NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kako se vozi vlada

Ljiljana Zobenica

      Na opaske i kritike javnosti u vezi sa kupovinom luksuznog vozila (džip od 40 000 evra) za potrebe republičkog Ministarstva poljoprivrede, resorni ministar poljoprivrede dr Dragan Veselinov je odgovorio: "Istina je da je moje ministarstvo kupilo ne jedan nego pet džipova - četiri 'lade nive' i jedan 'grand pajero'. Učinjeno je to po odluci vlade, a na naš zahtev, jer Ministarstvo poljoprivrede nije imalo nijedno terensko vozilo..."
       Da ova kupovina nema nikakve veze sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa potvrdu je dala direktorka ove Uprave Ljiljana Zobenica, čiji vozni park koriste svi organi na nivou Republike Srbije. Njihovim vozilima se voze ministri, njihovi zamenici i postavljena lica (sekretari, pomoćnici...). Izuzev premijera Zorana Đinđića. "Sa formiranjem ove vlade, 21. januara 2001. godine, u Upravi smo zatekli haos i 158 vozila u veoma lošem stanju. Za godinu dana smo uspeli da uvedemo red, smanjimo broj zaposlenih i postavimo kompjuterski sistem koji obrađuje sve podatke vezane za vozila i njihovo korišćenje", kaže Zobenica.
       Tokom 2001. godine Uprava je otuđila 43 vozila i još 27 planira da rashoduje. Trenutno je u funkciji 88 vozila: 42 "audija", pet "opela", devet "fijata", tri "hundaija", četiri "škode", sedam "VNj", tri "čirokija", 30 "zastava" i 15 ostalih.
       "Kroz kontrolu korišćenja vozila obavili smo rigoroznu racionalizaciju i smanjili troškove, ali ne na uštrb bezbednosti. Biće i nabavke novih automobila ali ne visoke klase poput 'audija', već 'pasati', 'škode' i vozila 'zastava'. U planu je da se sva vozila pri ministarstvima stave u našu nadležnost, odnosno da se preregistruju na ovu Upravu."
       Tako će i "pajero" ministra Veselinova biti pod strogom namenskom kontrolom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu