NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Fudbalsko carstvo

Organizator Svetskog fudbalskog šampionata u Japanu predvideo je još jedan slučaj za smirivanje neobuzdanih navijača iz Argentine i Engleske

      Čak devet puta Svetski fudbalski šampionat igran je u Evropi (1934, ‘38, ‘54, ‘58, ‘66, ‘74, ‘82, ‘90. i 1998), šest puta na tlu Južne Amerike (1930, ‘50, ‘62, ‘70, ‘78. i 1986), jedanput 1994. u SAD. Od 31. maja do 30. juna Japan i Južna Koreja, zajedno, biće prvi domaćin Svetskog fudbalskog šampionata koje se igra u Aziji, a tek 2010. afrički kontinent biće domaćin u Južnoafričkoj Republici.
       Direktor japanskog dela organizacionog komiteta 17. po redu Svetskog fudbalskog šampionata Đunđi Ogura istakao je da je njegova zemlja u organizaciju uložila tri puta više novca od Francuza, domaćina prethodnog šampionata 1998. godine. Japan je od 1996. do danas za izgradnju stadiona, hotela, transport i druge infrastrukture potrošio 571 milijardu jena (oko 4,5 milijarde dolara). Francuska je, na primer, pre četiri godine za organizaciju šampionata potrošila 1,5 milijardu dolara. Drugi koorganizator (32 nacionalne selekcije sveta) Južna Koreja je utrošila 2,2 biliona vona (1,7 milijardu dolara) samo za infrastrukturu. Poređenja radi, ukupna cena izgradnje objekata za Letnje olimpijske igre u Sidneju 2000. godine iznosila je 1,92 milijardu dolara.
      
       Muke domaćina
       “Širom Japana izgrađeno je deset stadiona na kojima će se igrati utakmice šampionata, dok će se finalni meč održati u Jokohami, i mi sigurno očekujemo da će našu zemlju posetiti oko milion turista. Neposredna i posredna korist za ekonomiju naše zemlje mogla bi da dostigne 3,3 biliona jena ili 25 milijardi dolara”, saopštio je Đunđi Ogura, direktor japanskog organizacionog komiteta.
       Domaćini, Japan i Južna Koreja, dobili su četvrtinu od 3,15 miliona karata od ukupne prodaje na svetskom šampionatu. Ogura je priznao da preko Interneta postoji nelegalna prodaja ulaznica i pozvao sve navijače da ne kupuju karte na taj način zato što posetiocima bez ispravne identifikacije može biti zabranjen ulaz na stadion. Organizator je još angažovao i policajce iz zemalja učesnica šampionata da motre na gledaoce sa sumnjivim i huliganskim ponašanjem i dosijeima.
       Organizator Svetskog fudbalskog šampionata u Japanu predvideo je još jedan slučaj za smirivanje neobuzdanih navijača iz Argentine i Engleske. Naime, angažovan je feribot za 7. juni kada se u Saporou igra utakmica između fudbalera ove dve zemlje. Japanci se pribojavaju te utakmice i navijača, kako tvrde, zbog nastavka “rata” za Foklandska (Malvinska) ostrva. U slučaju incidenta feribot bi navijače - huligane prebacio do 800 kilometara udaljenog Tokija gde bi bili smešteni u imigracioni kamp za dalju deportaciju. Feribot, inače, može da primi 634 osobe.
      
       Strah poslodavaca
       Što se tiče Evropljana, oni mogu za sada biti spokojni sve do 2006. kada će naredni organizator svetskog fudbalskog šampionata biti Nemačka. Nešto drugo i ozbiljno drma Evropu uoči ovog šampionata, iako su Japan i Južna Koreja hiljadama kilometara udaljene države. Zbog velike vremenske razlike, sve utakmice sa svetskog šampionata prenosiće se u Evropi pre podne ili u ranim popodnevnim časovima, kada zaposleni idu na posao ili su već na radnim mestima.
       Da bi izbegli masovni “bojkot” posla zbog važnijeg (utakmica), poslodavci širom Evrope prinuđeni su da osmišljaju razna rešenja i šeme kako se rad ne bi prekidao - od toga da navijačima omoguće slobodno vreme (nikako sumnjiva uverenja o bolovanju), do postavljanja velikih ekrana na mestima gde rade.
       U Italiji, gde se fudbalske pobede njihovih ljubimaca slave eksplozijama oduševljenja, na način koji se može videti još samo u Južnoj Americi, razmatra se uvođenje zvanične “fudbalske pauze”. U Nemačkoj, čiji je tim tri puta pobedio na svetskim šampionatima (1954, ‘74. i ‘90) nema posebnih dogovora navijača i poslodavaca. Ali, u zemlji gde lekarsko uverenje nije neophodno za prva tri dana odsustva, mnogi već uveliko planiraju da se “razbole” u vreme prenosa važnijih mečeva reprezentacije Nemačke. Francuski studenti i ostali školarci kažu da će bežati sa nastave i po cenu kasnije represalije od profesora i nastavnika. Reprezentacija Francuske je branilac titule fudbalskog šampiona sveta i to sigurno nije mala stvar za žitelje zemlje “galskih petlova”, zato poslodavci pripremaju posle svih prenosa - produženo radno vreme...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu