NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Disciplinovanje vesti

“Slučaj” tri TV stanice - TV Kraljevo, TV Kragujevac, TV Soko iz Sokobanje, u kojima je došlo do ostavki rukovodstva, odnosno smene urednika, upućuje na pitanje: šta se zbiva sa slobodnim, nezavisnim medijima u Srbiji, posle petooktobarskih promena?

      Ljubinko Milenković novinar je TV Soko iz Sokobanje od ponedeljka 22. aprila, kada je, na osnovu odluke Upravnog odbora ove kuće, smenjen sa mesta glavnog urednika Televizije. On objašnjava da mu je prvobitno tri puta ponuđeno da podnese ostavku (“da se javnost ne bi uzburkavala”), ali da je posle njegove odluke da to ne učini, zakazana sednica UO po hitnom postupku, na kojoj je izglasano njegovo smenjivanje, a na njegovo mesto je postavljena Gordana Stamenković, urednica Radio Sokobanja.
       Kako kaže Milenković, predsednik Upravnog odbora Dragan Avramović je naveo da je glavni razlog smene to što je za vreme urednikovanja prekršio neke odluke UO, ali i to da je Informativni program TV Soko pretvoren u “pljuvačinu”. “Tačno je da sam neke odluke UO prekršio. Radi se o tome da je Skupština opštine odlučila da novinari Televizije Soko i Radija Sokobanja (posluju zajedno u okviru Javnog preduzeća RTV Sokobanja) zajedno prave program. Ja sam se tome usprotivio, jer kolege iz Radija jesu profesionalci u svojoj oblasti, ali ne i kada je u pitanju Televizija”, objašnjava Milenković. Program je, kaže, okarakterisan kao “pljuvačina” zato što je emitovana izjava narodnog poslanika Emilije Krstić koja je rekla da se predsednik opštine Mihajlo Stojanović ponaša ‘kao da je cela opština njegovo privatno vlasništvo’, na šta je on reagovao, rekavši da mu je krivo što se ’na njegovoj Televiziji objavljuju takve stvari’.
       “Za mene to nije ‘pljuvačina’, već je javno iznošenje stavova, na šta svaki građanin ima, Ustavom zagarantovano, pravo. Razgovarao sam sa Avramovićem i on mi je rekao da informativni program jeste dobar, ali da ne može sada tako da izgleda, jer je građanima nerazumljiv. Ja mislim da je i te kako razumljiv, a sve to me navodi na činjenicu da se radi o političkim pritiscima. Možda je u pitanju početak predizborne kampanje ili početak legalnog zatvaranja ove stanice, jer je jedan od uslova dobijanja dozvola-kvalitetan, objektivan program”, kaže Milenković.
       Direktor i glavni i odgovorni urednik Javnog preduzeća Ibarske novosti RTV Kraljevo Radmila Vesković pre desetak dana podnela je ostavku na tu funkciju, kao i glavni urednik TV Dragan Raičić, glavna urednica Radija Ivana Popović, ali i uredništvo Informativnog programa. “U poslednja tri meseca počeli su da se osećaju politički pritisci na rad novinara u kući. Gotovo sve stranke, pa čak i kraljevački Otpor, svojim saopštenjima, prozivanjima u kojima su izražavali nezadovoljstvo, vršili su pritisak na uređivačku politiku kuće”, kaže Dragan Raičić. “Na mene lično niko nije vršio bilo kakav pritisak. Ali, budući da smo bili deo uređivačkog tima koji je formirala Radmila Vesković, odlučili smo da se solidarišemo sa njom”, napominje Raičić i dodaje da prvih godinu dana posle promene vlasti nije bilo pritisaka, niti problema, jer su “predstavnici opštinske vlasti bili okupirani svojim problemima”. Trenutno, deo tima u ostavci, “tehnički” obavlja svoje dužnosti, dok Skupština koja imenuje direktora i Upravni odbor ne odrede novo rukovodstvo, što se očekuje desetog maja.
       Nenad Janković, glavni i odgovorni urednik TV Kragujevac, planira da da ostavku u ponedeljak (29. aprila). Kaže da ostavka nije posledica direktnih političkih pritisaka, niti “dobronamernih” saveta i žalbi, ali da postoji “druga vrsta pritiska”, koja ga je navela da da ostavku na mesto glavnog urednika kragujevačke Televizije.
       “Pre 15 dana smenjena je urednica Informativnog programa Gordana Mirović, na osnovu diskrecionog prava direktora Predraga Petakovića, a kao obrazloženje navedeno je da je imala uređivačkih promašaja. Na njeno mesto postavljena je Gorica Gligorijević, odgovorna urednica Prvog programa Radio Kragujevac”, kaže Janković, i dodaje da su razlozi za ostavku profesionalne prirode. “U proteklih deset meseci, koliko sam urednik, podigao sam nivo programa, a Informativni program TV Kragujevac bio je izuzetno kvalitetan.
      
       Postavljanjem Gorice Gligorijević na mesto urednika Informativnog programa, ponovo se kroz program emituju razna saopštenja, konferencije, slika koja nema veze sa onim o čemu se govori. Ja neću da učestvujem u pravljenju takvog programa”, kaže Janković, navodeći neke od razloga ostavke.
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu