NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Ćirić na engleskom
       Priča Zorana Ćirića, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, pod naslovom “Perfektan dan za telefonsku sekretaricu” objavljena je u prestižnom američkom časopisu “Black Ice” na najistaknutijem mestu. Nastojeći da oforme tzv. rivalsku tradiciju u književnosti koja bi se zasnivala na iskustvima tri A (avangarda, andergraund i anarhija), urednici Mark Amerika, Ron Sukenik i Met Samet uvršćuju našeg pop pisca i najkontroverznijeg dobitnika NIN-ove nagrade kao jedinog autora sa neengleskog govornog područja. Ćirićeva proza u engleskoj verziji, u prevodu Vladislave Gordić-Petković, (The perfect day for the answering machine) dostupna je i u elektronskom izdanju na adresi http://www.altx.com/profiles.
      
       Klopka za dušu
       Etnolog Bojan Jovanović koji je u poslednjoj deceniji dao veoma dragocen doprinos svojim analizama onoga što nam se događalo na planu političkih i društvenih previranja, upravo je objavio knjigu “Klopka za dušu” (Stilos). Tekstovi u njoj, kaže Jovanović, posvećeni su razmatranju pojedinih pojava čije dominantne motivske i tematske poluge otkrivaju u dubljoj perspektivi značaj tradicije i mentaliteta za njihovo oblikovanje, održavanje i funkcionisanje.
      
       Novosađani na “Manifestu 4”
       Evropski bijenale savremene umetnosti “Manifest 4” počeće 23. maja u Frankfurtu, gde će do kraja avgusta biti predstavljeno više od 90 umetnika i umetničkih grupa, prema izboru kuratora Jare Boubnove iz Sofije, Nurije Engvite Majo iz Barselone i Stefani Moisdon Trembli iz Pariza. Među učesnicima te prestižne izložbe, koja će biti održana u više galerijskih prostora i na javnim mestima, jeste i novosadska asocijacija “Apsolutno”, osnovana 1993. godine. “Apsolutno” će predstaviti veb projekat “Apsolutna rasprodaja”, ironični pogled na položaj umetnika u istočnoevropskim zemljama u odnosu na umetničko tržište Zapada. Rad simulira aukciju, u kojoj publika igra ulogu kupca, pri čemu se prodaja odlaže poput spore integracije istočnoevropskih zemalja u Evropsku uniju. To je svojevrsna nova definicija Evrope, kao geografskog, političkog i kulturnog prostora, koji je istovremeno i ujedinjen i razjedinjen. Na “Manifest 4” učestvovaće, između ostalih, Tobijaš Patrih iz Slovenije, Zlatan Filipović i Edin Vejselović Edo iz BiH, Igor Grubić i Andreja Kulunčić iz Hrvatske, Alban Hajdinaj iz Albanije, Oliver Musovik iz Makedonije i Lučezar Bojadžijev iz Rumunije.
      
       Švajcarci u Valjevu
       U Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” u toku je izložba (traje do 22. juna) švajcarskih likovnih umetnika, grupe stvaralaca o kojoj je nedavno objavljen izuzetno afirmativan tekst na pet stranica u njujorškom “Art magazinu”. Ovu skupinu čine Huber Urs Uri, Nađa Honarhijan, Ljiljana Hirsl, Klod Štajner, Hans Bosert, Manuel Halpern, Kurt Has, Kirila Faeh i Radovan Hirsl.
      
       Miljuš u Galeriji 107
       Velika izložba slikara i pedagoga Branka Miljuša otvorena je 17. maja i trajaće do 7. juna u umetničkoj Galeriji 107. Branko Kukić će, govoreći o njegovom slikarstvu reći da je malo onih koji su posle njega tako dosledno koristili simbole kako bi nas uveli u tu najveću tajnu čovekovu, i njegovu podsvest, u nutrinu tog egzistencijalnog puža čiji unutrašnji put vodi iz sveta svesnog u svet nepoznatog, koji je toliko jasan u svome tajanstvu da je postao naš putokaz.
      
       Zlatna epoha Holivuda
       Filmski ciklus u znak sećanja na slavnog američkog režisera Bilija Vajldera (1906-2002) počeće 24. maja u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu komedijom “Major i devojčica”, (1942) zatim će biti prikazan film “Izgubljeni vikend” (1945), i na kraju čuvena cinična priča o holivudskim odbačenim zvezdama “Bulevar sumraka” (1950), sa Vilijemom Holdenom, Glorijom Svanson i Erihom fon Štrohajmom. Do 26. maja, biće prikazani filmovi “Neki to vole vruće” (1959), sa Merilin Monro i Tonijem Kertisom, “Jedan, dva, tri” (1961) sa Džejmsom Kegnijem i Horstom Buholcom, “Fedora” (1978) u nemačkoj produkciji, “Apartman” (1960) i “Slatka Irma” (1963), sa Džekom Lemonom i Širli Meklejn, i “Poljubi me, budalo” (1964), sa Dinom Martinom i Kim Novak. Vajlder, jedan od velikana zlatne epohe Holivuda, koji se proslavio klasicima “Dvostruka obmana”, “Bulevar sumraka”, “Neki to vole vruće”, “Sedam godina vernosti”, “Apartman”... umro je 27. marta u 96. godini. Snimio je oko 50 filmova, za koje je dobio šest Oskara i dvadesetak nominacija, kao i druge filmske nagrade, a bio je prvi filmski autor koji je za jedan film (“Apartman”) dobio tri Oskara.
      
       Balet u Centru “Sava”
       Ukrajinsko nacionalno pozorište iz Kijeva “Taras Šavčenko” izvešće baletsku predstavu “Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog”, 24. maja u 20 sati u Centru “Sava”, u okviru obeležavanja 25-godišnjice tog kongresnog, poslovnog i kulturnog centra. Među učesnicima te predstave je primadona kijevskog baleta Natalija Lozebnjikova.
      
       Novi predsednik
       Redovna skupština Saveza dramskih umetnika Srbije (SDUS), na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu u protekle dve godine i izabrano novo Predsedništvo i ostali organi Saveza, biće održana od 11 do 16 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu. SDUS ima 1 430 članova, a predsednik tog umetničkog udruženja je glumica Danica Maksimović, kojoj upravo ističe dvogodišnji mandat. Kako NIN saznaje, postoji inicijativa među članovima Saveza da se za novog predsednika kandiduju glumac Branko Milićević i glumica Ljiljana Blagojević.
      
       Serafimovski u SANU
       Od 24. maja u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu traje izložba makedonskog umetnika, Tome Serafimovskog, člana Makedonske akademije nauka i umetnosti. Serafimovski je istaknuti skulptor i slikar, tako da će publika u SANU videti njegove skulpture i crteže.
      
       Afro festival 2002.
       Prikazivanje tradicionalne savremene umetnosti Afrike, predavanja s temama iz afričke civilizacije i kulture, projekcija dokumentarnih filmova, više programa sa izvođenjem afričke etnomuzike - deo su Afro festivala 2002. koji od 22. do 26. maja organizuje Muzej afričke umetnosti u Beogradu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu