NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kom’ opanci, kome milioni

U novi kviz “Želite li da postanete milioner”, BK Televizija uložila je tri miliona maraka. Toliko je bilo potrebno za licencu, kompletnu opremu i adaptaciju studija

      Domaća verzija originalnog britanskog kviza “Želite li da postanete milioner?” (pojavio se 1998. na programu Televizije ITV u produkciji kompanije “Celador”), konačno se našla na programu BK TV. Striktna pravila kompanije “Celador” (moraju da ih poštuju sve televizije koje kupe licencu) izgleda da su glavni razlog “kašnjenja” emitovanja kviza.
       Izvršni producent kviza Boban Savić kaže da je Televiziju BK sa “Celadorom” “spojio” Aleksandar Stojaković, direktor firme Zomex Overseas Limited iz Londona (koja je zastupnik prava za emitovanje kviza) i da je ugovor potpisan na osnovu “biografije kuće”. Samo dobijanje licence ne znači, međutim, da je posao u vezi sa emitovanjem kviza gotov, pošto se ona izdaje periodično. Dobijanje licence je tako, prvi korak, a slede pravila koja propisuje kompanija “Celador” o tome kako bi kviz trebalo da izgleda - od izbora voditelja, preko pravila igre, do izgleda studija i opreme koja se koristi u samom kvizu. Pored toga, postoje i precizna pravila za oglašavanje, sponzorstvo, vrste robe i usluga koje se mogu reklamirati (Rusi su tako izgubili licencu, jer je voditelj kviza reklamirao alkoholno piće).
       “Prema ugovoru, imali smo pravo na neke izmene. Da smo se pridržavali njihove opcije, ne bismo mogli da platimo sve troškove. Moj predlog je bio da se donekle izmeni scenografija, koja i pored izmena, 95 posto izgleda kao ona u engleskom kvizu, neke izmene su unete i kada je u pitanju rasveta, ton, broj kamera, prostor”, kaže Savić, i dodaje da je do trenutka kada je studio u Dobanovcima opremljen, BK Televizija utrošila oko tri miliona maraka. “Rod Tejlor, producent kuće ‘Celador’, bio je izuzetno zadovoljan našim rešenjima i prokomentarisao da je naša verzija kviza ‘Želite li da postanete milioner?’ jedna od najboljih u svetu”, napominje Savić.
       U izboru Ivana Zeljkovića (njegov glas se mogao čuti u emisiji Fan fleš, špicama i džinglovima na BK) za voditelja kviza, presudnu reč je imao, takođe, Tejlor. Savić kaže da je bilo oko 100 kandidata za voditelja, a da je njih 30 snimilo probne emisije, u kojima se vodilo računa o pokretima, dikciji, izgledu potencijalnih voditelja. Posle izbora Zeljkovića, Rod Tejlor je vežbao sa njim i kako kaže Savić, ulazak u studio, najava kviza u kojoj se naglašava reč milioner u pitanju “Želite li da postanete milioner?”, mimika i pokreti, stvaranje dramatičnih situacija, rezultat su treninga.
       Savić kaže da je među kandidatima za voditelja bilo “puno poznatih ličnosti, ne samo sa BK TV, već i sa drugih stanica”, ali i da “nije važno o kojim se ličnostima radi”. On demantuje priču da je glumac Dragan Nikolić odbio da bude voditelj kviza jer BK nije mogla da mu isplati honorar od tri hiljade maraka mesečno, koliko je, kako se priča, Nikolić tražio. “Nikolić je imao neke svoje uslove i želje, koje smo mi mogli da ispunimo. Problem je bio u tome da se on dugoročno veže za ugovor, što nije bilo moguće, zbog njegove glumačke karijere. Nije bilo nikakvih novčanih nesuglasica.” Međutim, BK je pre Zeljkovića najavila kao sigurnog voditelja novinara te televizije Aljošu Milenkovića, da bi na konferenciji za štampu, održanoj u vili “Jelena” (umesto u studiju u Dobanovcima, kako je najavljeno), novinarima bilo saopšteno da ni Aljoša neće biti voditelj kviza. Kao i u slučaju glumca Nikolića, u javnosti se pričalo da su razlozi novčane prirode - Aljoša Milenković je tražio dve hiljade maraka mesečno, na šta BK nije mogla (ili htela) da pristane. Savić ponavlja da razlozi za promenu voditelja nisu novčane prirode. “Kada je o Aljoši reč - to je jedna brzopleta priča”, kratak je komentar producenta kviza. Savić objašnjava da bi, prema preporuci Roda Tejlora, voditelj kviza trebalo da bude ili jako popularna ili potpuno anonimna ličnost. Izbor je pao na ovu drugu varijantu, jer se voditelj onda vezuje samo za taj kviz, postaje prepoznatljiv po njemu, “što je svuda, gde se on prikazuje, praksa”. “Takođe, nepoznata osoba na početku emitovanja kviza dobija određen honorar, koji ne mora da bude toliko visok koliko bi bio da je u pitanju poznata osoba. Naravno, vremenom će se visina honorara povećavati”, kaže Savić i dodaje da trenutna “visina honorara Ivana Zeljkovića za posao voditelja u kvizu, nije važna”.
       Pitanja za kviz pripremaju se, takođe, prema britanskim standardima - od toga kako se pravi set pitanja (u jednom setu koji ima 15 pitanja ne smeju da se ponove pitanja iz iste oblasti), do njihove težine. “Pitanja sastavlja tim od pet ljudi sa Akademije umetnosti i Akademije umetnosti BK, a koordinatori su Dragan Galović i Goran Lučić, jedan od tvoraca Zlatne žice, Huga, kviza Sport 063.”
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu