NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pobeda - ipak poraz

Nakon prvog šoka posle prvog kruga izbora, u vladinim redovima je oživljen rad na pronalaženju glasova, a korišćena su sva moguća sredstva za pridobijanje glasača

      (Za NIN od dopisnika Bete)
      
       U drugom krugu izbora koaliciji dosadašnjeg vladajućeg Fidesa i Mađarskog demokratskog foruma nedostajalo je samo šest mandata da preokrene rezultat i da porazi snage levice koje su nakon prvog kruga imale značajnu prednost. Karakteristika ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Mađarskoj je da se partije nisu u dovoljnoj meri pripremile na drugi krug odmeravanja snaga i zato nisu ni imale pravu taktiku. Desna koalicija Fidesa i Mađarskog demokratskog foruma nadala se da će pobedu na izborima obezbediti već u prvom krugu i da će drugi krug biti samo puka formalnost. Viktora Orbana i njegovo okruženje uspavali su i rezultati agencija za merenje raspoloženja javnog mnjenja koji su pre izbora jednoglasno najavljivali pobedu vladajućih snaga.
       Nakon prvog šoka posle prvog kruga izbora, u vladinim redovima je oživljen rad na pronalaženju glasova, a korišćena su sva moguća sredstva za pridobijanje glasača. Vlada je podigla penzije, najavljeno je da u junu neće doći do uobičajenog poskupljenja gasa, održan je miting ispred parlamenta, a slati su milioni i milioni SMS poruka preko mobilnih telefona, popunjeni su mejl boksovi elektronskim porukama iz struktura vlasti, inicirane su hiljade i hiljade telefonskih poziva sa snimljenom ličnom porukom samog premijera, a aktivisti Fidesa su lično ubeđivali svoje poznanike da glasaju za vladajuću koaliciju. Sve je to išlo u skladu sa porukom premijera Orbana sa jednog provladinog mitinga odmah nakon prvog kruga izbora, prema kojoj svaka pristalica Fidesa u drugom krugu treba da povede još jednog birača koji će takođe glasati za desnu koaliciju.
       Od uspavanke nisu bili imuni ni dosad opoziciona Mađarska socijalistička partija i Savez slobodnih demokrata, koji su između dva kruga izbora vodili veoma sivu kampanju, kao da su potrošili svu municiju pre prvog kruga glasanja. Te dve partije su svu inicijativu prepustile Fidesu i jedva su sakupile snagu za odbijanje raznih optužbi koje su u povećanom broju stizale na njihov račun od čelnih ljudi Fidesa, pre svega od samog Orbana.
      
       Bez reprize
       Na nesreću izbornog štaba socijalista, iz dalje utakmice u prvom krugu izbora ispala je ekstremna desničarska Partija mađarske istine i života Ištvana Čurke i tako je izbijen jedan od glavnih aduta dosadašnje opozicije, koja je plašila narod nekom vrstom reprize Austrije u Mađarskoj, odnosno ulaskom ekstremne desnice u vladu. Posle anuliranja te mogućnosti, glavna poruka socijalista je postala najava pomirenja u društvu, ali takva poruka jedva da je mogla da se čuje od velike galame koja je nastala između dva izborna kruga.
       Tako je na kraju ispalo da je koalicija Fidesa i Mađarskog demokratskog foruma u drugom krugu izbora uspela da porazi svog protivnika u 75 okruga, dok su socijalisti i slobodni demokrati mogli da slave pobedu u samo 56 izbornih okruga. Desna koalicija je tako postigla ogroman uspeh, pobedila je na izborima, ali je ipak izgubila vlast. Fides i Mađarski demokratski forum su osvojili 188 mesta u parlamentu, Mađarska socijalistička partija je dobila 178 mandata, Savez slobodnih demokrata 19 a ove partije imaju i jednog zajedničkog poslanika. Iako je desna koalicija završila na prvom mestu, ipak ne može da formira vladu jer joj nedostaje šest poslaničkih mesta, a ne postoji saveznik sa kojim bi mogla da ide na stvaranje koalicionog kabineta.
      
       Drugačije mišljenje
       To je rezultat stila vladanja Viktora Orbana i njegovih bliskih saradnika. Politika konfrontacije i naklonost ka stvaranju autoritativne strukture vlasti doveli su do oštre borbe pre izbora i između dva kruga glasanja u Mađarskoj. Tome je dokaz ogromno, i u evropskim razmerama skoro neviđeno veliko učešće već u prvom, a naročito u drugom krugu izbora, kada je glasalo čak 73,47 odsto birača kao i sedam mrtvih koji su zbog povećane napetosti umrli na biračkim mestima u prvom krugu izbora.
       Orban je svoju zakasnelu kampanju između dva kruga izbora vodio u stilu "ili mi ili oni" što je formulisao u rečenici da "Mađari treba da odluče između dva sveta". Odluka je pala, ali ipak ne u provinciji, kako su to u vladajućim strukturama očekivali već u Budimpešti, gde je Fides od 32 okruga uspeo da osvoji samo četiri i gde je za zajedničku partijsku listu Fidesa i Mađarskog demokratskog foruma glasalo samo 31,58 odsto građana. Orbanova vlada bez obzira na sve okolnosti dosad je bila daleko najuspešniji kabinet nakon promene sistema u Mađarskoj, ali njihov brod je ipak potopljen. Razlog treba tražiti u netolerantnosti prema drugačijem mišljenju, što su pored mađarskog premijera praktikovali i neki drugi predstavnici vlasti i čemu su opet bili najviše izloženi građani Budimpešte. Orbanova vlada vlast je izgubila upravo zbog načina komuniciranja sa svojom okolinom, pa i sa susednim državama.
       Nakon poraza Orban i njegove pristalice prelaze u opoziciju, koja će biti najjača u novijoj istoriji Mađarske. Zato koaliciona vlada socijalističkog kandidata Petera Međešija koja će se formirati uz pomoć Saveza slobodnih demokrata za oko dva meseca, neće imati lak posao. Odmah će biti pozvana na odgovornost ako ne ispuni svoja obećanja, a pre izbora se čulo dosta toga, od kojih je najvažnije prestrukturisanje poreskog sistema. Međeši je obećao i da će njegova vlada srednjeg centra već u prvih sto dana poboljšati materijalnu situaciju radnika u nastavi i u zdravstvu, a o ostalim prioritetima biće doneta odluka na pregovorima između socijalista i slobodnih demokrata. Ove dve partije su već formirale radnu grupu za izradu zajedničkog programa za prvih sto dana nove vlade, i kako se u Budimpešti najavljuje, taj posao će biti okončan u roku od četiri, a najviše u roku od šest nedelja - a do tada ostaje iščekivanje.
      
       SILVESTER VARGA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu