NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Gojkovićeva džez radionica
       Poznati džez muzičar Duško Gojković nastupiće u beogradskom klubu "Plato" 26. aprila sa nemačkim džez i bluz pevačem Vilijem Johansom iz Minhena. Uz podršku beogradskog Gete instituta Gojković i Johans će nastupiti i u Novom Sadu, a za 30. april je planiran koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu sa Big bendom Radio-televizije Srbije. Oni će voditi i džez radionice u različitim gradskim prostorima.
      
       Viktor Igo na filmu
       Filmski ciklus posvećen 200-godišnjici rođenja velikog francuskog pisca Viktora Igoa (1802-1885), počeće 26. aprila projekcijom filma rađenog po najčuvenijem delu "Jadnici". Do kraja meseca, u terminima od 15 i 17 sati, biće prikazan sovjetski film "Gavroš" (1937) Tatjane Lukaševič, dokumentarci "Viktor Igo" Rožea Lenara i "Viktor Igo - izumitelj senki" Žerara Pinjola, američki igrani film "Žan Valžan" (1952) Vilijema Diterlea, francuska verzija "Jadnika" (1958) u dva dela sa Žanom Gabenom i Bernar Blije, Diterleov "Zvonar bogorodičine crkve" (1939) sa Lotonom i Morin O'Hara, i italijanski "Rigoleto" (1946) Karminea Galonea. Ciklus će biti završen francusko-italijanskim filmom "Zvonar crkve Notr Dam" (1956) sa Đinom Lolobriđidom i Entonijem Kvinom i francuskim filmom "Ruj Blas" (1948).
      
       Video-Medeja
       Međunarodni šesti festival video umetnosti "Video-Medeja" počeće 26. aprila u Novom Sadu, prema izboru selektorke Dragane Žarević. Predložena, ali ne i obavezujuća tema ovogodišnjeg festivala je tranzicija, shvaćena u najširem smislu kao niz pojava koje se odnose na promenu načina stvaranja, prezentacije umetničkog rada i definisanje tržišta umetnosti, promenu uloge umetnika u društvu, sadržaja dela, kao i promenu ličnosti umetnika i njegovog odnosa prema svetu, telu, polu i umetnosti. Savet festivala, će autorima najboljih radova 28. aprila dodeliti nagrade. Sajt Festivala je njnj.videomedeja.org.džu.
      
       "Zver na mesecu"
       Predstava "Zver na Mesecu" u režiji Nebojše Bradića, biće premijerno izvedena 27. aprila u 19.30 na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. U tom komadu glume Vlastimir-Đuza Stojiljković, ovogodišnji dobitnik "Dobričinog prstena", Nebojša Dugalić i Polina Manov.
      
       Alternativna kultura
       Prvi Regionalni festival alternativne kulture (REFRACT), koji je počeo 22. aprila, biće završen u Beogradu okruglim stolom o projektu "Kros radija", nastupom beogradske grupe "Lira Vega", bosanskog benda "Sikter" i holandskog sastava "Džamajkan džuboks". U 17 sati, u Klubu Doma omladine (DOB) biće 27. aprila održan okrugli sto "Kros radio-baza i inicijativa". Osnovna ideja REFRACT-a, u organizaciji DOB-a i Kulturnog fonta, je oživljavanje kulturne scene Beograda, kao jednog od značajnih evropskih centara kulture do pre desetak godina. Festival je zasnovan na koncepciji projekta "Kros radio" (Cross Radio), mreže radio-stanica s prostora bivše Jugoslavije koje već godinu dana razmenjuju informacije o najnovijim kretanjima u oblasti alternativne kulture i umetnosti.
       Realizaciju festivala pomogli su srpsko Ministarstvo kulture, beogradski Sekretarijat za kulturu, Britanski savet, Kultur kontakt iz Austrije, Fond za otvoreno društvo, Fridom haus i ambasada
      
       Holandije u SRJ.Sećanje na Batu
       Filmski ciklus u znak sećanja na velikog jugoslovenskog filmskog i pozorišnog glumca Danila-Batu Stojkovića (1934-2002) počeće 27. aprila u 20 sati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu kultnim filmom "Delije" (1968), u režiji Miće Popovića. Glavne uloge u tom filmu igraju Stojković i Jovan Janićijević. Do 29. aprila biće prikazani filmovi "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana, kao i "Balkanski špijun" (1984).
      
       Upoznajte Praškova
       U Galeriji "Remont" na Trgu Republike u Beogradu do 3. maja traje izložba "READING&EATING INK, GRASS, ANTS, NjOOD", bugarskog slikara Kirila Praškova (46), koji je diplomirao na Nacionalnoj akademiji likovnih umetnosti u Sofiji.
      
       Biografija o Maleru
       Bezmalo tri decenije nakon pojavljivanja knjige Majkla Kenedija "Maler" na engleskom govornom prostoru, naši čitaoci dobili su njen prevod u izdanju umetničke družine "Anonim".
       U predgovoru ove knjige, njen prevodilac dr Željko Simić kaže da se u svetu istorije umetnosti minulog veka, "veka nepojamnog zla, Gustav Maler pomalja kao ličnost zaslepljujućeg sjaja, neslućene eruptivne stvaralačke snage, protivrečnog i zbunjujućeg ponašanja, dok se njegovo raskošno delo ukazuje kao čudovišni amalgam tradicionalno uobličenog romantičarskog načina saopštavanja i izobličenih, iznutra rastočenih formi svekolikog dotadašnjeg klasičnog muzičkog kazivanja".
      
       Prijatelji:Bata i Milan
       Od 25. aprila u somborskoj Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" traje izložba slikara akademika Milorada-Bate Mihailovića i vajara Milana Kličkovića. Reč je o dvojici dugogodišnjih prijatelja koji su i na ovaj način obznanili publici svoje umetničke afinitete.
      
       Salon knjige u Novom Sadu
       Od 25. do 30. aprila u Novom Sadu traje Osmi međunarodni salon knjige, Deseti međunarodni sajam grafičke industrije, biro-opreme i dizajna GRAFBIRO.
      
       Gutović igra Slejda
       Premijera predstave "Dogodine u isto vreme" dramskog pisca Bernarda Slejda, u režiji Božidara Đurovića, održaće se 29. aprila u 20 časova u pozorištu "Slavija". Uloge igraju Milan-Lane Gutović i Nela Mihajlović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu