NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

O odvratnosti

U trci za Veliku nagradu Austrije pobedio je aktuelni svetski šampion Mihael Šumaher. Ovaj put njegova pobeda dočekana je zvižducima umesto aplauzom

      U ovom poslu sam već 22 godine i nikada nisam video ništa odvratnije", rekao je, posle trke Patrik Hed, tehnički direktor BMW. Prošle nedelje (12. maja) održana je u Spilbergu trka "formule 1" za Veliku nagradu Austrije. Ova uzbudljiva trka bila je dva puta prekidana i u njoj je mladi i neiskusni Japanac Takuma Sato teže povređen kad je, takođe mladi i neiskusni Nik Hajdfeld, naleteo na njega. Činilo se da Hajdfeld "gađa" Pabla Montoju, mladog, ali vrlo iskusnog vozača, a pokazalo se da iskustvo u ovom sportu mnogo znači. Iskusni vozač Mihael Šumaher je pobedio Rubensa Barikela, istina, uz pomoć timskog druga (i dva vozača su tim).
       Njegova pobeda je dočekana zvižducima, jer je pretekao Barikela tek kad je ovaj prikočio u poslednjem krugu. Publika je smatrala da to nije fer. Zbunjeni Šumaher je pozvao Barikela na pobedničko postolje i dao mu pehar što je izazvalo još više negodovanja. Patrik Hed, iz konkurentskog BMW, rekao je da je to "odvratno", a dan kasnije Svetska automobilistička federacija (FIA) odlučila je da pokrene istragu "zbog incidenta do kojeg je došlo u poslednjem krugu trke, kao i zbog kršenja propisa". Onda je počela da se "slaže" priča o odvratnom.
       Šumaher je već godinama najbolji vozač "formule jedan". O tome govore četiri osvojena prvenstva i 58 pobeda. Po broju osvojenih titula stigao je legendarnog Fanđa i apatičnog Prosta. Ukoliko i ove godine uspe da se domogne titule, postaće najuspešniji vozač svih vremena, i teško da njegov rekord ikad može biti prevaziđen. Od samog početka karijere Šumaher je imao protivnike među publikom, koja nije volela njegov stil vožnje, grub i nasilan iako izuzetno hrabar i atraktivan. Šumaher je shvatio ono što i publika zna: da ulazi u arenu, a u areni se pobeđuje, ali i gine. Znao je da publika, ma koliko se "pravdala" drugim razlozima, gleda trke, ne željna brizine (trke su postale toliko brze da se jedva šta vidi), koliko pobednika i krvi - jer u areni nema pobednika ako nema i krvi. Međutim, Šumaher je pomalo dosadio publici, koja ne voli da neko postane šampion bez muke i truda.
       Zato se stalno, licemerno podmeće krilatica "važno je učestvovati". Važno je pobediti. Trke su odavno prestale da budu sport i takmičenje i postale isključivo biznis. U prošlonedeljnom "biznisu" svi su prošli dobro: "Ferari", Šumaher i Barikelo. Dobro su prošli i protivnički timovi, koji se mogu sad žaliti, i novinari, koji sad imaju šta da pišu, ali i publika koja ima šta da priča i za koga da navija i koga da mrzi. Biznis je napravio potpuni krug.
       Sledeća trka će doneti nova uzbuđenja, nove podele, nove strasti, a novac će i dalje teći. Šumaher, i sam "fabrika para", moraće dalje da pobeđuje i da se trudi da ostane živ dok posao cveta i da sledeće sezone moli boga za jednu laku nesreću kako bi se časno povukao iz ovog posla.
       Po završetku trke u Spilbergu, Šumaherov najveći konkurent Pablo Montoja, koji je stigao treći, rekao je da ne vidi ništa u tome što se to dogodilo i da bi i on postupio isto ako bi mu to savetovali iz boksa. Montoja je odličan vozač, sigurno sledeći prvak sveta, ali i iskusan na ringišpilu svetskog biznisa.
      
       M. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu