NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Hitler u Moskvi

Za glavnog moskovskog policajca Vladimira Pronina skinhedsi su bili samo novinarska izmišljotina

      (Za NIN od dopisnika Bete)
       Moskovske ulice nisu bile tako puste nijednog 20. aprila, kao ove godine. Moskovljani, a još više gosti prestonice, sklonili su se zbog pretnji ruskih skinhedsa i neonacista, koji povedeni idejom fašizma, "i neophodnošću zaštite arijevske rase", obeležavaju rođendan Hitlera napadima na "neruse". Da je Hitler živ, sigurno bi ga obradovala činjenica da njegov rođendan slave mladi Rusi.
       Pre godinu dana izvršili su pogrom na pijaci "Jasenjevo", metalnim šipkama i motkama razbijali su i udarali sve koji su im pali pod ruku, ali su ipak, ciljali Kavkasce, najčešće trgovce. Srećom niko nije poginuo, ali je zato u blizini samog Kremlja, zaklan 18-godišnji Čečenac. A istog dana, u Sankt Peterburgu pretučenom Azerbejdžancu skinhedsi su, na kraju, odsekli uvo.
       Samo pola godine kasnije scenario je ponovljen na pijaci "Caricino", ali je ovog puta ubijeno dvoje ljudi, a 23 ranjeno. Nakon dolaska policije razbežali su se i nastavili divljanje kod metroa "Sevastopolj". "Akteri" su bili identično obučeni - kratke kožne jakne, vojničke čizme, fašistički amblemi. Posle toga jedan za drugim sledili su izveštaji - skinhedsi ubili dvojicu Kineza, Avganistanca, pretukli crnca - čuvara američke ambasade, dvojicu Vijetnamaca, bračni par iz Šri Lanke, trinaestogodišnjeg učenika -Azerbejdžanca, crnkinju - dopisnika jedne od afričkih TV, dopisnika tadžikistanske televizije: U Krasnodarskom kraju, gde je gubernator Tkačov počeo da deportuje sve došljake, skinhedsi su uništili sve "neruske" nadgrobne spomenike - najviše jermenske.
      
       Ubijte gadove
       Da bi se čovek ubedio kako je pokret skinhedsa u Moskvi za godinu dana ojačao, nisu potrebna nikakva sociološka ili neka druga ispitivanja, dovoljno je prošetati moskovskim ulicama, i metroom. Grupe kratko ošišanih dečaka i mladića od 12-13 do 18-20 godina, obučenih u crne jakne i vojničke čizme, već su postali uobičajena pojava, a vesti o tome da su napali nekog stranca, postale su, maltene - svakodnevne. Njihovi lideri, sve češće i bez straha se pojavljuju pred TV kamerama, govoreći da Rusiju treba očistiti od svih "gadova nerusa", daju intervjue novinarima, poziraju sa fašističkim simbolima. Njihove novine prodavale su se slobodno na ulicama, a fašističkih grafita bilo je sve više.
       Takva samouverenost potekla je od tolerantnosti policije, koja svoju pažnju više usredsređuje na provere prijava boravka onih koje skinhedsi napadaju. Rast popularnosti nacionalističke ideje je umnogome isprovociralo samo gradsko rukovodstvo, koje je u svakodnevni govor uvelo termin "lica kavkaske nacionalnosti".
       Čak i gradonačelnik Moskve Jurij Luškov, iako je pre nekoliko godina zabranio okupljanja i marševe skinhedsa i neonacista u glavnom gradu, ipak je rekao da "skinhedsi sami po sebi ne predstavljaju problem". Čak je i napad na "Caricino" proglašen za običan napad huligana, a pogrom na "Jasenjevo" - nervozom nezadovoljnih fudbalskih fanatika. Za glavnog moskovskog policajca Vladimira Pronina skinhedsi su bili samo novinarska izmišljotina.
       A načelnik odeljenja gradske policije za borbu protiv maloletne delinkvencije Sergej Žerebin tvrdio je da u Moskvi "prosto nema nikakvog pokreta, organizacije skinhedsa. To je mit koji su napravili mediji, supkultura, omladinska moda".
       U tretiranju skinhedsa i raznih neo- nacističkih partija, koje ih okupljaju, došlo je do radikalne promene sasvim nedavno, uoči Hitlerovog rođendana i to, zahvaljujući, pre svega, nepoznatom skinhedu Ivanu, i predsedniku Vladimiru Putinu.
       Skinhed Ivan se drznuo da na elektronske adrese raznih ambasada u Moskvi pošalje pismo upozorenja - ili ćete svoje građane vratiti u domovinu, ili ćemo ih, obeležavajući rođendan Hitlera "tući i ubijati", pošto je "Rusija za Ruse". Podigla se velika prašina. Ozbiljno zabrinute za svoje građane, ambasade ZND-a uputile su zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova, tražeći zaštitu. Američka, mongolska i još neke ambasade i asocijacije dijaspora, pozvale su svoje građane da se tih dana ne pojavljuju na ulicama. Intervenisano je i u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Verovatno bi sve stalo bez većeg odjeka, da se u godišnjem obraćanju naciji Putin nije pozabavio i tim problemom.
      
       Vihor antiekstremizma
       On je priznao da se pod "fašističkim i nacionalističkim parolama i simbolima napadaju i ubijaju ljudi", i da te grupe "deluju kao organizovane kriminalne grupe", koje "prete stabilnosti i bezbednosti". Najavio je da će uskoro, državnoj Dumi dostaviti zakon o borbi protiv ekstremizma, koji će, kako je ocenio, pomoći policijskim i sudskim organima da efikasnije deluju protiv njih.
       Samo nekoliko sati posle tih reči, ministar informisanja Mihail Lesin je objavio da će sva štampa profašističke sadržine biti zabranjena, šef diplomatije Igor Ivanov je obećao da će biti preduzete sve mere da se strani studenti i biznismeni osećaju bezbedno. Ministar policije je čak naredio pokretanje vremenski neograničene operacije "Vihor-antiekstremizam", na celoj teritoriji države. Moskovska policija je odmah saopštila da će tri dana oko "dana D" izvesti na ulice sve policajce, kojima se priključuju i specijalci OMON-a.
       Štampa je pomno pratila svaki korak skinhedsa, i najavljivala da će tih dana napustiti Moskvu, i "otpraznovati" negde na jugu, najverovatnije u Anapi. I tamo se podigla lokalna policija, kojoj su se, u očekivanju skinhedsa pridružili mladići naoružani palicama. Nisu ih dočekali, ali su zatekli novi fašistički grafit na jednom od lokalnih kafića.
       Kao rezultat svega, u Moskvi je vikend protekao mirno, bez mnogo stranaca na ulicama i bez skinhedsa. Ovi drugi su se zasad pritajili, ali ako vlasti budu sledile logiku "svako čudo za tri dana", i osmislile borbu sa ekstremistima, situacija se neće promeniti. Dok ne budu zabranjene sve otvoreno neonacističke partije, skinhedsi i neonacisti ne budu tretirani kao realna opasnost, dok vlasti ne reše normalnim zakonskim aktima migracionu politiku, i policija ne prestane da uzima mito od stranaca koji nemaju osnova za boravak u Rusiji, strance će i dalje tretirati kao građane drugog reda.
      
       ZORANA BOJIĆ
      
      
"Dobra deca"

Skinhedsa u Moskvi, po raznim procenama, okupljenih u desetak većih i isto toliko manjih grupa, ima oko 10 000. Oni imaju svoje žurke, svoje koncerte, koji se održavaju pod zastavama sa nacističkom "svastikom", kreću se uvek u grupama, pozdravljaju se sa "Hajl Hitler" i visoko podignutom desnom rukom, imaju svoje znake prepoznavanja. U njihove redove već ulaze dečaci od 13 godina, koje, u traganju za identitetom, mami romantika noćnih tuča. Za njih je čast biti skinhed, kao što je nekada bila čast biti pionir. Da bi se priključio grupi, svako od njih mora da prođe određeni test i proveru. Jedan trinaestogodišnjak je imao zadatak da porodici Azerbejdžanaca iz susednog ulaza ubacuje preteće poruke u poštanko sanduče, sve dok se ne isele. Sergej (20) aktivni je skinhed, već godinama. Učenik je 11. razreda, prestižne moskovske škole, iz dobre porodice. Kaže da Rusiju "treba očistiti od svih nerusa". Na pitanje zašto, odgovara jednostavno - "Neću da ih vidim oko moje zgrade ili metro- stanice. Nama ovde ne trebaju nikakvi emigranti. Oni su ovde tuđinci, i mi ćemo ih kažnjavati za to što su tuđinci. Osećaju se ovde slobodno, i zato je naš zadatak da ih nateramo da se boje da žive u Moskvi."
       "Kada sam počeo, pre pet-šest godina, bilo nas je malo, svi su na nas upirali prstom. A sada su u našem rejonu skoro svi skinhedsi, ili oni koji nas podržavaju. U Moskvi 30 odsto nepunoletne omladine su skinhedsi, a protiv dođoša su svih 100 odsto. Ali, nas podržavaju i odrasli. Mnogi prilaze i govore - "bravo deco, ako ih terate, dosadili su nam ti dođoši". Imamo i pokrovitelje koji sponzorišu pokret, a i ideološka priprema je odlična, video i audio-kasete mogu se kupiti u svakoj prodavnici, deca od 10 do 12 godina, tako, već imaju našu muziku, folove, i fašističke hronike i sve što treba", objašnjava Sergej.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu