NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Magični geto<br>Zoran Ćirić
Dizajniranje obrasca

      Ovih dana pitanje svih pitanja glasi: Ko će biti prvi. Pri tom, zapitano građanstvo ne misli na Inter i Romu, niti na Mančester i Arsenal, a kamoli na Real i Deportivo. Ma kakva belosvetska šminka, ovde se radi o ozbiljnim takmacima; o jednom Učitelju i jednom Privredniku, kojima je jedino zajedničko trofejni, ministarski pendrek što ga se u različita a bliska vremena pri(h)vatiše.
       Dakle, posle BINGA koji su izveli Zoki i Vlajko, na semaforima svih kladionica samo jedan par je ispisan crvenim, elektronskim slovima: RADMILO - DUŠKO; onda slede brojke u redovima i brojke u kolonama - različite kvote, u zavisnosti da li se služite integralnim ili binarnim računom, to jest da li tipujete na vektore ili skalare. Viša matematika jedina nudi koliko-toliko proverenu računicu, odnosno procenu o verovatnoći da se zada (i preživi) najniži od niskih udaraca. Ali Duško ne bi bio Muško kada bi se dao omesti u svojim preduzetničkim reformama, koje traju li traju - ko "Zlatno runo" u režiji Tarkovskog! Nikakvi parastosi i suicidni performansi njega ne mogu da pokolebaju - naročito kada se radi o modnim detaljima koji službenu eleganciju znače. Prvo je, kroz praktičnu debatu, plastično prikazao operativni značaj "zipo" upaljača (hladno i teško oružje sa dalekim ručnim dometom kao efikasna kompenzacija za škembe-kondiciju onih koji po gabaritu podsećaju na svog, zasad aktuelnog ministra, a čiji je posao između ostalog i ulično jurcanje za sumnjivim tipovima koji bi pošto-poto da kidnu od zakona); zatim je rastumačio misteriju obnovljenog voznog parka (parada je u opisu poslova Službe, a ne biva parade bez metalik-glamura!). E, sada su na red došle kravate. Muško ih je lepo izabrao, naručio i platio, a neka šuša gunđa po novinama i pominje nepravilnosti oko licitacije i priziva javni tender!
       Kad čujem slične koještarije jedino mi preostaje da citiram, po ko zna koji put, Goricu Gajević (sa kojom delim trajnu metafizičku zgranutost): "Ovo stvarno nema smisla!" Kakav, bre, "javni tender" u policijskoj hijerarhiji? Zar vam Vlahović nije lepo objasnio da je "lav-mi-tender", u stvari, audicija za manuelne zabavljačice u snošarnicama s overenom komunalno-sanitarno-džokejskom papirologijom?
       Ali, to ionako nije Muškov problem. Jer, kada bude ubedio zaštićeni narod da nabavljene kravate neće služiti za svojeručno vešanje mupovskih čelnika, vizionar Muško kreće u narednu, možda i najdelikatniju fazu promena: IZBOR GAĆA za pripadnike Službe. Tek će tu biti polemika, potezanja svega i svačega - od medicinskih do ratničkih faktora; preko Vizantije, Kosova i OFK Beograda do "Silueta" i braće Kačar. Da bi se izbor, sasvim logično, sveo na dve opcije: slip ili bokserice. Jedne zatežu, druge opuštaju; naravno, tu je i pitanje dezena, pa materijala - jal' mako, jal' batist, jal' sintetička čoja (zbog terenskih uslova rada)... Valjda će obaveštajci odraditi svoj deo posla i upoznati ministra s informacijom da modna kuća "Živanši" ima novog glavnog dizajnera koji, kako kažu upućeni, mnogo obećava, a inače je iz Velsa (odakle potiču sve same mužjačke pojave - od Ričarda Bartona do Toma Džonsa); uostalom, ako je uspeo da obuče (obujmi i premeri) guzu Dženifer Lopez, neće biti problema da obuče i naše trtaste čuvare reda, mira i veselja, koji neumorno uvežbavaju džonvejnovski hod dok obilaze građane od kafića do kazina - u vreme kada nisu na slavi.
       Znam da među vama ima skeptika koji se pitaju kada će Muško početi da primenjuje i tekovine plastične hirurgije, u ime stvaranja "panduracije s ljudskim likom", ali mislim da time činite nepravdu, čak i bez kršenja zakona! Evo, objasniću vam kvaku dvadeset i dva: braćo i sestre, lako je Kinezima da grade pravnu državu kad ih ima toliko da ladno mogu da godišnje pogube dve-tri hiljade kriminalaca - mislim, niko i ne primeti manjak ljudskih glava, a o manjku materijalnih dobara u društvu sa onoliko pirinča bila bi ideološka sramota govoriti. Takva im kultura, šta ćete! Nešto slično se može konstatovati i za Iran ili Saudijsku Arabiju: em obilje ljudi, em obilje nafte, em obilje opijuma...
       I posle neka neko kaže da našem ministru policije nisu "vezane ruke" (ne mislim na lisice, pobogu!). Ej, setite se gde živite! Pa, Srbina je teško naterati u krevet sa ženom - a velika je razlika, u smislu vršenja i poštovanja, između dužnosti i zakona. Ono prvo zeznete vadeći se na recesiju ili migrenu, a ovo drugo se ne može zaobići, osim ako nećete na put transatlantik šinobusom što u tri i deset kreće za Jumu (tako se nekad, u kaubojska vremena, zvao Hag). Znate šta? Čak i da pobedi u onoj TRCI (ne zaboravite da je gospodin Bogdanović umirovljeni penzioner, oslobođen porođajnih stresova demokratije), Muško je već učinio istorijsku stvar: naučio je srpske pandure, i pozornike i inspektore, da sapun ne služi za ribanje nego za pranje ruku i ostalih delova tela koje ruka opslužuje. Malo li je?
       A kada se radi o zaslugama malih i izvoljevanju silnika - ne bi me čudilo da iz Londonskog kluba stigne zahtev da lično Muško privede onog argentinskog čistača Dušera, što je Bekamu omogućio da se posveti svojoj Spajsici, snimanju reklama, kampanji protiv korišćenja nagaznih mina... Možda, posle svega, Muško umesto na Povlenu završi na Foklandskim ostrvima. Jebi ga, MUŠKI UKUS Tonija Blera je nerazrešiva enigma čak i za našeg najbogomdanijeg Harija Kalahana!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu