NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ponekad se i Pinku omakne

      Dokle god se jedna stvar bude poimala po njenoj kori, a ne po njenom jezgru, mi ćemo otvorenih očiju kupovati viziju tzv. nuđača koji su još u 19. veku bili poznati kao prodavci koji van svojih dućana nude robu. Tako je i danas sa ovim našim, ovovremenim, modernim, velikim TV vizijama.
       Sve mi nešto hoćemo. Sve nam nešto nedostaje još malo. I uvek završimo sa međutim. Među tim rado izdvajam i rado pristanem na "Goli ručak" Džejmija Olivera. Ali gde da nađem dovoljno veliko zrno belog bibera da se zanimam dok neki samozvani prepravljači srpskog jezika prave inverziju iza svake subjekatske sintagme.
       Novinari s lakoćom i srpski akcenat bacaju s teme na temu. Veoma zanimljivo, taj razbacani akcenat je zato i legao na leđa, kao i one popularne žene iz serije "Seks i grad". Ne sede na svojim potrebama nego sve samo lepo kažu.
       Baš mudro i poučno, nema šta. Kao i mnogo toga kod nas. Gospoda vođe se premeštaju sa kanala na kanal kao šahovske figurice u zavisnosti od namenjene im uloge i potreba programa. Srećom, menjaju odela pa znamo da je to neki novi dan.
       I pored premeštanja takozvanih in likova iz stolice u stolicu, različitih studija, ponekad se i "Pinku" omakne da nešto oduhovi. Tako je Olivera Kovačević pozvala u goste profesora Radovana Bigovića i Stevu Žigona. Uspelo je, izgleda, kad je neko bio povređen ili prozvan.
       Pojavio se i kod nas "Milioner". Onaj ko nudi više para, imaće više gledalaca. Da li ? Nuđači iznude. E, ali ima još vizija. Jedna koja ne zastareva i obnavlja kreativnost i maštu je modernizovana bajka u "Baldahinu" na B 92.
       Zašto nikome nije palo na pamet da prenese finale kviza "Civilizacija" u kojem su se takmičili beogradski gimnazijalci? Zato bi verovatno gospoda urednici bili "kulturno nokautirani". Bar da su neku kameru umesto svog nosa tamo promolili. A razne emisije kvaziznanja prenose njihove TV kuće.
       TV Politika postoji još sa nekim filmom i izgleda da se povlači sa vašara taštine. Novinari sa RTS-a pokušavaju da doskoče svojoj okoštalosti, diskus herniji u nivoima, ali samo previše liče jedni na druge.
       Emisije tipa "Svet na dlanu" i "Svet prirode" omoguće mi da putujem, pa se rado prepustim otvorenih očiju.
      
       Šta bi valjalo popraviti?
       1. Da se na TV pojave Zlatousti
       2. Da voditelji nauče da sačekaju odgovor na postavljeno pitanje
       3. Da se "pinkomani" obuku, očešljaju i počnu nešto da rade
       4. Da zadajući jedni drugima ponešto, shvatimo da nije ispravan oblik zadavajući
       5. Da informativne emisije ne budu najgledanije
       6. Da hrvatske simultane prevodioce prevode srpski prevodioci
       7. Da prestanemo da se psujemo što drugi misle drugačije od nas
       8. Da novinari koji nisu na licu mesta prestanu da se potpisuju sa 'izveštava' ...
       9. DA GOVORIMO SRPSKI
      
       DRAGANA ĆEĆEZ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu