NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ravnogorska čitanka

Nova serija na RTS-u govori o sudbini nacionalnog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, njegovom usponu i padu. Neki su se već javno tome usprotivili

      Emisija o pukovniku Dragoljubu-Draži Mihailoviću i četničkom pokretu za vreme Drugog svetskog rata, koja je počela da se emituje u sredu (24. aprila) na nacionalnoj televiziji, izazvala je reakcije jednog dela javnosti i pre nego što je počela da se prikazuje. Dok se u medijima najavljivala ova emisija (pod nazivom "Ravnogorska čitanka") koja će savremenom gledaocu osvetljavati "tamnu stranu" tog pokreta, kao glavno pitanje onih koji su reagovali, bilo je: zašto sada uopšte govoriti o pokretu koji je živeo pre 60 godina?
       Božidar Nikolić, urednik Dokumentarne redakcije RTS-a i urednik ovog serijala, ne vidi zašto se i ova problematika ne bi našla na programu. "Tačno je da su neki reagovali na samu najavu emisije, a da je nisu ni videli. Kod nas generalno postoji stav da se sve što je tradicija, proglašava za retro, za nešto što nas udaljava od Evrope", kaže Nikolić i dodaje da, kao dokumentarista, ima uvid u evropski i svetski dokumentarizam i da 75 posto tema kojima se oni bave jeste deo njihove prošlosti. "Ali, to i jeste posao dokumentarizma. Toga će biti i zbog toga nije kriva ni tema, ni mi koji se njome bavimo - naš je zadatak da posao uradimo savesno, dokumentovano, a izbor teme je druga stvar. Identifikovanje autora sa temom je prevaziđeno. Kako bi bilo da onog koji se bavi temom homoseksualizma proglasimo homoseksualcem?"
       Nikolić objašnjava da je priča o četničkom pokretu "rezultat" sazrele istoriografske situacije. Početkom 1991. godine Nikolić je bio autor serije "Jugoslavija u ratu od 1941. do 1945. godine", koja je bila nova zbog činjenice da su u njoj svedočili ne samo bivši partizani, već i četnici i ustaše, svedoci i učesnici rata iz tog perioda. "Serijal je izazvao pozitivne reakcije i tada je preovladalo mišljenje da je konačno raščišćen teren, da je postalo jasno ko je ko. To raščišćavanje terena je stvorilo preduslov da se napravi serija samo o Ravnogorskom pokretu", navodi Nikolić.
       Serija je, kako on kaže, urađena popularno. "Ne predstavlja dijalog sa istorijom i nije istraživački projekat. Sve su to istorijske činjenice koje su zabeležene u svetskim i domaćim knjigama novijeg datuma. Mi smo jedino želeli da ono što je zabeleženo u istoriografiji, prenesemo na televiziju."
       On kaže da su autori, baveći se ovom temom, uzeli u obzir "opštu ravan" - sudbinu pokreta, njegov uspon 1942. ali i uticaj koji je promena britanske politike 1943. i nagodba između Staljina i Čerčila, imala na sudbinu Ravnogorskog pokreta. Pored informacija i faktografskih podataka, Nikolić kaže da "Ravnogorska čitanka" poseduje i "ljudsku dimenziju" - svedočenje učesnika pokreta i njihove lične priče.
       "U tom smislu nema revolucionarnih stvari u seriji. Sa stanovišta ljudi koji nešto malo znaju o ovom periodu, serijal nije ništa novo. Onima koji ne poznaju istoriju ili onima koji su politički ostrašćeni, serijal bi mogao da izgleda revolucionaran, što je problem njihovog neznanja."
       Serija "Ravnogorska čitanka" je snimljena u koprodukciji Dokumentarnog programa RTS-a i izdavačke kuće "Vajat", a prema istoimenoj knjizi o nacionalnom pokretu otpora u Drugom svetskom ratu, objavljenoj 2001. godine u izdanju "Vajata". Serija ima osam jednosatnih epizoda i emituje se svake srede od 23.15 na Drugom programu RTS-a. Autor scenarija je Uglješa Krstić, reditelj je profesor FDU Nikola Lorencin, a muziku je uradio Ljuba Ninković.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu