izdavač "Aurora".
       Uvodna je, po sudu mnogih, najlepša srpska pesma "Santa Maria della Salute" Laze Kostića. Tu su, potom, pesme srpskih pisaca Miloša Crnjanskog, Veljka Petrovića, Vaska Pope, Todora Manojlovića, Aleksandra Tišme, Miroslava Antića, Boška Petrovića, ali i drugih, manje poznatih pesnika.
      
       Satirična tragedija
       Poznati srpski satiričar Duško M. Petrović (na privremenom radu u "Ošišanom ježu") upravo je kod beogradske "Čigoja štampe" objavio knjigu satiričnih poema pod naslovom "Đavole, Bog t' ubio".
       U tim Petrovićevim lirsko-satiričnim poemama o srpskom usudu nema plača i leleka; ima ironije, sarkazma, groteske...
      
       Knjiga o Paviću
       Biblioteci biografija naših naj- poznatijih pisaca, s potpisom Radovana Popovića, ovih dana priključena je i knjiga životopisa danas
       najprevođenijeg srpskog pisca Milorada Pavića, pod naslovom "Prvi pisac trećeg milenijuma".
       "Ja sam čovek koji nema biografiju. Imam samo bibliografiju...", voli za sebe da kaže Pavić, ali ne skriva zadovoljstvo zbog knjige u kojoj je on, imenom i prezimenom, glavni junak. Pokazao je to i na promociji, kada je ustao iz publike i pridružio se Popoviću u potpisivanju ovog i za srpsku književnost značajnog dela.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu